BMW
Bayerische Motoren Werke AG (”Baijerin moottoritehtaat”), lyh. BMW on Münchenissä pääkonttoriaan pitävä saksalainen yritys, joka valmistaa henkilöautoja ja moottoripyöriä. Yhtiö valmistaa myös lentokonemoottoreita yhdessä Rolls-Roycen kanssa.
Bayerische Motoren Werke AG | |
---|---|
Tunnuslause | Sheer Driving Pleasure (suom. Ajamisen iloa) |
Yritysmuoto | julkinen osakeyhtiö |
ISIN | DE0005190003, DE0005190037 |
Perustettu | 7. maaliskuuta 1916 |
Perustaja | Franz Josef Popp |
Avainhenkilöt |
Oliver Zipse (toimitusjohtaja) Dr.-Ing. Norbert Reithofer (hallintoneuvoston puheenjohtaja) Dr.-Ing. Antonino Gomes de Sá (toimitusjohtaja BMW Suomi) |
Kotipaikka | München, Baijeri, Saksa |
Toimiala | autoteollisuus |
Tuotteet |
henkilöautot moottoripyörät |
Liikevaihto | 142,6 mrd. € (2022)[1] |
Liikevoitto | 18,4 mrd. € (2022)[1] |
Henkilöstö | 149 500 (2022)[1] |
Tytäryhtiöt |
BMW Motorrad Rolls-Royce Motor Cars MINI BMW M |
Kotisivu |
www |
BMW on toimittanut moottoreita muun muassa Formula 1 -talli Williamsille, kunnes se osti Sauber-tallin ja ryhtyi kilpailemaan BMW Sauber -nimellä. BMW-konsernin liikevaihto kasvoi 56 miljardiin euroon vuonna 2007. Nykyisellään konserni työllistää maailmanlaajuisesti noin
106 000 työntekijää ja valmistaa vuosittain noin 1,3 miljoonaa autoa ja 100 000 moottoripyörää. BMW AG:n osakkeet noteerataan Frankfurtin pörssin DAX-indeksissä. BMW-konsernin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa autovalmistajat BMW, alun perin brittiläiset Mini ja Rolls-Royce sekä moottoripyörävalmistajat BMW Motorrad ja ruotsalainen Husqvarna. Konsernilla on yhteistyösopimus myös ranskalaisen PSA Peugeot Citroën -konsernin kanssa, liittyen moottorien toimittamiseen. Aiemmin huhuttiin myös Volvo Carsin ostoaikeista, mutta yrityskauppaa ei syntynyt. BMW:n imago nojaa vahvasti urheilullisuuteen ja dynaamisuuteen. Merkin myydyin automalli on 3-sarja.[2]
Historia
muokkaaYhtiön alkuperä juontuu vuoteen 1913, jolloin baijerilainen Karl Rapp perusti lentokonemoottoripajan Müncheniin. Pajan nimeksi tuli Rapp Motorenwerke GmbH. Vuonna 1917 yhtiön nimi muutettiin Bayerische Motoren Werke GmbH:ksi. BMW:n logo on lainannut värityksensä Baijerin osavaltion vaakunasta, eikä liity mitenkään lentokoneiden potkureihin, kuten usein mielletään[3]. Se on säilynyt muuttumattomana alkuvaiheista asti.
Eisenacher Motorenwerk (EMW)
muokkaa- Pääartikkeli: Eisenacher Motorenwerk
Toisen maailmansodan päätyttyä 1945 Neuvostoliiton Saksan-miehitysvyöhykkeellä ja myöhemmin Itä-Saksassa sijainnut Eisenachin tehdas jatkoi autojen ja moottoripyörien valmistusta BMW-nimellä, kunnes 1951 nimeksi tuli Eisenacher Motorenwerk (suom. Eisenachin moottoritehdas), lyh. EMW ja tuotemerkin keskiosan siniset neljännesosat muutettiin punaisiksi.
