Half-Life: Decay on Gearbox Softwaren kehittämä ja Sierra Entertainmentin julkaisema lisäosa ensimmäisen persoonan ammuntapelille Half-Life. Decay julkaistiin PlayStation 2:lle vuonna 2001.

Half-Life: Decay
Kehittäjä Gearbox Software
Valve Corporation
Julkaisija Sierra Entertainment
Jakelija Sierra Entertainment
Suunnittelija Randy Pitchford
Käsikirjoittaja Matthew Armstrong
Brian Hess
Randy Pitchford
Pelisarja Half-Life
Pelimoottori GoldSrc
Julkaistu 14. marraskuuta 2001
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo[1]
Alusta PlayStation 2
Jakelumuoto DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Muiden Gearboxin kehittämien lisäosien tapaan Decay sijoittuu alkuperäisen Half-Lifen tapahtumiin. Pelattavina päähahmoina pelissä ovat Gordon Freemanin kollegat, tohtorit Gina Cross ja Colette Green. Pelissä on yhdeksän tasoa ja yksi bonustaso, jossa ohjataan kahta vortigauntia.

Decaytä ei poikkeuksellisesti julkaistu muiden lisäosien tavoin Windowsille. Peli on kuitenkin fanien voimin käännetty Half-Lifen modifikaatioksi, sekä pelistä on kehitteillä uudelleentehty sekä yksinpelattava versio.

Pelaaminen

muokkaa

Half-Life: Decay on toimintavetoinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on monilta osin poikkeuksellinen lisäosa Half-Life-pelisarjaan, sillä se painottuu tehtävien suorittamiseen yhteistyön avulla. Pelaajat ohjaavat kahta Gordon Freemanin kollegaa tohtori Gina Crossia (Lani Minella) ja Colette Greenia (Kathy Levin), joiden silmin tapahtumat kuvataan. Toisin kuin aiemmilla pelattavilla hahmoilla, Decay:n protagonisteilla on ääninäyttelijät. Päästyään pääpelin läpi pelaajat saavat ohjattavakseen kaksi vortigaunt-olentoa lisäkentässä.

Juonta kuljetetaan eteenpäin kohtauksilla, jotka vaikuttavat satunnaisilta mutta ovat käsikirjoitettuja. Peli on aiemmista Half-Life -pelisarjan osista poiketen jaoteltu erilaisiin alueisiin, joiden päätyttyä peli vaihtaa tason seuraavaan, ja näyttää pelaajille taulukon josta ilmenee pisteet ja edistyminen.

Läpi pelin pelaajan aseistus pysyy samanlaisena. Aseistus koostuu pääosin realistisista tuliaseista ja sorkkaraudasta, jota käytetään lähitaisteluaseena. Useimmilla aseilla on myös toissijainen hyökkäys: esimerkiksi rynnäkkökiväärillä voi laukaista aseeseen liitetyn kranaatinheittimen.

Kentissä on saatavilla ammus- ja terveyspaketteja sekä seiniin kiinnitettyjä HEV-puvuille suunniteltuja terveyden ja suojauksen lataamislaitteita, joilla pelaajat voivat ladata omaa suojaliiviään. Latauslaitteet ovat ulkonäöltään hieman erilaisia, kuin aikaisemmissa osissa.

Pelin viholliset koostuvat pääosin Half-Lifesta tutuista Xen-ulottuvuuden avaruusolioista. Pelin erikoiskentässä pelaajat kohtaavat Yhdysvaltain hallituksen lähettämiä Hazardous Enviroment Combat Unitin, HECUn, erikoissotilaita sekä mustia operatiiveja.

Maailma

muokkaa
Pääartikkeli: Black Mesa ja Xen

Decayn pääasiallisena tapahtumapaikkana ja peliympäristönä toimii Black Mesan tutkimuskeskus, joka on kuvitteellinen tutkimuslaitos New Mexicossa, Yhdysvalloissa. Black Mesa rakennettiin 1950-luvulla, jolloin Yhdysvaltain asevoimat rakensi joukon huippusalaisia, strategisesti tärkeitä ydinohjussiiloja New Mexicon autiomaahan. Neuvostoliiton romahdettua ja kylmän sodan päätyttyä siiloilla ei enää ollut sotilaallista merkitystä, minkä johdosta Yhdysvaltain hallitus päätti muuttaa entisen sotilastukikohdan tutkimuslaitokseksi. Hylättyjä siiloja laajenettiin ja niihin rakennettiin tutkimustiloja.

