John Logie Baird (13. elokuuta 188814. kesäkuuta 1946) oli skotlantilainen sähköinsinööri. Hän rakensi vuonna 1923 ensimmäisen käytännöllisen televisiolaitteen. Vuonna 1929 hänen mekaaninen järjestelmänsä otettiin käyttöön virallisissa koelähetyksissä Lontoossa ja Berliinissä. Vaikka täysin elektroniset järjestelmät syrjäyttivät Bairdin keksimät tekniikat nopeasti, Bairdin ideat olivat television alkuaikoina hyvin merkittäviä. Bairdin mekaaninen televisio oli myös merkittävä ensimmäisten väritelevisiolähetysten tekniikkaa keksittäessä, ja Baird olikin ensimmäinen värillisen kuvaputken kehittänyt insinööri.

John Logie Baird
Henkilötiedot
Syntynyt13. elokuuta 1888
Helensburgh, Dunbartonshire, Skotlanti
Kuollut14. kesäkuuta 1946 (57 vuotta)
Bexhill-on-Sea, Sussex, Englanti
Kansalaisuus Yhdistynyt kuningaskunta
Insinööri
Koulutus Glasgow’n yliopisto ja University of Strathclyde
Merkittävät työt televisio
Bairdin rintakuva hänen syntymäkaupungissaan Helensburghissa, Skotlannissa.

Bairdin elektromekaaninen ”televisor”-televisiojärjestelmä pohjautui kuvan skannaukseen Nipkowin levyn avulla ja kuvan muuntamiseen analogiseksi signaaliksi. Bairdin kuvastandardiksi muodostui 30 juovaa. Kuva oli pystysuunnassa ja Nipkow-levyn ja vastaanottolaitteessa olevan levyn johdosta hieman kaareva. Kuvan erottelutarkkuus ei ollut kovin suuri.

Baird keksi myös ensimmäisen järjestelmän televisiokuvan tallentamiseksi. Koska mekaanisessa television kuvalähetyksessä ei ole paljoa informaatiota, se mahtui kuuluvan äänen alueelle ja voitiin lähettää tavanomaisten radiolähetyksien tavalla, ja tallentaa esimerkiksi gramofonilevylle. Bairdin ”Phonovision” synkronoi gramofonilevyn Nipkow-levyyn hammasrattaiston avulla, mutta hänen tekniikkansa toimi vaihtelevalla menestyksellä eikä sitä kehitetty myytäväksi tuotteeksi.

Lähteet

muokkaa
  • Lindell, Ismo: Sähkön pitkä historia, s. 413–414. ("Mekaaninen televisio") Helsinki: Otatieto, 2009. ISBN 978-951-672-358-0
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.