Jurassic Park

Steven Spielbergin ohjaama tieteisseikkailuelokuva vuodelta 1993

Jurassic Park on Steven Spielbergin ohjaama, Michael Crichtonin samannimiseen romaaniin (Suomessa julkaistu nimellä Dinosauruspuisto) perustuva yhdysvaltalainen tieteis- ja seikkailuelokuva vuodelta 1993. Elokuva kuvattiin Kauain saarella, Havaijilla ja siitä tuli aikanaan maailman menestynein elokuva.

Jurassic Park
Elokuvan mainosjuliste
Elokuvan mainosjuliste
Ohjaaja Steven Spielberg
Käsikirjoittaja Michael Crichton
David Koepp
Perustuu Michael Crichtonin romaaniin Dinosauruspuisto
Tuottaja Kathleen Kennedy
Gerald R. Molen
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja Michael Kahn
Tuotantosuunnittelija Rick Carter
Lavastaja Jackie Carr
Erikoistehosteet Stan Winston
Phil Tippett
Michael Lantieri
Dennis Muren
Pääosat Sam Neill
Laura Dern
Jeff Goldblum
Richard Attenborough
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Amblin Entertainment
Levittäjä Universal Studios
Netflix
iTunes
Xfinity Streampix
Microsoft Store
Ensi-ilta Yhdysvallat 9. kesäkuuta 1993
Suomi 1. syyskuuta 1993
Kesto 127 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 63 000 000 $
Tuotto 1 029 153 882 $ [1]
Seuraaja Kadonnut maailma – Jurassic Park
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Jurassic Parkista alkanut elokuvasarja sisältää viisi elokuvalle tehtyä jatko-osaa: Kadonnut maailma – Jurassic Park (1997), Jurassic Park III (2001), Jurassic World (2015), Jurassic World: Kaatunut valtakunta (2018) ja Jurassic World: Dominion (2022). Jurassic Park -elokuvasta julkaistiin 3D-versio 1. huhtikuuta 2013.

Tarina

muokkaa
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ryhmä tiedemiehiä (paleontologi Alan Grant, paleobotanisti Ellie Sattler ja kaaosteoriareetikko Ian Malcolm) sekä lakimies Donald Gennaro kutsutaan antamaan mielipiteensä Jurassic Park -puistosta, jonka miljardööri John Hammond on perustanut Isla Nublarin saarelle lähelle Costa Ricaa. Hammond haluaa kuulla heitä, ennen kuin aukaisee puiston vuoden kuluttua.

Puiston vetonaulana ovat esihistorialliset dinosaurukset, jotka on kloonattu osittain säilyneestä dinosauruksen DNA:sta. DNA:ta sisältänyt veri saatiin muinaisista hyttysistä, jotka olivat imeneet dinosaurusten verta ja jääneet kiinni meripihkaan. Joitakin jaksoja DNA:sta on kuitenkin jouduttu paikkaamaan sammakoiden geeneillä. He halusivat myös varmistua siitä, että dinosaurukset eivät lisääntyisi, joten he olivat tehneet kaikista eläimistä naaraita.

Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Puiston pääohjelmoija Dennis Nedry varastaa dinosaurusten alkioita. Hän oli tehnyt sopimuksen Biosyn-yhtiölle työskentelevän Lewis Dogsonin kanssa. Jotta Nedry pystyisi toteuttamaan suunnitelmansa, hänen täytyy sulkea kaikki puiston turvajärjestelmät, mukaan lukien dinosauruksia ympäröivät sähköaidat.

Samaan aikaan Grant, Ellie, Ian, Gennaro sekä Hammondin lapsenlapset Tim ja Lexi lähtevät kiertoajelulle puistoon tiettyä reittiä pitkin kulkevilla sähköautoilla. Ellie jää yhdessä puiston eläinlääkärin kanssa tutkimaan sairasta Triceratopsia, kun muut jatkavat kiertoajelua. Nedryn sulkiessa turvatoimia saarelle saapuu trooppinen myrsky. Nedry sulkee kuitenkin myös puhelimet ja kiertoajelun virran, jolloin autot juuttuvat Tyrannosaurusten aitauksen eteen. Pian Tyrannosaurus tulee aitauksestaan ulos, jahtaa autosta paennutta Gennaroa, tappaa hänet ja haavoittaa Iania. Se kaataa myös auton, johon Gennaro jätti Timin ja Lexin yksin, mutta Grant onnistuu pelastamaan heidät. Dennis Nedry joutuu pakomatkallaan Dilophosauruksen saaliiksi.

