Merlot

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 20. elokuuta 2017 kello 14.11 käyttäjän CeleGia (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merlot

Merlot [merlo] on viiniköynnöslajike, jota käytetään pääasiassa punaviinin tuotantoon. Merlot tuottaa tavallisempiin Cabernet Sauvignonin tummiin rypäleisiin verrattuna vaaleampia, ohutkuorisempia ja isompia rypäleitä. Merlot on suhteellisen sopeutuvainen ja nopeasti kypsyvä, runsassatoinen lajike, ja sitä viljellään kaikilla merkittävillä viinintuotantoalueilla. Rypäleet sisältävät myös vähemmän tanniinia, ja niinpä pelkästä Merlot'sta tehdyt viinit kypsyvät nopeasti ja niitä pidetään ”helppoina juotavina”.

Bordeaux'ssa ja bordeaux'laista viinityyliä noudattavilla viinitiloilla Merlot'ta sekoitetaan muiden rypäleiden, kuten Cabernet Sauvignonin ja Cabernet Francin, kanssa. Bordeaux'n Pomerolin ja Saint-Émilionin viinialueilla Merlot'n osuus voi olla jopa 70–80 %. Esimerkiksi Pomerolin alueen kuuluisa Château Pétrus on valmistettu lähes yksinomaan savimaalla kasvaneiden Merlot-köynnösten rypäleistä. Yhdysvalloissa ja Etelä-Amerikassa tuotetaan paljon pelkästään Merlot'sta tehtyjä viinejä. Chilessä Merlot-viineihin voidaan sekoittaa myös Carmenère-rypäleiden mehua.

Merlot'n tunnusmerkkinä pidetään luumumaista aromia; vahvan hedelmäisyyden vuoksi sitä käytetään tanniinisen ja hapokkaan Cabernet Sauvignonin kanssa. Cabernet Sauvignonin sanotaan luovan viinin ”selkärangan” ja Merlot'n ”lihakset” selkärangan ympärille.