Moshing
Moshing (engl. moshing < engl. mashing = ’murskaaminen’, ’musertaminen’) on aggressiivinen yksinkertainen tanssityyli, jota harrastetaan yleensä punk- ja metallimusiikkikonserteissa. Tanssijat hyppivät ympäriinsä, tönivät toisiaan ja heiluttavat hiuksiaan musiikin tahtiin. Englannin kielessä tyylistä käytetään myös termiä hardcore dancing; suomenkielistä yleistermiä ei ole, ja suora suomalaistus moshaus viittaa pään rajuun heilutukseen, joka on englanniksi headbanging.
Historia
muokkaaMoshing alkoi yleistyä 1980-luvun alussa punk-keikoilla. Tuolloin useat bändit, kuten Sick Of It All, Agnostic Front ja Black Flag alkoivat soittaa rankkaa hardcore punkia, joka sai yleisön riehumaan. 1980-luvun puolivälissä metallifanit löysivät moshingin nopean ja rankan thrash metalin kautta. Nykyään moshing on vähentynyt etenkin suurien yhtyeiden keikoilla.
Mosh pit
muokkaaMetalliyhtyeiden esityksissä lavan eteen ryhmittyneen yleisön keskelle syntyy usein mosh pitejä (myös mosh-pit tai moshpit), joita kutsutaan puhekielessä myös lyhyesti vain piteiksi. Pitti on yleensä pyöreähkö tila, jossa tanssijat törmäilevät ja hyppivät toisiaan päin, sekä välillä pitävät taukoa pitin reunoilla ja antavat toisille vauhtia tönimällä heitä pitin reunoilta sisäänpäin.
Piteistä on olemassa myös erilaisia variaatioita, kuten circle pit, jossa tanssijat lähtevät juoksemaan ympyrää jättäen keskelle tyhjän tilan. Sick Of It All -yhtye on uransa alkuaikoina lanseeranut wall of deathin (”kuoleman seinä”), jossa yleisö jakautuu kahtia ja kappaleen alkaessa kaikki juoksevat toisiaan päin. Myös esimerkiksi Lamb of God -yhtyeen tiedetään yllyttäneen yleisöään tekemään wall of deathejä. Myös useiden vanhempien thrash metal -yhtyeiden, muiden muassa Slayerin keikoilla, wall of deathit ovat nykyään yleisiä.
Vaikka mosh pitit näyttävät vaarallisilta ja muistuttavat lähinnä joukkotappeluita, kyse ei ole toisten vahingoittamisesta. Mosh pitissä muut tanssijat nostavat kaatuneet yleensä heti takaisin ylös. Hallitsemattomaan riehumiseen liittyy kuitenkin lukuisia vaaroja ja mustelmat ovat tavallisia. Vaarallisimpia pittejä esiintyy hardcore punk-keikoilla. Musiikin tempo vaikuttaa suoraan pitissä tapahtuvan liikehdinnän aggressiivisuuteen.
Suomessa mosh pitit ovat yleensä pienen yleisönosan harrastama ilmiö ja siksi konserttien järjestyksenvalvojat usein puuttuvat niihin. Tosin nykyään isommissa tapahtumissa järjestäjät ovat yleensä varautuneet tiettyjen yhtyeiden esiintymisten aikana pitämään muutaman järjestyksenvalvojan rajaamassa pittialuetta ja suojaamassa pitin ulkopuolella pysytteleviä sekä avustamassa kaatuneiden ylösnostamisessa ja tarkkailemassa ensiavun tarvetta. Rockfestivaalien kautta pitit ovat tulleet laajempaan tietoisuuteen.
Jos joku taklaa moshpitissä tai circle pitissä toisen, hänet pitää nostaa ylös. Yleensä pitissä olevat henkilöt menevät välillä huilaamaan pitin reunalle tönien pitissä olevia pois etteivät he tule muun yleisön joukkoon.
Liikkeet
muokkaaKeikoilla ja piteissä voi harrastaa monia eri moshing-tyylejä. Tunnetuin liike on moshaus (engl. headbanging) eli pään ja hiusten raju rytmikäs heilutus yleensä musiikin tahdissa. British Medical Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan moshaus voi aiheuttaa vammoja aivoihin, jos päätä heilutetaan yli 75 asteen kulmassa tyypillisessä moshaustemmossa[1]. Nopeampi tempo ja laajempi liikerata voivat aiheuttaa niskavamman.[1]
Piteissä voi toteuttaa erilaisia liikkeitä, kuten "kolikoiden noukkimista" engl. picking up coins, jossa taotaan nyrkeillä maata. Hurjapäisempi liike on "windmill", jossa käsiä pyöritetään tuulimyllyn lailla.
Seinä engl. wall of death on moshing-tyyli, jossa yleisö jakautuu kahteen osaan ja juoksee toisiaan päin. Tanssijat odottavat kappaleen kovaa ja aggressiivista alkua, jolloin he lähtevät juoksemaan toisiaan kohti. Liikkeellelähtö voi tapahtua myös laulajan antamasta merkistä. Törmäyksen jälkeen seinä muuttuu tavalliseksi moshpitiksi. Seinä on yleisin metalliyhtyeiden keikoilla. Erityisesti Lamb of God on tunnettu seinistä. Wall of death voi olla hyvinkin vaarallinen, mutta suuremmilta ongelmilta vältytään, kun kaikki kaatuneet autetaan pikimmiten jaloilleen.
Moshingiin liittyy varsin monessa paikassa kielletty crowd surfing, jossa tiiviisti seisova yleisö kuljettaa pystyyn nostettujen käsiensä varassa makaavaa henkilöä ympäri aluetta. Crowd surfing on yleisesti harrastettua suurimmassa osassa eurooppalaisia metallifestivaaleja, vaikka se esimerkiksi Roskildessa ja Suomen festareilla on tiukasti kiellettyä.
Pienemmillä keikoilla harrastetaan stage divingiä eli "daivausta". Tuolloin yleisöä nousee lavalle ja hyppää takaisin väkijoukkoon. Usein matka jatkuu hypyn jälkeen "crowd surfaten" yleisön käsivarsilla.
Hardcore punk-yhtye Sick Of It All on tehnyt kappaleeseen Step Down musiikkivideon, jossa esitellään moshing-liikkeitä.
Lähteet
muokkaa- ↑ a b Moshaus voi aiheuttaa aivovamman YLE Uutiset. 18.12.2008. Viitattu 20.3.2011.
Aiheesta muualla
muokkaa- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Moshing Wikimedia Commonsissa