Pohjoismainen ristilippu
Pohjoismainen ristilippu tai pohjoismainen risti on lippukuvio, joka on kaikkien Pohjoismaiden lipuissa. Sen vaakasuorista sakaroista tangon puoleinen on lyhyempi. Lipun risti symboloi kristinuskoa[1]. Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin valtionpäämiehet käyttävät lipusta versiota, jonka liehureunalla on kielekkeitä.
Historiaa
muokkaaRisti oli alun perin Tanskan lipussa Dannebrogissa, joka on maailman vanhin yhä käytössä oleva lippu. Siitä se levisi ensin Ruotsin ja sitten Norjan, Suomen ja Islannin lippuihin. Tanskan ja Ruotsin liput olivat ensin baneereja eli neliölippuja, mutta sittemmin Tanskan ja Ruotsin kuninkaat johtivat omaan käyttöönsä maansa lipusta version, jossa neliöstä liehureunalla erkani kolme kielekettä. Nämä liput varattiin vain kuninkaan tunnuksiksi, ja tavallinen kansa sai käyttöön suorakaiteisen lipun. Muutos johti siihen, että liehureunaan rajoittuva sakara venyi. Näin syntyi pohjoismainen ristitunnus, joka on otettu myös Färsaarten, Ahvenanmaan ja muiden pohjoisten alueiden lippuihin.
Norjan lippu on ensimmäinen, jossa on kuvattu kaksivärinen risti. Tuolloin lippuun tulivat Ranskan suuren vallankumouksen värit punainen, sininen ja valkoinen. Tätä tapaa kopioivat Islanti, Färsaaret ja Ahvenanmaa. Vaikka kaikilla Pohjoismailla on pohjoismainen risti lipussa, lipuilla on kuitenkin omat historiansa ja symbolisminsa ja liput poikkeavat toisistaan mittasuhteiltaan.
Pohjoismaista ristiä käytetään lipuissa myös Pohjoismaiden ulkopuolella, kuten osissa Britteinsaaria. Historiallisena yhteispohjoismaisena lippuna voidaan pitää Kalmarin unionin lippua.
Venäjällä on suomalais-ugrilaisia alueita, joiden asukkaista osa tavoittelee itsenäisyyttä ja jotka käyttävät pohjoismaista ristilippua Inkerin ja Karjalan tavoin. Tällaisia alueita ovat mokšalaisten Mokshen Mastar pääkaupunkinaan Saransk, Komi pääkaupunkinaan Syktyvkar ja Marinmaa pääkaupunkinaan Joškar-Ola. Lisäksi Bjarmian, jonka pääkaupungiksi kaavaillaan Arkangelia, itsenäisyyttä ajavat käyttävät ristilippua.[2]
Pohjoismaiden liput
muokkaaMuualla Pohjoismaissa
muokkaaPohjoismaihin kuuluvien autonomisten alueiden pohjoismaiset ristiliput
muokkaaMaakunnat
muokkaa-
Bohuslänin lippu -
Helsinglannin lippu -
Norlannin epävirallinen lippu -
Skånen lippu -
Smoolannin lippu -
Tanskan Vendsysselin epävirallinen lippu
Muut alueet
muokkaa-
Bornholmin epävirallinen lippu -
Bornholmin toinen epävirallinen lippu -
länsi-Ruotsin epävirallinen lippu [3]
Suomalais-ugrilaisilla kansoilla
muokkaaRistiliput ovat yleisiä myös suomalaisten sukukansoilla. Niitä käyttävät metsäsuomalaiset ja ruotsinsuomalaiset Ruotsissa ja karjalaiset, lyydiläiset ja vepsäläiset Venäjällä. Myös suomalais-ugrilaisten kansojen lipussa on risti mutta myös kannuksenpyörä. Lisäksi osa suomalais-ugrilaisista komeista käyttää tunnuksenaan ristilippua[4]. Virossakin on käytetty ristilippua ja sen vakiinnuttamiseksi on olemassa kansanliike[5]. Lisäksi eteläisen Viron vähemmistö setukaiset käyttävät ristilippua.
Pohjoismaihin kuulumattomien alueiden pohjoismaiset ristiliput
muokkaaSuomalais-ugrilaiset alueet
muokkaa-
Uhtuan tasavallan lippu vuosina 1920–1922 ja 1941–1944, jota käytetään nykyisin edustamaan karjalaisten kansaa. -
Rameškin piirin lippu Tverin Karjalassa, Tverin alueella.
-
Rameškin lippu, joka on kaupunkimainen taajama ja Rameškin piirin keskus.
Skotlannin alueet
muokkaa-
South Uistin lippu Skotlannin Ulko-Hebrideiltä
Muut alueet
muokkaa-
Toinen Normandian lipuista -
Saarin protektoraatin lippu
Maakunnat, kaupungit ja kunnat
muokkaaViro
muokkaa-
Koigin kunnan lippu -
Pärnun kaupungin lippu -
Türin kunnan lippu -
Tallinnan kaupungin Kesklinnan kaupunginosan lippu, joka pohjautuu Tallinnan pienempään vaakunaan, joka puolestaan pohjautuu Tanskan Dannebrogiin -
Tallinnan kaupungin Kristiinen kaupunginosan lippu, joka myös pohjautuu Tanskan Dannebrogiin -
Harjumaan maakunnan lippu. -
Harjumaan maakunnan vaakuna.
Latvia
muokkaa-
Alūksnen kaupungin lippu -
Cēsiksen kaupungin lippu
-
Ventspilsin kaupungin lippu
-
Grobiņan kunnan lippu
Muut maat
muokkaa-
Vysoký Újezdin kunnan lippu Keski-Böömin läänissä, Tšekin tasavallassa
Katso myös
muokkaaLähteet
muokkaa- ↑ Uskontojen maailma, Kansallismuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
- ↑ Putinin Venäjä voi hajota – kartta näyttää, millainen olisi pieniin osiin pilkottu ”alistettujen kansojen vankila” Ilta-Sanomat. 4.2.2023. Viitattu 12.11.2023.
- ↑ https://www.expressen.se/gt/har-ar-vastsveriges-nya-flagga/
- ↑ Russky Or Rossiisky: An Activist -- And His Native Language -- Go On Trial In A Russian Courtroom RadioFreeEurope/RadioLiberty. Viitattu 9.7.2021. (englanniksi)
- ↑ Entä jos Virosta tulisi kuudes Pohjoismaa? "Emme tunne hengenheimolaisuutta Baltiaa kohtaan" Yle Uutiset. 3.3.2019. Viitattu 8.10.2022.
Aiheesta muualla
muokkaa- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pohjoismainen ristilippu Wikimedia Commonsissa
- Extensive compilation of official and non-official Nordic Cross flags at Flags of the World (Internet Archivessa, tallennettu 21.5.2012. (englanniksi)