Pelin toinen tapahtumapaikka on avaruusolioiden kotimaailma Xen, joka muistuttaa kaasusumun ympärille muodostunutta leijuven pienten asteroidien tai saarten muodostamaa rykelmää.

Prologi

muokkaa
Pääartikkeli: Half-Lifen juoni

New Mexicon osavaltiossa sijaitsevassa Black Mesan tutkimuskeskuksessa tapahtuu onnettomuus. Gordon Freeman -niminen tiedemies työntää kristallinäytteen vastakappalespektrometriin, mikä aiheuttaa [fiktiivisen] resonannsikaskadin ja synnyttää portaalin maan ja Xen-ulottuvuuden välille. Lopulta resonanssikaskadi kasvaa ja tuhoaa ison osan keskuksesta. Xenistä portaalien kautta matkaavat avaruusoliot ovat vihamielisiä ja keskuksen työntekijät kutsuvat apua. Hallitus lähettää Black Mesaan HECU-erikoisyksikön, jonka tehtävänä on avaruusolioiden sekä työntekijöiden eliminoiminen, jotta nämä eivät kertoisi laitoksen huippusalaisista kokeista.

Tarina sijoittuu Black Mesan huippusalaiseen laboratorioon, jossa kaksi tohtoria, 25-vuotias Gina Cross sekä 37-vuotias Colette Green, saavat tehtäväkseen avustaa tieteellisessä kokeessa tohtori Gordon Freemania. He saapuvat Anomalous Materials-laboratorioon, jossa heidän esimiehensä tohtori Richard Keller ohjaa Crossin ja Greenin avustamaan tuntemattoman kristallinäytteen toimittamisessa Freemanille.

Freemanin suorittaessa kokeen, jossa näyte asetetaan vastakappalespektrometriin, niin kutsuttu resonanssikaskadi käy toteen ja alkaa raunioittaa tutkimuslaitosta siirtäen samalla muukalaisrotuja heidän kotimaailmastaan Xenistä maapallolle. Keller määrää Crossin ja Greenin kuljettamaan tohtori Rosenbergin maan pinnalle hälyttämään Yhdysvaltain erikoisjoukot apuun. Onnistuttuaan tässä Cross ja Green palaavat tohtori Kellerin luo Rosenbergin jäädessä odottamaan joukkojen saapumista.

Saavuttuaan Kellerin luo Cross ja Green avustavat Freemania laukaisemaan avaruusraketin ja aktivoimaan eräänlaisen majakan, joiden tulisi sulkea ulottuvuusrepeämä. Pian Cross ja Green tuhoavat erään uuden rodun, nimeltään Race X, lajin Spriten ennen kuin se ehtii vahingoittaa laitteistoa. Laitteen käynnistäminen aiheuttaa Crossin ja Greenin jatkuvaa telesiirtymistä Xeniin, ja takaisin maapallolle. Vaikka toimenpide ei sulkenut ulottuvuusrepeämää, se heikensi sen voimaa huomattavasti. Lopulta Cross ja Green palaavat turvallisesti maahan, ja Keller kiittää heitä menestyksestään.

Hahmojen kohtalo ei selviä itse pelissä, mutta Opposing Forcessa pelaaja voi löytää Xenistä Crossin ruumiin vedenalaisesta altaasta, ja Blue Shiftissä Greenin ruumiin voi nähdä kelluvalla saarella.

Pelin Vortigaunt-kampanjassa pelaaja ohjaa kahta vortigauntia joiden tehtävänä on toimittaa kolme kristallia Nihilantille armeijan kynsistä. Samat kristallit nähdään Half-Life:n Nihilant-kampanjassa, jossa Nihilant käyttää kristallien voimaa parantuakseen.

Kappaleet

muokkaa
  • Dual Access
  • Hazardous Course
  • Surface Call
  • Resonance
  • Domestic Violence
  • Code Green
  • Crossfire
  • Intensity
  • Rift
  • Xen Attacks (Bonuskenttä)

Lähteet

muokkaa

Aiheesta muualta

muokkaa


Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.