Lentokonemoottorit
muokkaaBMW:n lentokonemoottoreiden merkittävimpiä kehitysaskeleita oli mekaanis-hydraulinen laite, joka sääti automaattisesti moottorissa polttoaineen virtausta, ahtimen säätöjä, seossuhdetta, sytytyksen ajoitusta ja potkurin lapakulmia suhteessa kaasuvivun asentoon. Kyseisen laite, Kommandogerät, on nykyautoissa olevien moottorinohjausyksiköiden esi-isä.
BMW:n lentokonemoottoreihin asennettiin myös vesi/metanoli -suihkutusjärjestelmiä, joilla jäähdytettiin polttoaineseosta ahtimen jälkeen.
BMW:n valmistamia moottoreita asennettiin toisen maailmansodan aikana ainakin seuraaviin konemalleihin:
- Junkers Ju 52
- Junkers Ju 88
- Focke-Wulf Fw 190
- Focke-Wulf Fw 200 Condor
- Henschel Hs 126
- Dornier Do 17
- Dornier Do 24
- Focke-Achgelis Fa 223 Drache[4]
- Heinkel He 162
- Arado Ar 234
BMW:n BMW 003 -suihkumoottori oli tarkoitus asentaa myös Messerschmitt Me 262 -suihkukoneisiin, mutta ne eivät koskaan ehtineet kyseisen koneen siipien alle.
Sodan jälkeen neuvostoliittolaiset asensivat Saksasta sotasaaliiksi saamiaan BMW 003 -mallin suihkumoottoreita MiG-9-lentokoneisiin kunnes Neuvostoliiton oma suihkumoottorituotanto saatiin käyntiin.
Merimoottorit
muokkaa- BMW D7
- 4,5 kW dieselmoottori 7,5 metrin/2 tonnin purjeveneisiin asti.
- BMW D12
- 7,5 kW dieselmoottori 9 metrin/3 tonnin jahteihin ja moottoripurjeveneisiin asti.
- BMW D35
- 22 kW dieselmoottori 10,5 metrin/8 tonnin jahteihin ja moottoripurjeveneisiin asti.
- BMW D50
- 33 kW dieselmoottori 12 metrin/12 tonnin jahteihin ja moottoripurjeveneisiin asti.
- BMW B130
- 88 kW bensiinimoottori päiväristeilijöihin, hyttiristeilijöihin.
- BMW B190/220
- 121/140 kW bensiinimoottori liukuun nouseviin risteilijöihin.
Merkkivuosia
muokkaa- 1923 Ensimmäinen BMW-moottoripyörä.
- 1929 Ensimmäinen BMW-auto.
- 1933 Ensimmäinen 6-sylinterinen moottori markkinoille mallissa 303.
- 1937 Ernst Henne ajoi 279 km/h BMW-moottoripyörällä.
- 1944 BMW:n tehdas Münchenissä tuhoutui pahoin pommituksissa.
- 1945 Jälleenrakentaminen alkaa sodan jälkeen.
- 1948 Ensimmäinen BMW-moottoripyörä sodan jälkeen.
- 1951 BMW-autojen valmistus aloitettiin uudestaan.[5]
- 1955 Frankfurtissa esiteltiin BMW 507, joka on edelleenkin yksi arvostetuimmista autoista.
- 1959 Yhtiön hallitus ehdotti BMW:n myyntiä Daimler Benzille – pienosakkeenomistajien ja työntekijöiden ansiosta kauppa ei toteutunut.
- 1961 Frankfurt am Mainin IAA-näyttelyssä esiteltiin jo pari vuotta 1600-mallina lupailtu Neue Klasse-luokan uudenlainen 4-ovinen sedan BMW 1500. Se oli sensaatio, joskin autoja alkoi tulla myyntipisteisiin vasta 1962. Luokkaan liittyivät sittemmin 1600-, 1800- ja viimein 2000-mallit eri versioina, myös kallis Neue Klasse Coupé. Neue Klasse-luokan myyntimenestys turvasi Herbert Quandtin rohkean riskisijoituksen BMW-yhtiöön, ja sen tulevaisuuden autonvalmistajana.
