Rankaisemattomuus tarkoittaa "vapautusta rangaistuksesta tai menetyksestä tai sakkojen välttämistä".[1]tarvitaan parempi lähde Rankaisematta jättäminen on erityisen yleistä valtioissa, jotka kärsivät korruptiosta tai joissa on hyvä veli -verkostoja tai joissa oikeuslaitos on heikko tai vastuullisessa asemassa olevia henkilöitä, kuten virkamiehiä, poliitikkoja tai poliiseja suojellaan erityisillä lailla tai koskemattomuudella. Amnesty Internationalin mukaan vakavimmat ihmisoikeuksien toteutumista uhkaavat tekijät ovat rankaisemattomuus ja köyhyys, jotka usein seuraavat toisiaan.[2] lähde?

Vakaviin ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneet eivät usein saa rangaistusta teoistaan. Rikoksen uhrit eivät saa oikeutta tai korvauksia kärsimistään vahingoista, eikä totuutta tapahtumista tule julki. Rangaistus ihmisoikeusrikoksesta toimii pelotteena ja osoittaa sen, ettei tekoja hyväksytä. Syyttäminen vakavimmista kansainvälisistä rikoksista on ensisijaisesti valtioiden vastuulla.[3] Valtiot antavat ihmisoikeusrikoksille hiljaisen hyväksyntänsä jättämällä ne tutkimatta tai viivyttämällä tutkinnan aloittamista. Kansainvälisistä järjestöistä muun muassa Amnesty International tekee työtä sen puolesta, että rikokset ihmisyyttä vastaan, kidutusrikokset, sotarikokset, teloitukset ja katoamiset tutkitaan. Se vaatiikin, että ihmisoikeusrikokset tutkitaan puolueettomasti, siten ettei rikoksesta epäillyn henkilön hallinnollinen, poliittinen tai sotilaallinen tausta saa olla esteenä tutkinnalle. Valtioilla on universaalitoimivallan myötä oikeus ja velvollisuus tutkia rikoksia ja nostaa niistä syytteitä.[4][5]

Emeritusprofessori Timo Vihavainen on arvostellut lainkäytön alistamista politiikan tekoon Suomessa. Hänen mukaansa on syystä kysytty, miten tällainen toiminta on mahdollista ja valvooko kukaan Suomen oikeusviranomaisia.[6]

Kansainvälisen rikostuomioistuimen 17. heinäkuuta 1998 hyväksytyn ja 1. heinäkuuta 2002 voimaan tulleen Rooman perussäännön päätavoite on "lopettaa vakavimpien rikosten tekijöiden rankaisematta jättäminen" [...] ".lähde?

Katso myös

muokkaa

Lähteet

muokkaa
  1. Free Dictionary Free Dictionary. Viitattu 23.12.2009.
  2. Cheas, Kirsi: Rikolliset rangaistusta vailla 2.10.2007. Maailman Kuvalehti. Viitattu 28.5.2020.
  3. Kansainvälinen oikeus - Ulkoministeriö Ulkoministeriö. Viitattu 27.5.2020.
  4. Rankaisemattomuus: vakavimmista rikoksista tuomittava Amnesty. Viitattu 27.5.2020.
  5. Vaulasvirta, Mitjo: Oikeuden toteutuminen on kestävän rauhan perusta 11.11.2016. The Ulkopolitist. Viitattu 27.5.2020.
  6. Markku Jokipii: Professori varoittaa: Oikeuslaitoksen politisoituminen vie mielivaltaan 19.09.2020. Verkkouutiset. Viitattu 23.09.2020.