Mafia II on 2K Czechin kehittämä ja 2K Gamesin julkaisema toimintaseikkailu ja kolmannen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin elokuun 2010 lopulla Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Peli on jatko-osa vuonna 2002 julkaistulle Mafialle. Pelisarjan kolmas osa, Mafia III julkaistiin 7. lokakuuta 2016.

Mafia II
Kehittäjä 2K Czech [1]
Julkaisija 2K Games [1]
Jakelija Take-Two Interactive, GOG.com, Humble Store, Steam ja PlayStation Now
Suunnittelija Daniel Vávra, Pavel Brzák
Käsikirjoittaja Daniel Vávra
Säveltäjä Matus Siroky
Adam Kuruc
Pelisarja Mafia
Pelimoottori Illusion Engine, PhysX
Julkaistu
  • NA 24. elokuuta 2010
  • EU 27. elokuuta 2010
Lajityyppi kolmannen persoonan ammuntapeli, toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
OFLC: MA15+
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, OS X
Jakelumuoto Blu-ray, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Pelin tapahtumat sijoittuvat 1940- ja 1950-lukujen vaihteeseen fiktiiviseen yhdysvaltalaiseen Empire Bayn kaupunkiin, joka jäljittelee pääasiassa New Yorkia, mutta sisältää myös joitain viittauksia muihin kaupunkeihin, kuten Los Angelesiin.

Mafia II:n suunnittelusta kerrottiin julkisuudessa ensimmäisen kerran 21. elokuuta 2007 Leipzig Games Convention -tapahtumassa. Pelistä julkaistiin kaikille alustoille ilmainen ladattava demo PlayStation Networkissa ja Xbox Live Marketplacessa elokuun 2010 alussa.

Peliin on julkaistu lisäosat Betrayal of Jimmy, Jimmy’s Vendetta ja Joe’s Adventures. Pelin director’s cut -version omistajille lisäosat ovat ilmaisia. Pelistä julkaistiin 19. toukokuuta 2020 remasteroitu Mafia II: Definitive Edition, jossa on paranneltu grafiikka, 4K-resoluutio ja kaikki lisäosat.[2] Se julkaistiin myös Mafia: Trilogy -paketissa, joka sisältää myös remake-version sarjan ensimmäisestä osasta ja kolmannen osan kaikilla lisäosilla.[3]

Pelaaminen

muokkaa

Peliä pelataan kolmannen persoonan kuvakulmasta ja liikkuminen tapahtuu joko jalan tai autolla. Vaatekaupoista pelaaja voi ostaa erilaisia asusteita ja asekaupat myyvät aseita, ammuksia sekä esimerkiksi polttopulloja. Pelaajan on mahdollista säilöä enintään 10 autoa käytössään olevaan autotalliin. Korjaamoilla autojen värejä ja vanteita voi muokata mielensä mukaan ja myös suorituskykyä on mahdollista parantaa virityssarjoilla. Pelisarjan ensimmäisestä osasta poiketen Mafia II ei sisällä vapaata pelitilaa, vaan ainoastaan tarinatilan.

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Toisessa maailmansodassa haavoittunut Vito Scaletta palaa kotiinsa Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevaan Empire Bayn kaupunkiin. Viton ystävä Joe Barbaro järjestää asiat niin, ettei Viton tarvitse palata sotaan. Töiden tarpeessa oleva Vito ajautuu kaidalta tieltä laittomiin hommiin, joissa hän tapaa jatkuvasti alamaailman ihmisiä ja etenee hitaasti mutta varmasti entistä suurempiin rikoksiin. Hän ja Joe alkavat työskennellä Clementen mafiaperheessä toimivalle Henry Tomasinolle ja muun muassa ryöstävät koruliikkeen sekä murhaavat Clementen epäsuosioon joutuneen liikemiehen. Vuoden 1945 helmikuussa Vito pidätetään ja tuomitaan kymmeneksi vuodeksi vankilaan bensiinisäännöstelykuponkien varastamisesta ja niiden laittomasta myymisestä sekä useista rikoksista ihmisyyttä vastaan. Vankilassa Vito joutuu tappeluun Brian O’ Neillin kanssa, minkä johdosta Vito lukitaan yöksi eristyselliin. Vankeudessa Vito tutustuu mafiaperhe Vincin neuvonantaja Leone ”Leo” Galanteen ja tämän henkivartija Pepe Costaan. Tappelussa O’ Neillin kanssa loukkaantunut Pepe pyytää Vitoa tappelemaan O’ Neilliä vastaan kostoksi omista vammoistaan. Kovan tappelun jälkeen O’ Neill ottaa takataskustaan puukon yrittäen tappaa sillä Viton, mutta tämä saa kuitenkin viillettyä O’ Neillin kaulavaltimon auki ja tapettua hänet. Leone Galante saa järjestettyä asiat niin, että Vito pääsee luksusselliin ja neljä vuotta aikaisemmin pois vankilasta.

