Narnian tarinat: Velho ja leijona

Narnian tarinat: Velho ja leijona on 8. joulukuuta 2005 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen fantasiaelokuva, joka pohjautuu irlantilaisen kirjailijan C. S. Lewisin vuonna 1950 julkaistuun nuortenkirjaan Velho ja leijona. Elokuvan ohjasi Andrew Adamson, ja sen pääosissa esiintyvät William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes, Georgie Henley, Tilda Swinton ja Liam Neeson. Elokuvalle tehtiin jatko-osat Narnian tarinat: Prinssi Kaspian ja Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin.

Narnian tarinat:
Velho ja leijona
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Ohjaaja Andrew Adamson
Käsikirjoittaja Andrew Adamson
Ann Peacock
Christopher Markus
Stephen McFeely
Perustuu C. S. Lewisin romaaniin Velho ja leijona
Tuottaja Andrew Adamson
Perry Moore
Philip Steuer
Mark Johnson
Douglas Gresham
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Kuvaaja Donald McAlpine
Leikkaaja Sim Evan-Jones
Jim May
Tuotantosuunnittelija Roger Ford
Pukusuunnittelija Isis Mussenden
Pääosat William Moseley
Anna Popplewell
Skandar Keynes
Georgie Henley
Tilda Swinton
Liam Neeson
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
 Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Buena Vista Pictures Distribution
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 8. joulukuuta 2005
Suomi 23. joulukuuta 2005
Kesto 140 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 180 milj. USD
Tuotto 745 013 115 USD
Seuraaja Narnian tarinat: Prinssi Kaspian
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vuonna 1940 Lontoon pommitukset Finchleyssä saattavat Peterin, Susanin, Edmundin ja Lucyn vaaraan. Heidät evakuoidaan professori Digory Kirken luokse maalle.

Kuurupiiloa leikkivä Lucy löytää vaatekaapin astuen sen kautta talviseen Narnia-satumaailmaan. Hän viettää muutaman tunnin herra Tumnus-nimisen faunin kotona. Fauni kertoo, että Jadis-niminen Valkea velho on loihtinut Narniaan sata vuotta kestävään talven. Jos Narniasta ikinä löytyy ihmisiä, heidät pitää tuoda Velhon eteen. Tumnus pitää Lucysta eikä näin ollen henno antaa tätä siepattavaksi, vaan lähettää tytön kotiin. Kun Lucy palaa omaan maailmaansa, aikaa on ehtinyt kulua tuskin lainkaan. Kun muut lapset tutkivat vaatekaappia, he näkevät ainoastaan kaapin tavallisen puisen takaseinän.

Muutamaa päivää myöhemmin Edmund seuraa Lucya vaatekaappiin ja tapaa Valkean velhon ja tämän kääpiön, Ginarrbrikin. Velho tarjoaa Edmundille turkkilaisia karamelleja ja mahdollisuutta päästä kuninkaaksi, jos tämä tuo veljensä ja siskonsa Velhon linnaan. Velhon lähdettyä Edmund kohtaa Lucyn, ja he palaavat kotiin yhdessä. Rikkoessaan vahingossa ikkunan ja paetessaan kartanon taloudenhoitajaa kaikki sisarukset piiloutuvat vaatekaappiin ja astuvat Narniaan. Heille selviää, että herra Tumnus on joutunut Valkean velhon salaisen poliisin vangiksi, ja he tapaavat myös herra ja rouva Majavan, jotka kertovat heille Aslanistan. Majavien mukaan Aslan on lähtenyt liikkeelle ottaakseen Narnian pois Velhon hallusta. Sisarusten on autettava Aslania ja hänen tukijoitaan, sillä kauan sitten on tehty ennustus, jonka mukaan Valkean velhon valtakausi päättyy, jos kaksi Aatamin poikaa ja kaksi Eevan tytärtä istuu Narnian neljällä valtaistuimella.

Edmund livahtaa tapaamaan Velhoa. Velho on kuitenkin vihainen siitä, ettei Edmund tuonut sisaruksiaan mukanaan. Velho lähettää sudet hakemaan lapsia ja majavia, jotka pääsevät täpärästi pakoon. Edmund puolestaan kahlehditaan Velhon tyrmään, missä hän tapaa Tumnusin. Kun Velhon salainen poliisi ei onnistu löytämään lapsia, Velho vaatii Edmundia paljastamaan, missä hänen sisaruksensa ovat. Edmund epäröi, kun Tumnus väittää Velholle, ettei Edmund tiedä mitään. Velho ilmoittaa Tumnusille Edmundin pettäneen tämän ja muuttaa Tumnusin kiveksi.

Kun Peter, Lucy, Susan ja majavat pääsevät suurelle kivipaadelle, he näkevät jotain, jota he luulevat heitä takaa-ajavaksi Valkea velhoksi, ja piiloutuvat. Todellisuudessa tulija on joulupukki, jonka tulo on merkki siitä, että Velhon valtakausi on päättymässä. Joulupukki antaa Lucylle pullon lääkelikööriä, joka parantaa kaikki haavat ja taudit, sekä tikarin puolustautumista varten. Susanille hän antaa jousen ja nuolia sekä maagisen torven, jolla kutsua apujoukkoja. Peter puolestaan saa miekan ja kilven.

