Ayreon
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Ayreon on hollantilaisen lauluntekijän, laulajan, muusikon ja levytuottajan Arjen Anthony Lucassenin musiikkiprojekti. Ayreonin musiikkia kuvataan progressiiviseksi rockiksi, progressiiviseksi metalliksi ja power metaliksi, joskus yhdistettynä genreihin, kuten folkiin, electronicaan, kokeelliseen ja klassiseen musiikkiin. Suurin osa Ayreonin albumeista on nimeltään "rock-oopperoita" (tai "metallioopperoita"), koska albumit sisältävät monimutkaisia tarinoita, joissa on joukko hahmoja, joista jokaista esittää yleensä ainutlaatuinen laulaja.
Ayreon | |
---|---|
Tiedot | |
Toiminnassa | 1995– |
Tyylilaji |
progressiivinen metalli sinfoninen metalli |
Kotipaikka | Alankomaat |
Laulukieli | englanti |
Jäsenet |
Arjen Anthony Lucassen, 1995– |
Levy-yhtiö |
Jokainen Ayreonin albumi kertoo erilaisen tarinan, mutta kaikki, lukuun ottamatta Actual Fantasya, The Theory of Everythingiä ja Transitusta, sijoittuvat samaan kuvitteelliseen tieteisuniversumiin; Lisäksi Lucassenin sooloalbumi Lost in the New Real sijoittuu myös Ayreon-universumiin. Ayreonin musiikille on ominaista perinteisten instrumenttien käyttö rock-musiikissa (kitarat, bassokitara, rummut, analogisyntetisaattorit, sähköurut) sekoitettuna kansanmusiikista ja klassisesta musiikista kotoisin oleviin soittimiin (esim. mandoliinit, viulut, alttoviulut, sellit, huilut, sitarit ja didgeridoot)). Lucassen kirjoittaa musiikin ja sanoitukset, laulaa ja soittaa suurimman osan instrumenteista kaikilla Ayreonin albumeilla monien vierailevien muusikoiden rinnalla. Hänen säännöllisin yhteistyökumppaninsa on rumpali Ed Warby.
Projektin erityisluonteen vuoksi Ayreonin live-esitykset ovat harvinaisia, eikä virallista Ayreonin live-konserttia järjestetty ennen vuotta 2017. Useita Ayreonin kappaleita julkaistiin livenä ensimmäisen kerran muiden Lucassen-yhtyeiden kahdella livealbumilla: Star Onen Live on Earth (2003) ja Stream of Passionin Live in the Real World (2006).
Historia
muokkaaAlkuajat: The Final Experiment Ja Actual Fantasy (1995–1998)
muokkaaEnsimmäinen Ayreon-CD, joka julkaistiin vuonna 1995, on The Final Experiment, joka on sekoitus tieteiskirjallisuutta ja keskiaikaisia teemoja. Albumilla on mukana kolmetoista laulajaa ja seitsemän instrumentalistia, joista suurin osa on hollantilaisia. The Final Experiment mainitaan usein yhtenä ensimmäisistä metallioopperoista. Albumin alkuperäinen nimi oli Ayreon: The Final Experiment, ja artisti oli Arjen Lucassen, mutta uudelleenjulkaisun jälkeen nimi muutettiin The Final Experimentiksi ja artisti Ayreoniksi.
Actual Fantasy vuodelta 1996 on ainoa Ayreonin albumi, jolla ei ole jatkuvaa tarinaa. Yksittäisine fantasiatarinoineen sitä voidaan silti pitää konseptialbumina. Actual Fantasyssa on vain kolme laulajaa ja kolme instrumentalistia. Tämän albumin kappaleiden inspiroimia teemoja löytyy myöhemmiltä Ayreonin julkaisuilta, erityisesti kahdelta Universal Migrator albumilta. Albumi ei myynyt yhtä hyvin kuin edeltäjänsä.
