Okapi

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 8. tammikuuta 2012 kello 21.08 käyttäjän 88.112.48.138 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Okapi
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Kirahvieläimet Giraffidae
Suku: Okapia
Laji: johnstoni
Kaksiosainen nimi

Okapia johnstoni
(P. L. Sclater, 1901)

Katso myös

  Okapi Wikispeciesissä
  Okapi Commonsissa

Okapi (Okapia johnstoni) on Keski-Afrikassa elävä nisäkäs. Se muistuttaa ulkonäöltään seepraa, mutta on kirahvin ainoa elossa oleva sukulainen. Okapeita arvioidaan olevan 10 000–20 000 yksilöä Iturin metsässä, jossa on myös Okapin eläintensuojelualue. Vuoteen 1901 asti vain paikalliset ihmiset tiesivät okapien olemassaolosta. Okapin pelätään kuolevan sukupuuttoon parissa vuodessa, koska se on hyvin haluttua salametsästäjien keskuudessa.[2] Okapia luultiin aikoinaan myyttiseksi yksisarviseksi, minkä takia se on saanut nimen "Afrikan yksisarvinen".[2] Okapi on hyvin arka eläin.

Ulkonäkö ja koko

Okapi on noin kaksi metriä pitkä ja säkäkorkeudeltaan 1,5–2 metriä. Sen häntä on reilut 30–40 cm pitkä. Paino on 200–250 kg. Okapin vartalonmuoto muistuttaa hevosta, mutta pää enemmänkin kirahvia. Sen korvat ovat suuret ja höröttävät. Karva on tummanruskea muualta, mutta jalat ja takapuoli ovat mustavalkoraidalliset, kuten seepralla.

Ravinto

Okapit lähtevät yöllä ravinnonhakuun. Ne syövät lehtiä, oksia ja hedelmiä. Ne ovat hyvin arkoja, ja havaitsevat tarkoilla näkö- ja kuuloaisteillaan vaarat, ja pakenevat syvälle viidakkoon.

Lisääntyminen

Okapit synnyttävät kerralla yhden poikasen, joka painaa noin 20 kiloa. Ne imettävät poikasiaan kuten muutkin nisäkkäät.

Lähteet

Viitteet

  1. Okapia johnstoni IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b Afrikan ”yksisarvinen” saatiin valokuvaan 11.9.2008. Uusi Suomi. Viitattu 25.5.2009.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.