- 1973 Muutto uuteen futuristiseen pääkonttoriin, joka sai lempinimekseen Nelisylinterinen.
- 1983 Nelson Piquet voitti Brabham-BMW:llään Formula 1 -maailmanmestaruuden.
- 1990 BMW:n tutkimus- ja insinöörikeskus FIZ avattiin Münchenissä.
- 1994 BMW:n ensimmäinen tehdas USA:ssa aloitti Z3-mallin tuotannon.
- 2002 CleanEnergy-projektin myötä esiteltiin ensimmäinen BMW 7 -sarjan auto, joka kulkee vetykaasulla.
BMW:n autotehtaat
muokkaaBMW valmistaa autoja seuraavilla paikkakunnilla:
- Saksa: München, Dingolfing, Regensburg ja Leipzig
- Itävalta: Graz[7]
- Yhdysvallat: Spartanburg[7]
- Meksiko: San Luis Potosí[8]
- Etelä-Afrikka: Rosslyn
- Intia: Chennai
- Kiina: Shenyang
- Brasilia: Araquari
Automallit
muokkaaBMW on perinteisesti ollut Mercedes-Benzin kovin kilpailija. BMW on yksi harvoista jäljellä olevista automerkeistä, jotka valmistavat lähes ainoastaan takavetoisia automalleja. BMW:tä on perinteisesti markkinoitu urheilullisella ajettavuudellaan ja keskikokoista 3-sarjaa pidetään usein luokkansa mittapuuna ja merkin tunnetuimpana ja myydyimpänä mallina.
BMW ei käytä useimmista muista valmistajista poiketen V6-moottoreita, vaan pitkittäisasennettuja kuusisylinterisiä rivimoottoreita. BMW valmistaa myös kahdeksan-, kymmenen- ja kaksitoistasylinterisiä V-moottoreita.
Kuusisylinterisien moottorien käyttö juontaa lentokonemoottoreihin, joiden tasaista käyntiä arvostettiin varhaisissa lentokoneissa. Kuusisylinterisessä rivimoottorissa eri mäntien liikkeet kumoavat toistensa aiheuttamat värinät.[9]
BMW:n tällä hetkellä valmistamat henkilöautomallisarjat ovat: 1-, 2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 7-sarjat, Z4,Z8, X1, X2, X3, X4, X5 ja X6. Lisäksi BMW valmistaa vuonna 2001 markkinoille tullutta muista malleista poiketen etuvetoista uutta Miniä. Mallisarjoissa loppupääte ”i” kertoo kyseessä olevan bensiinin ruiskutuksella varustettu malli ja vastaavasti loppupääte ”d” tarkoittaa dieselmoottorista mallia. Loppupääte ”A” tarkoittaa useimmissa mallisarjoissa automaattivaihteistoa. 7-sarjassa loppupääte ”L” tulee saksankielisestä sanasta ”lang” (suom. pitkä), ja tarkoittaa akselivälin olevan 14 senttimetriä perusmallia pidempi.
Nelivetoisia malleja ovat suurin osa X-sarjalaisista sekä eräät 3- ja 5-sarjalaiset jotka tunnistaa mallimerkinnän ”X”-kirjaimesta. Vuosien 2009 ja 2010 aikana BMW siirtyi korvaamaan merkinnän ”X” selkeämmällä ”Xdrive”-merkinnällä.
Vuonna 2024 BMW ilmoitti myyvänsä vetyä käyttäviä polttokennoautoja vuodesta 2028 alkaen. Tämä tapahtuu sähkö- ja polttomoottoriautojen rinnalla vaihtoehtona. BMW toimii yhteistyössä Toyotan kanssa uusien polttokennojen kehittämisessä, joilla pyritään saamaan parempi hyötysuhde ja pienemmät kustannukset.[10] BMW on testannut vetyä käyttäviä BMW iX5 Hydrogen -malleja aiemmin.[11]
Säleikkö
muokkaa-
Munuaisen muotoinen etusäleikkö on yksi BMW:n tyypillisimmistä tuntomerkeistä.