Ayreonin tarinan jatko (1998–2008)
muokkaaTupla-albumi Into the Electric Castle seurasi vuonna 1998, jatkaen Ayreonin tarinaa The Final Experimentistä. Albumilla on kahdeksan laulajaa, joista jokaisella on yhden hahmon rooli, ja yksitoista instrumentalistia. Arjen on todennut, että hän halusi tämän nimenomaisen albumin olevan lento- ja mielikuvituksettomampi levy tai "puhdasta eskapismia" kuin edellisten albumien vakavammat sävyt, ja kuvasi hahmonsa enemmän B-elokuvan valossa. Albumi oli valtava menestys ja sitä pidetään laajalti yhtenä Ayreonin parhaista albumeista.
Kaksi Universal Migrator-albumia julkaistiin vuonna 2000. Ensimmäinen albumi, The Dream Sequencer, koostuu pehmeästä, tunnelmallisesta progressiivisesta rockista, kun taas toinen albumi, Flight of the Migrator, koostuu raskaammasta metalliteemasta. Molemmilla levyillä on noin kymmenen laulajaa, joita tukevat monet instrumentalistit. Yksi merkittävimmistä vieraista oli Iron Maidenin Bruce Dickinson, joka esiintyi Flight of the Migrator -albumilla.
Universal Migratorin jälkeen ilmestyi Ayreonauts Only, albumi, joka oli tarkoitettu vain Ayreonin suurille faneille. Itse albumi oli toinen, joka ei noudattanut tiettyä tarinaa; Sen sijaan se sisälsi vaihtoehtoisia versioita (eri laulajien tai instrumentalistien kanssa) olemassa olevista kappaleista tai alkuperäisistä demoista, joita käytettiin niiden nauhoittamiseen. Lisäksi se sisälsi esikatselun Arjenin tuolloin tulevasta projektista, Ambeonista. Se on ainoa Ayreonin albumi, jota ei ole julkaistu uudelleen InsideOutissa.
Vuonna 2004 The Human Equation julkaistiin. Kuten Into the Electric Castlessa, mukana on useita laulajia, joista jokaisella on oma roolinsa. The Human Equationin myötä Ayreon kääntyi pois tavanomaisista tieteiskirjallisuuden ja fantasian teemoista näennäisesti puolinormaaliin psykologiseen teemaan.
Vuodesta 2004 lähtien, vaihdettuaan Transmission Recordsista InsideOutiin, Arjen alkoi julkaista Ayreon-katalogiaan uudella levy-yhtiöllä, parannuksilla perustasosta (The Universal Migrator, julkaistiin kahden levyn settinä kahden erillisen albumin sijaan) dramaattisiin (Actual Fantasy, "Revisited", jossa on täysin uudelleen nauhoitetut rummut, basso, syntikka ja huilu). Vuonna 2005, samaan aikaan Ayreonin 10-vuotisjuhlan kanssa, The Final Experiment julkaistiin uudelleen puoliakustisella bonuslevyllä.
Syyskuun lopussa 2006, kun Arjenin uusi studio valmistui, hän alkoi tehdä uutta albumia nimeltä 01011001, joka julkaistiin 23. tammikuuta 2008. Tämä albumi oli huomattavasti synkempi kuin aiemmat Ayreon-julkaisut, Lucassen pitää syynä tähän masennustaan ja avioeroaan edellisenä vuonna.
25. huhtikuuta 2008 Arjen julkaisi uuden Ayreon EP:n nimeltä Elected. EP sisältää kaksi kappaletta levyltä 01011001, yhden The Human Equation ja Alice Cooperin coverin (Elected), jossa laulavat Arjen ja Tobias Sammet.
16. syyskuuta 2008 Arjen ilmoitti virallisella verkkosivustollaan julkaisevansa Timelinen, toisen kokoelma-albuminsa, joka sisältää kappaleita kaikilta Ayreonin albumeilta ja julkaisemattoman uuden kappaleen. Albumi julkaistiin 7. marraskuuta 2008 Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä sekä koko EU:ssa 17. marraskuuta 2008. Se julkaistiin Amerikassa 13. tammikuuta 2009.
Tauko (2008–2012)
muokkaaArjen piti taukoa Ayreonista ja sai valmiiksi uuden sivuprojektin, Guilt Machinen, vuonna 2009. Hän julkaisi myös toisen Star One -albumin vuonna 2010 ja sitten sooloalbumin omalla nimellään vuonna 2012.