Hammond on huolissaan lapsista ja lähettää puiston turvallisuudesta huolehtivan riistanvartija Robert Muldoonin pelastamaan heidät, ja Ellie lähtee hänen mukaansa. He löytävät Ianin, sekä Grantin ja lasten jäljet, jotka johtavat pois autolta. Tyrannosaurus hyökkää, mutta he onnistuvat pakenemaan perässä jahtaavaa dinosaurusta avojeepillä.

Grant, Tim ja Lexi nukkuvat korkealla suuressa puussa ja heräävät aamulla Brachiosauruksen ollessa aterioimassa heidän lähettyvillään samalla korkeudella. Pian Grant huomaa maassa munankuoria ja tajuaa dinosaurusten pystyvän lisääntymään. Afrikassa on olemassa sammakoita, jotka pystyvät vaihtamaan sukupuoltaan ja osa dinosaurusten geeneistä oli korvattu juuri sammakoiden geeneillä. Kolmikko kohtaa tasangolla Tyrannosauruksen takaa-ajaman Gallimimus-lauman ja he pääsevät sähköaitauksen vierailijakeskuksen puoleiseen osaan.

Samaan aikaan Ellie, Ian, Hammond, Muldoon ja Ray Arnold suunnittelevat pelastusoperaatiota. He katkaisevat virran siinä toivossa, että sähköverkko palaisi takaisin normaalitilaan, koska Nedry oli sotkenut sen hakkeroimalla. Ray päättää lähteä kytkemään virran uudelleen päälle, mutta hän ei enää palaa takaisin. Hammond lähettää Ellien ja Muldoonin hoitamaan asian, mutta matkalla Muldoon huomaa Velociraptorin läsnäolon. Hän jää metsästämään sitä, kun Ellie onnistuu kytkemään virran päälle. Ellie tajuaa Ray Arnoldin kuolleen, ja raptorit pääsevät sisään sähkökeskukseen. Ellie pakenee, mutta Muldoon joutuu raptorien tappamaksi. Ellien kytkiessä sähköjä päälle Grant, Tim ja Lexi ovat juuri kiipeämässä sähköaidan yli. Tim saa sähköiskun, josta hän kuitenkin selviytyy. Grant vie lapset vierailijakeskukseen jossa tapaa Ellien.

Vierailijakeskuksessa Tim ja Lexi pakenevat kahta raptoria keittiöön, jossa he saavat lukittua toisen raptorin kylmiöön. Keittiön ulkopuolella he tapaavat Grantin ja Ellien, jotka ovat varustautuneet aseilla. He menevät valvomoon, jossa Lexi saa hakkeroitua virran päälle, jolloin ovet lukkiutuvat. Grant soittaa Hammondille ja käskee tämän pyytää helikopterin hakemaan heidät pois. Puhelu kuitenkin keskeytyy, kun Velociraptor hyökkää huoneeseen ikkunasta.

Grant ja lapset kiipeävät nopeasti tikkaita katossa olevaan luukkuun. He saapuvat keskushallin rakennustelineille, jossa ovat joutumassa raptoreiden saaliiksi, kunnes Tyrannosaurus hyökkää ja tappaa toisen raptorin. Grant, Ellie, Tim ja Lexi pakenevat, kun toinen raptor jää epätoivoisesti taistelemaan Tyrannosauruksen kanssa. Raptorin kuollessa Tyrannosaurus karjuu ja esittelyteksti ”kun dinosaurukset hallitsivat maailmaa” putoaa maahan. Selviytyjät etenevät Hammondin jeepillä helikopterin luokse ja pakenevat saarelta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tekeminen

muokkaa

Esituotanto

muokkaa

Sukupuuttoon kuolleiden eläinten geneettinen uudelleenluominen oli pysynyt puheenaiheena jo kymmenen vuotta ennen kuin kirjailija Michael Crichton sai ideansa dinosaurusten geneettisestä uudelleenluomisesta. Hän kertoi ideasta ystävilleen MIT:ssä ja rohkaistui heidän todettuaan, että se voisi toimia.[2]

Myöhemmin Crichton ja Spielberg työskentelivät yhteisen käsikirjoituksen parissa. Kesken työn Spielberg tiedusteli Crichtonilta tämän tulevista kirjoista, jolloin hän mainitsi kirjoittavansa tarinaa dinosauruksista ja geeniteknologiasta. Spielberg kiinnostui projektista heti.[2]

