Luostariolut

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 31. heinäkuuta 2006 kello 23.17 käyttäjän Sayravai (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiedosto:Leffe 900px.jpg
Leffe (valmistaja InBev-konserni) on maailman myydyimpiä luostariolutmerkkejä. Sillä ei kuitenkaan ole juuri mitään tekemistä oikeiden luostareiden kanssa.

Luostarioluella on alun perin tarkoitettu luostareissa munkkien toimesta pantua olutta, jonka juuret ulottuvat aina 500-luvulle[1] saakka. Luostaripanimot Belgiassa valmistivat aluksi kahta erilaista olutta: vahvempaa, makeaa dubbel:ia saatiin ensimmäisestä mäskäyksestä, ja sitä tarjottiin tärkeille vieraille, myyntiin, sekä munkkien ravinnoksi paaston aikana. Saman viljaerän toisesta mäskäyksestä saatiin miedompaa enkel:iä, jota munkit itse käyttivät arkijuomanaan[2]. Luostarioluita pantiin toki muuallakin Euroopassa, kuten Hollannissa ja Saksassa, mutta ainakin nykyisin luostariolut-termi yhdistetään ensisijaisesti belgialaistyylisiin luostarioluisiin. Viime aikoina luostarityylisiä oluita on pantu myös Yhdysvalloissa, ja onpa aito tšekkiläinenkin luostaripanimo, Želiv, nähnyt päivänvalon. Jopa Suomessa on kaupallisesti pantu Dubbel- ja Tripel -tyylisiä oluita – vaikka näiden yhteydessä ei ole yritettykään luoda mielikuvaa luostarissa valmistetusta oluesta.

Useimmilla nykyisin myytävillä 'luostarioluilla' ei välttämättä ole mitään tekemistä luostareiden ja munkkien kanssa. Panimo on ehkä imagosyistä ottanut nykyisen tai entisen luostarin nimen – tai jopa keksinyt täysin kuvitteellisen luostarinimen. Munkit saattavat osallistua oluen panemiseen, ja osa panimoista maksaa luostareille korvauksen nimen käytöstä. Ainoastaan muutamaa merkkiä, kuten Val-Dieu ja Abbaye d'Aulne, tehdään oikean luostarin tiloissa. Jos tänä päivänä haluaa varmistua siitä, että olut on todella tehty luostarissa munkkien valvonnassa, on syytä valita trappist-nimeä kantava olut. Nimi on ollut vuodesta 1962 suojattu Belgian laissa, minkä tarkoituksena on ollut estää kaupallisten panimoiden hyötyminen taloudellisesti oikeiden munkkien kustannuksella.

Belgialaisten luostarioluiden tyylejä

Useimmat belgialaiset luostarioluet ovat pullossa jälkikäyviä, hiivaisia, sameita, hedelmäisiä ja melko täyteläisiä. Alkuperäiset (belgialaiset) luostarioluttyylit ovat:

  • Enkel: tumma ja hedelmäinen, mutta melko mieto ja helposti juotava olut (noin keskioluen vahvuinen). Nykyisin hyvin harvinainen, lähinnä trappistiluostareissa tarjoiltava oluttyyli.
  • Dubbel (ransk. double): tumma, makeahko ja täyteläinen olut (6,5 - 8%).

Toisen maailmansodan jälkeen Westmallen Trappistiluostari kehitti uuden, vahvan ja vaalean oluttyylin, jonka tyyliset oluet liitettiin pian myös luostarioluiden piiriin[3]:

  • Tripel (ransk. triple): vaalea, voimakkaampi (yli 8%) ja humaloidumpi olut. Tripelin nimestä on liikkeellä kaksi teoriaa: ensimmäisen mukaan nimi juontaa siitä, että Tripelin kantavierre on noin kolminkertainen Enkeliin verrattuna. Toinen taas väittää nimen tulevan oluen kolminkertaisesta käyttämisestä. Todennäköisempi selitys kuitenkin on, että nimet viittaavat vain oluen vahvuuteen kotimaisten veroluokkien tapaan.[4]

Dubbelista on kehitetty voimakkaampia versioita, joista käytetään nimityksiä quadrupel tai abt. Nämä ovat hyvin maltaisia, ja usein alkoholimaisia. Alkoholipitoisuus on tyypillisesti 10-12 %. [5] [6] Viime vuosina markkinoille on tullut luostarioluita valmistavilta panimoilta kaksi uutta oluttyyliä, jotka myös yhdistetään luostarioluisiin: blond (ransk. blonde) ja bruin (ransk. brune). Nämä alkoholipitoisuudeltaan 5,5–7,5 -prosenttiset oluet eivät käytännössä eroa vastaavan vahvuisista, 'tavallisista' belgialaisista pintahiivaoluista.[7]

On hyvä muistaa, että luostariolut ei ole oluttyyli, eikä välttämättä edes useamman tyylin muodostama kokonaisuus, vaan yleiskielinen termi nauttijalleen tietyn mielikuvan 'hengellisestä' alkuperästään antaville oluille. Edes kaikki trappistioluet eivät mahdu edelläesitettyyn luokitteluun, vaan mm. brittiläis-saksalaisia vaikutteita[8] saanut, kuivahumaloitu Orval, sekä Konigshoevenin Witte Trappist (witbier) ovat tyyliltään täysin näistä poikkeavia oluita.

Luostarioluita valmistavia panimoita (ilman Trappist-nimen käyttöoikeutta)

Useimmat panimoista tekevät myös muita kuin luostarioluita.

Lähteet

  1. Webb, Tim: "Good Beer Guide Belgium", s. 73. Campaign For Real Ale, 2005.
  2. Beaumont, Stephen: "Premium Beer Drinkers Guide", s. 128–129. Firefly Books, 2000
  3. Beaumont, Stephen: "Premium Beer Drinkers Guide", s. 128–129. Firefly Books, 2000
  4. Beaumont, Stephen: "Premium Beer Drinkers Guide", s. 141. Firefly Books, 2000
  5. Äyräväinen, Seppo: "Suomalaisen oma olutopas", s. 6. Multikustannus, 2005.
  6. http://www.ratebeer.com/BeerStyles.asp - Ratebeer.com:n oluttyyppiopas
  7. Webb, Tim: "Good Beer Guide Belgium", s. 77. Campaign For Real Ale, 2005.
  8. Beaumont, Stephen: "Premium Beer Drinkers Guide", s. 158. Firefly Books, 2000