-
Säleikkö oli 1930-luvun lopulla korkea ja kapea (BMW 328).
-
Sähköautossa ”säleikkö” on umpinainen (BMW i3).
-
BMW 7-sarjan malli (G12).
Tuotannossa olevat mallisarjat
muokkaa- BMW 1-sarja
- BMW 2-sarja
- BMW 2-sarjan Active Tourer
- BMW 3-sarja
- BMW 4-sarja
- BMW 5-sarja
- BMW 6-sarja
- BMW 7-sarja
- BMW 8-sarja
- BMW i3
- BMW i4
- BMW i8
- BMW 1M
- BMW M3
- BMW M5
- BMW M6
- BMW Z4
- BMW X1
- BMW X2
- BMW X3
- BMW X4
- BMW X5
- BMW X6
- BMW X7
Vanhoja malleja
muokkaaBMW Motorrad -moottoripyörät
muokkaa- Pääartikkeli: Luettelo BMW:n moottoripyörämalleista
BMW Motorrad, BMW-konsernin divisioona, valmistaa moottoripyöriä ja ajovarusteita. Se esitteli ensimmäisen moottoripyöränsä R32:n vuonna 1923. Ensimmäisestä mallista lähtien BMW:t ovat perinteisesti olleet tunnettuja bokserimoottoreistaan ja kardaanivedosta. Nyttemmin nelisylinteriset rivimoottorilla varustetut ja kaksisylinteriset bokserimoottoriset mallit muodostavat yhä suuremman osan tuotannosta. Lisäksi BMW valmistaa myös pienempiä yksisylinterisiä 650-kuutioisia malleja. BMW osti Husqvarnan moottoripyörätuotannon vuonna 2007.
Ennen BMW:n moottoripyörät ovat olleet tunnettuja nimenomaan hyvistä matkaominaisuuksistaan, tosin mallisto oli samalla saanut maineen pappapyörinä. Nyttemmin BMW on pyrkinyt muuttamaan imagoaan nuorekkaampaan suuntaan esittelemällä lukuisia aiempaa urheilullisempia malleja. BMW on ollut moottoripyörävalmistajien etunenässä lukkiutumattomien ABS-jarrujen ja polttoaineensuihkutusjärjestelmien tuomisessa moottoripyöriin. Nelisylinterisissä rivimoottoreissa käytetään neliventtiilitekniikkaa. Kaikki BMW:n moottorit ovat nelitahtisia ja niissä on 450-kuutioista moottoria lukuun ottamatta elektroninen polttoaineensuihkutusjärjestelmä.
BMW käyttää mallinimissä iskutilavuutta edeltävää kirjainta ilmaisemaan moottorin tyyppiä ja iskutilavuuden jälkeisiä kirjaimia ilmaisemaan moottoripyörän rungon tyyppiä. Esimerkiksi mallinimi R 1200 GS kertoo kyseessä olevan 1200-kuutioisella kaksisylinterisellä bokserimoottorilla varustettu matkaenduro.