The Theory of Everything ja The Source (2012–2017)
muokkaaThe Theory of Everything julkaistiin 28. lokakuuta 2013. Vuonna 2015 The Human Equation esitettiin kokonaisuudessaan livenä epävirallisessa täysimittaisessa teatteriproduktiossa nimeltä The Theater Equation, jossa Lucassen esiintyi ja auttoi edistämään projektia. Se esitettiin neljä kertaa, kaikki Nieuwe Luxor -teatterissa Rotterdamissa 18.–20. syyskuuta. Vaikka se tuotettiin epävirallisena esityssarjana, se nauhoitettiin ja julkaistiin seuraavan vuoden kesäkuussa virallisena Ayreon-julkaisuna, The Theater Equation, jonka Lucassen itse tuotti ja miksasi.
The Source julkaistiin 28. huhtikuuta 2017, mikä merkitsi paluuta tieteiskirjallisuuteen ja Ayreonin tarinaan. Se on Lucassenin ensimmäinen albumi hänen uuden levy-yhtiönsä Mascot Label Groupin kanssa.
Keskittyminen live-esityksiin (2017–2020)
muokkaaMarraskuussa 2016 Lucassen julkisti ensimmäiset viralliset Ayreon-konsertit syyskuussa 2017, nimeltään Ayreon Universe. Konserteissa esiintyi 16 laulajaa ja 11 instrumentalistia, jotka kaikki olivat aiemmin työskennelleet yhdessä Lucassenin kanssa hänen studioalbumeillaan. Toisin kuin The Theater Equation, se koostui Ayreonin toisiinsa liittymättömistä kappaleista, jotka esitettiin peräkkäin kuten perinteisessä konsertissa, ja mukana oli myös muutama Star One -kappale. Yksi esityksistä julkaistiin livealbumina/DVD:nä 30. maaliskuuta 2018, nimellä Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live.
Lucassen ilmoitti 7. joulukuuta 2017, että uusi Ayreon-konsertti pidettäisiin 22. kesäkuuta 2018 Graspop Metal Meetingissä, jossa he esiintyisivät Marquee-lavalla. Siinä esiintyivät samat instrumentalistit kuin Ayreon Universe -esityksissä ja suurin osa sen laulajista sekä Simone Simons ja Tom S. Englund, jotka eivät olleet koskaan aiemmin esiintyneet livenä Ayreonin kanssa, Mark Jansen, joka ei ollut koskaan aiemmin tehnyt yhteistyötä Lucassenin kanssa, ja Barry Hay; Lucassen esitti itse myös muutaman kappaleen.
13.–15. syyskuuta 2019 albumi Into the Electric Castle esitettiin kokonaisuudessaan Tilburgissa samaan tapaan kuin The Theater Equation vuonna 2015, tällä kertaa virallisina Ayreon-esityksinä. Fish, Anneke van Giersbergen, Damian Wilson, Edward Reekers, Edwin Balogh ja George Oosthoek palasivat alkuperäisistä näyttelijöistä yhdessä Ed Warbyn ja huilisti Thijs van Leerin kanssa, jotka myös esiintyivät alkuperäisellä albumilla. Simone Simons ja Mark Jansen Epicasta, Praying Mantis -laulaja John Jaycee Cuijpers, Marcela Bovio, Bovion aviomies ja VUUR-basisti Johan van Stratum sekä Ex Librisin jäsenet Dianne van Giersbergen ja Bob Wijtsma olivat myös mukana, näyttelijä John de Lancien toimiessa kertojana. Yksi esityksistä julkaistiin livealbumina Electric Castle Live and Other Tales 27. maaliskuuta 2020.
Ayreonin piti olla Night of the Prog -festivaalin pääesiintyjä Saksassa 18. heinäkuuta 2020 esittääkseen jälleen Into the Electric Castlen, mutta tapahtuma peruttiin COVID-19-pandemian vuoksi.
Transitus ja live-esitysten jatkuminen (2020–)
muokkaa8. toukokuuta 2020 Lucassen paljasti YouTube -kanavallaan, että hänen seuraava albuminsa olisi Ayreon -albumi nimeltä Transitus ja se julkaistaan samana vuonna; Albumi julkaistaisiin sarjakuvan rinnalla.