Tehdessään kuvakäsikirjoitusta elokuvaan Spielbergille selvisi, että elokuva tulisi vaatimaan ennätyksellisen määrän erikoistehosteita. Hän palkkasi työhön neljä nimekästä erikoistehosteiden tekijää: Stan Winstonin, Phil Tippetin, Dennis Murenin ja Michael Lantierin. Winstonin ryhmä loi kaikki kuvauksissa käytetyt täysikokoiset dinosaurus-robotit, kun taas Tippetin piti alun perin toteuttaa kaikki muut täysikokoiset dinosaurukset go-motion-animaatiolla, joka oli kehittyneempi versio aiemmin käytetystä stop-motionista. Spielberg kuitenkin piti testianimaatioita nykivinä ja suostui lopulta Dennis Murenin ehdotukseen toteuttaa kaikki dinosaurukset tietokoneanimaatiolla.[2]

Roolit

muokkaa
 Jeff Goldblum  Ian Malcolm  
 Laura Dern  Ellie Sattler  
 Sam Neill  Alan Grant  
 Richard Attenborough  John Hammond  
 Ariana Richards  Alexis "Lex" Murphy  
 Joseph Mazzello  Tim Murphy  
 Bob Peck  Robert Muldoon  
 Martin Ferrero  Donald Gennaro  
 Samuel L. Jackson  Ray Arnold  
 Wayne Knight  Dennis Nedry  
 B. D. Wong  Henry Wu  

Ensimmäiset valinnat rooleihin olivat Jeff Goldblum ja Sir Richard Attenborough. Alan Grantin rooliin Spielberg harkitsi ensin Richard Dreyfussia sekä William Hurtia ja ehti kysyä jopa Harrison Fordia ennen kuin valitsi Sam Neillin. Hahmo perustuu oikeaan paleontologiin Jack Horneriin. Spielberg halusi myös alun perin Sigourney Weaverin näyttelemään Ellie Sattleria.[3]

Alkuperäinen lopetus

muokkaa

Alun perin elokuvan piti loppua siihen, kun Tyrannosauruksen luuranko putoaa ja murskaa leuoillaan Velociraptorin, ennen kuin se ehtii hyökätä Alanin, Ellien, Timin ja Lexin kimppuun. Toinen raptor olisi murskaantunut rakennustelineen alle. Hammond saapuu ja ampuu viimeisen raptorin haulikolla.

Kun alkuperäinen lopetus näytti myöhemmin liian yksinkertaiselta, luuranko korvattiin elävällä Tyrannosauruksella, joka hyökkää raptoreiden kimppuun pelastaen Grantin ja muut. Sitä ei kuitenkaan kerrota, miten Tyrannosaurus tuli vierailijakeskukseen ja miten raptorit, Grant ja muut eivät huomanneet sitä (ottaen huomioon sen ison koon ja äänekkäät askeleet). Seinässä on kuitenkin iso, muovilla peitetty reikä, josta Tyrannosaurus luultavasti tuli läpi. Tämä kohtaus myös poistaa raptoreiden ampumisen. Molemmissa versioissa selviytyneet pakenevat Hammondin kanssa jeepillä helikopterille ja pakenevat saarelta.

Alkuperäistä lopetusta käytettiin Sega Mega Driven Jurassic Park -videopelissä. Lopetusta käytettiin Grantin kampanjan lopussa, jossa pelaaja pudottaa luurangon kranaateilla. Mutta jos pelaaja valitsee raptorin pelattavaksi hahmoksi, luuranko pitää pudottaa Grantin päälle.

Elokuvassa esiintyvät dinosaurukset

muokkaa

Musiikki

muokkaa
 

Jurassic Park -elokuvan musiikin on säveltänyt John Williams.

  1. Opening Titles
  2. Theme from Jurassic Park
  3. Incident at Isla Nublar
  4. Journey to the Island
  5. The Raptor Attack
  6. Hatching Baby Raptor
  7. Welcome to Jurassic Park
  8. My friend, The Brachiosaurus
  9. Dennis Steals the Embryo
  10. A Tree for My Bed
  11. High-Wire Stunts
  12. Remembering Petticoat Lane
  13. Jurassic Park Gate
  14. Eye to Eye
  15. T-Rex Rescue and Finale
  16. End Credits

Lähteet

muokkaa

Viitteet

muokkaa
  1. Jurassic Park Box Office Mojo. Viitattu 30.11.2013. (englanniksi)
  2. a b c The Making of Jurassic Park-dokumenttielokuva; Jurassic Park [DVD, 2005], Universal Pictures
  3. Did You Know? (Triviaa Jurassic Park-elokuvasta) IMDb. Viitattu 22.04.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla

muokkaa