|
|
High Performance |
Offroad |
Touring |
Street |
Sport Urban Mobility |
Vanhoja malleja
- BMW C1
- BMW K75
- BMW K100
- BMW K 1200 GT
- BMW K 1200 R
- BMW K 1200 R Sport
- BMW K 1200 S
- BMW R 1150 R Rockster
- BMW R 1200 S
Moottoripyörien myyjät Suomessa
muokkaaSuomessa on BMW moottoripyörillä on 8 virallista jälleenmyyjää ja huoltoa:
- Euro Motor Center Oy, Oulu
- Biketeam Oy, Raisio, Tampere, Vantaa
- Käyttöauto Oy, Vaasa
- MP-Service Oy, Lahti
BMW Motorsport (M)
muokkaa- Pääartikkeli: BMW M
BMW-automerkkiin on vuosien aikana yhdistetty urheilullisuus. Vuonna 1972 perustettiin BMW M GmbH (BMW Motorsport) hoitamaan yhtiön kilpa-autotoimintaa. Yritys kehitti BMW:lle moottoreita ja kilpailuista saamiensa kokemuksien perusteella rakensi 455 kappaletta aikansa superautoa BMW M1:tä, jonka 277 hevosvoiman moottorin BMW M GmbH valmisti. Samaa moottoria käytettiin 286 hevosvoiman tehoisena vuosina 1984–1988 BMW M 635 CSI:ssä sekä 5-sarjan E28-korimallin M5-versioissa.
Nykyään M-tekniikkaa käytetään sarjatuotantoautoissa minkä voi tunnistaa autossa olevasta M-kirjaimesta. Merkki löytyy sekä korista että moottorista. Varsinaisten M-mallien (kuten M2, M3, M4, M5, M6, sekä Z3- ja Z4 M Coupé ja M Roadster) lisäksi tavallisiin BMW-autoihin on saatavilla BMW Motorsportin lisävarusteita ja näiden olemassaolo on usein merkitty autoissa M-kirjaimella. Nämä eivät kuitenkaan ole varsinaisia M-malleja.
Lähteet
muokkaa- ↑ a b c Annual Report 2008 (PDF) BMW Group. Arkistoitu 6.1.2010. Viitattu 11.6.2009.
- ↑ Sidd Dhimaan: BMW 3 Series: Every Generation Ranked (Worst to Best) TopSpeed. 6.7.2022. Viitattu 20.9.2023. (englanniksi)
- ↑ Williams, Stephen: BMW Roundel: Not Born From Planes The New York Times. 7.1.2010. Viitattu 23.7.2018. (englanniksi)
- ↑ http://www.centennialofflight.gov/essay/Dictionary/Fa_223/DI52.htm
- ↑ Traian Popescu: The History of BMW fantasycars.com. Viitattu 14.4.2009. (englanniksi)
- ↑ BMW Historia BMW Suomi. Arkistoitu 8.10.2007. Viitattu 23.7.2018.
- ↑ a b BMW increasing Spartanburg production to 200,000 yearly. Bmwusfactory.com 2007 (Web Archive 2018).
- ↑ WElcome to BMW Group Plant San Luis Potosi. Bmwgroup-werke 2017 (Web Archive 2018).
- ↑ Kyle Kinard: Why Inline-Six Engines Are Timeless roadandtrack.com. 18.5.2020. Viitattu 6.9.2024. (englanniksi)
- ↑ Jonathan M. Gitlin: BMW explains why it will sell hydrogen fuel cells in 2028 arstechnica.com. 5.9.2024. Viitattu 6.9.2024. (englanniksi)
- ↑ Hydrogen Pioneers: BMW Group and Toyota Motor Corporation take collaboration to the next level to offer Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) options for passenger cars. press.bmwgroup.com. 5.9.2024. Viitattu 14.9.2024. (englanniksi)
Aiheesta muualla
muokkaa- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta BMW Wikimedia Commonsissa
- BMW:n kotisivut
- Suomen BMW-kerhon kotisivut
- BTCF Bimmer Tuning Club Finland
- BMW Isetta scale models
- BMW-uutiset ja malliesittelyt Tuulilasissa
- Bemarit ja kääpiöautot Ylen Elävässä arkistossa
Henkilöautot |
1-sarja: E87 · F20 · F40 · F52 |
---|---|
Kilpa-autot | |
Moottoripyörät |
R23 · R23 · C1 · F 800 GS · F 800 R · F 800 S · K 1200 GT · K 1200 R · K 1200 S · K100 · K75 · R 1150 R Rockster · R 1200 RT · S1000RR |