Maugrimin johtamien susien takaa-ajamina Pevensiet ja majavat ylittävät sulavan joen, jonka toiselle puolelle Velho ei pysty heitä seuraamaan. Saavuttuaan Aslanin leiriin lapset kohtaavat Aslanin, joka osoittautuu valtavaksi leijonaksi. Aslan lupaa auttaa Edmundia kaikin mahdollisin tavoin. Myöhemmin kaksi sutta saa joessa kirmailevat Susanin ja Lucyn ansaan. Kun Peter tulee apuun, Maugrim hyökkää hänen kimppuunsa, ja Peter tappaa suden miekallaan. Kun Aslan on lyönyt Peterin ritariksi, osa Aslanin joukoista seuraa toista sutta Velhon leiriin ja vapauttaa Edmundin.

Valkea velho saapuu Aslanin leiriin ja vaatii petturi-Edmundia omakseen, mutta Aslan tarjoutuu uhraamaan itsensä Edmundin sijaan. Sinä yönä Lucy ja Susan seuraavat vaivihkaa, miten Valkea velho tappaa Aslanin kivipaadella. Aamulla Aslan nousee kuolleista, koska ”kun puhdassydäminen uhrautuu petturin puolesta, kivipaasi halkeaa ja jopa kuoleman kirous voi murtua”. Aslan vie Susanin ja Lucyn Velhon linnaan, missä hän vapauttaa Valkean velhon kiveksi muuttamat vangit ja muodostaa itselleen lisää tukijoukkoja.

Edmund taivuttelee Peterin osallistumaan taisteluun Velhon joukkoja vastaan. Peterin armeija on alkuun voitokas, mutta ennen pitkää onni kääntyy ja he joutuvat vaikeuksiin. Estääkseen Velhoa muuttamasta toisia kiveksi Edmund tuhoaa Velhon sauvan, jolloin Velho puukottaa häntä. Raivostunut Peter hyökkää Velhon kimppuun. Heidän taistellessaan Aslan saapuu ja tappaa Velhon. Lucyn lääkelikööri parantaa Edmundin, minkä jälkeen Pevensien sisarukset kruunataan Narnian kuninkaiksi ja kuningattariksi. He asuvat Narniassa aikuisuuteen asti.

Viisitoista vuotta myöhemmin Pevensiet löytävät vaatekaapin ja palaavat Englantiin huomaten olevansa jälleen lapsia. Professori astuu huoneeseen ja kysyy heiltä, mitä he oikein olivat tekemässä. Peter vastaa: ”Ette uskoisi, jos kertoisimme.” Professori heittää hänelle kartanon ikkunan rikkoneen pallon ja sanoo: ”Kokeile.” Myöhemmin Lucy yrittää palata Narniaan vaatekaapin kautta, mutta professori kertoo, että hän itse on yrittänyt samaa jo vuosia. Hän lisää, että sisarukset palaavat Narniaan varmaankin silloin, kun sitä vähiten odottavat.

Rooleissa

muokkaa
Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
William Moseley
Noah Huntley (aikuinen)
Samuel Harjanne
Antti Jaakola (aikuinen)
Peter Pevensie
Anna Popplewell
Sophie Winkleman (aikuinen)
Annituuli Kasurinen
Mari Laari (aikuinen)
Susan Pevensie
Skandar Keynes
Mark Wells (aikuinen)
Niilo Syväoja
Mikko Leppilampi (aikuinen)
Edmund Pevensie
Georgie Henley
Rachael Henley (aikuinen)
Meeri Toivonen
Mirjami Heikkinen (aikuinen)
Lucy Pevensie
Liam Neeson Juhani Laitala Aslan (ääni)
Tilda Swinton Jonna Järnefelt Valkea velho Jadis
James McAvoy Mikko Leppilampi Tumnus
Ray Winstone Hannu Valtonen herra Majava (ääni)
Dawn French Eeva Litmanen rouva Majava (ääni)
Kiran Shah Petri Hanttu Ginarrbrik
Jim Broadbent Jukka Voutilainen professori Digory Kirke
Elizabeth Hawthorne Titta Jokinen rouva Macready
James Cosmo Heikki Nousiainen Joulupukki
Michael Madsen Sasu Moilanen Maugrim (ääni)
Patrick Kake Martti Mäkelä Oreius
Shane Rangi Kari Tamminen kenraali Otmin
Morris Cupton Pasi Ruohonen junan vartija
Judy McIntosh Kristiina Halttu Helen Pevensie
Rupert Everett Heikki Sankari herra Kettu
Cameron Rhodes Pasi Ruohonen aarnikotka (ääni)
Philip Steuer Juha Paananen Phillip (ääni)

Suomenkielisen version sivurooleista vastaavat Martti Mäkelä, Kari Tamminen, Nina Tamminen, Ulla Renko, Jukka Teittinen, Minna Tasanto, Jan Backman, Kari Leppälä, Juha Laakso, Tiina Karjunen ja Mika Ala-Panula. Ohjauksesta vastasi Markus Bäckman ja käännöksestä Tuija Kokko.

Tuotanto

muokkaa

Kuvaukset

muokkaa

Kuvauksissa on käytetty sekä oikeita että animoituja eläimiä. Oikeitakin susia jouduttiin muokkaamaan tietokoneanimaatiolla, koska ne eivät näyttäneet tarpeeksi vihaisilta. Aslan oli elokuvan tietokoneanimaatiolla toteutetuista hahmoista vaikeimpia ja sen luomiseen meni tekijöiltä kaksi vuotta.[1]

Vastaanotto

muokkaa

Palkinnot

muokkaa

Elokuva sai Oscar-palkinnon maskeerauksesta ja oli ehdolla kahteen muuhun palkintoon: äänitykseen ja erikoistehosteisiin.

Lähteet

muokkaa
  1. Narnian tarinat: Velho ja leijona, Four-disc Extended Edition, levy 2. – Narnian luominen (Eeppisen elokuvan luominen; Olentojen luominen)