Vito vapautuu vankilasta keväällä 1951 ja Joe järjestää hänelle oman vuokra-asunnon. Viton vankeuden aikana Joe on alkanut työskennellä Falconen mafiaperheelle. 6. toukokuuta 1951 Vito tapaa Falconen mafiaperheen johtajan, Carlo Falconen. Hän saa tehtäväkseen varjostaa Clementen mafiaperheen jäsentä Luca Gurinoa paikkaan, jossa pidetään vankeina Falconen perheen jäseniä. Vito seuraa Lucaa teurastamoon, jonne hän tunkeutuu viemärin kautta. Vankeina olleet Antonio ”Balls” Balsamo, Harvey ”Beans” Epstein ja Frankie ”The Mick” ovat kidutettavina. Vito tappaa kiduttajat ja vapauttaa vangit, mutta Frankie on kuollut. Tehtävän onnistuttua Falcone päättää tehdä Vitosta ja Joesta mafiaperheen täysjäsenet. Tässä vaiheessa tarinaa Vito saa oman omakotitalon vuokra-asunnon sijasta. Myöhemmin Falcone saa tietoonsa, että Clementen mafiaperheellä on kokous Empire Arms -hotellissa. Vito ja Joe saavat tehtäväkseen naamioitua hotellin henkilökunnan jäseniksi ja asettaa salaa pommin kokoushuoneeseen. He ottavat mukaan pakoautokuskiksi 18-vuotiaan Marty Santorellin tämän halutessa mukaan. Pommi räjähtää kuitenkin liian aikaisin ja kylpyhuoneessa ollut Clementen mafiaperheen johtaja Alberto Clemente selviää hengissä. Joe ja Vito taistelevat tiensä hotellin parkkihalliin, jossa pakoautokuski Marty on ammuttu kuoliaaksi. Clemente pakenee hotellista limusiinilla ja Joe tappaa hänet ampumalla takaa-ajon päätteeksi.

Myöhemmin Vito, Joe ja heidän ystävänsä Henry Tomasino aloittavat huumebisneksen, jolloin heidän varsinaiset ongelmansa alkavat. Heille huumeita myyneet kiinalaiset puukottavat Henryn kuoliaaksi paikallisessa puistossa keskellä päivää, sillä heidän mukaansa Henry työskenteli huumepoliisille. Väitteen paikkansapitävyyttä ei paljasteta pelin aikana. Vito ja Joe kostavat Henryn kuoleman tappamalla kiinalaisen Triadin jäseniä näiden ravintolassa murhaten myös Triadien yläluokkaisen toimeenpanijan Zhe Yun Wongin. Kiinalaiset alkavat uhkailla kaupungin toista mafiaperhettä, minkä johdosta Vito ja Joe kaapataan ja heitä kidutetaan. Lopussa Joe ja Vito tappavat Mafia: The City of Lost Heavenin päähenkilö Thomas Angelon ja Vito tekee sopimuksen Leo Galanten kanssa säästääkseen henkensä tappamalla entisen pomonsa Carlo Falconen. Falconen kuoleman jälkeen paikalle saapuu Leo Galante, joka käskee Joen eri autoon kuin mihin itse nousee Viton kanssa. Autossa hän kertoo Vitolle, ”ettei Joe ollut osa sopimusta”. Peli päättyy tähän ja Joen kohtalo jää toistaiseksi epäselväksi.

Mafia II:n jälkeiset tapahtumat

muokkaa

Pelisarjan kolmannessa osassa paljastuu, että Vito oli lähetetty Leo Galanten sopimuksen mukaisesti New Bordeaux’n kaupunkiin työskentelemään siellä toimivalle Marcanon mafiaperheelle. Sopimukseen kuului, että mafiaperheen johtaja Salvatore ”Sal” Marcanon oli nimitettävä Vito alipäällikökseen ja annettava tälle kaupunginosa hoidettavakseen. Marcano kuitenkin vihasi Vitoa yli kaiken, ja aikoi Mafia III:n tapahtumien aikaan vuonna 1968 hankkiutua lopullisesti Vitosta eroon. Pelin päähenkilö Lincoln Clay kuitenkin onnistuu pelastamaan Viton, ja he alkavat tehdä yhteistyötä irlantilaisen Thomas Burken ja haitilaisen Cassandran kanssa kukistaakeen Marcanon. Pelaajan valinnoista riippuen Vito voi kuolla Mafia III:n tarinan aikana.

Joe oli tarkoitus viedä kuulusteltavaksi vastaamaan kiinalaisiin liittyviin kysymyksiin, mutta hän onnistui kuitenkin pakenemaan autosta. Vito kertoo Mafia III:n päähenkilö Lincoln Claylle, että Joe lähti Empire Baysta ja päätyi Chicagoon, missä hänellä oli ystäviä, jotka voisivat auttaa häntä eteenpäin. Ystävät kuitenkin kääntyivät Joeta vastaan, ja Vito uskoo heidän tappaneen hänet. Mafia III:n lopussa eräässä kohtauksessa kuitenkin esiintyy Leo Galanten autonkuljettaja, jonka ulkonäkö ja vaatetus täsmäävät Joeen, mutta hänen henkilöllisyyttään ei vahvisteta pelissä. Mafia III:n kehittäjät ovat myös vihjailleet Twitterissä, ettei Joe todellisuudessa olisikaan kuollut.[4]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet

muokkaa

Viitteet

muokkaa
  1. a b Mafia II Tech Info Gamespot. (englanniksi)
  2. DeAngelis, Marc: ‘Mafia II’ and ‘Mafia III’ Definitive Editions are available today Engadget. 19.5.2020. Arkistoitu 13.7.2020. Viitattu 18.10.2020. (englanniksi)
  3. Mafia: Trilogy FAQ Take-Two Interactive. Viitattu 18.10.2020. (englanniksi)
  4. Mafia: Trilogyn twiitti 23.1.2017. Twitter. (englanniksi)

Aiheesta muualla

muokkaa