13. toukokuuta 2020 hän ilmoitti ensimmäisestä vierailijasta, näyttelijä Tom Bakerista, joka esittää The Storyteller nimistä hahmoa. Muut laulajat julkistettiin seuraavan viikon aikana, mukaan lukien Tommy Karevik Kamelotista ja Seventh Wonderista Danielina (päähenkilönä), Cammie Gilbert Oceans of Slumberista Abbyna, Micheal "Mike" Mills Toehideristä patsaana, Amanda Somerville Laviniana, Paul Manzi Arenasta ja The Sweet Henrynä, Dianne van Giersbergen Ex Libriksestä sopraanona, Threshold-rumpali Johanne James Abrahamina, Simone Simons Epicasta The Angel of Deathina ja Dee Snider Twisted Sisteristä Danielin isänä; Marcela Bovio MaYaNista (ja Lucassenin entinen bändi Stream of Passion) ja Caroline Westendorp The Charm the Furysta esittävät hahmokaksikkoa, joka tunnetaan nimellä Furies.
Mukana ovat Joe Satriani ja entinen Megadethin jäsen Marty Friedman soolokitaroissa ja YouTube-muusikko Patty Gurdy hurdy-gurdyssa. Kosketinsoittaja Joost van den Broek, viulisti Ben Mathot ja huilisti Jeroen Goossens, jotka kaikki olivat olleet mukana jokaisella Ayreonin albumilla vuoden 2008 01011001 jälkeen, palaavat myös. Juan van Emmerloot toimi rumpalina ja teki Transitus Ayreonin toisen albumin vuoden 2000 Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencerin jälkeen, jossa ei ollut Ed Warbya rummuissa, koska Lucassen totesi, ettei hän alun perin suunnitellut Transitus Ayreon-albumiksi ja tunsi, että se tarvitsisi täysin erilaisen rumpalin. Vaikka he eivät olleet kuulleet toisistaan pitkään , hän ja Van Emmerloot olivat työskennelleet yhdessä 35 vuotta aiemmin, kun Lucassen oli osa Vengeancea ja Van Emmerloot oli sessiorumpali; Kiinnostuttuaan siitä, mitä Van Emmerlootille oli tapahtunut heidän edellisen tapaamisensa jälkeen, Lucassen katsoi hänen rummutusvideoitaan YouTubesta ja tajusi, että hän sopisi täydellisesti Transitukseen.
Transitus julkaistiin 25. syyskuuta 2020.
Lucassen ilmoitti 13. lokakuuta 2022 lisää Ayreon-konsertteja syyskuussa 2023 Tilburgissa, joissa studioalbumi 01011001 esitettiin kokonaisuudessaan. Keikat nauhoitettiin livealbumille nimeltä 01011001 - Live Beneath the Waves, joka julkaistiin 17. toukokuuta 2024.
Nimen alkuperä
muokkaaLucassen sanoi: "Vaikka pidän oman nimeni Arjenin ja projektin nimen Ayreon samankaltaisuudesta, tämä on puhtaasti sattumaa. Kukaan ei kuitenkaan näytä uskovan sitä! Alun perin kutsuin ensimmäisen Ayreon-albumin päähenkilöä Ariekseksi. Mutta sitten minun piti muuttaa sitä, koska sen piti sopia kappaleen mittariin. Halusin uuden nimen kuulostavan vanhanaikaiselta keskiaikaisten vaikutteiden vuoksi, joten käytin vanhanenglantilaiselta kuulostavaa "AY" (Aylesbury, Ayrshire). Mutta halusin sen kuulostavan modernilta myös futurististen osien ("2084") vuoksi, joten käytin 'ON' (elektroni, neutroni jne.), joten 'Ayreon'."
Säännolliset yhteistyökumppanit
muokkaa- Ed Warby – rummut, lyömäsoittimet (1998–)
- Joost van den Broek – piano, syntetisaattori (2004–)
- Jeroen Goossens – huilu (2004–)
- Ben Mathot – viulu (2007–)
- Johan van Stratum – bassokitara (2015–) (live-esitykset)
Diskografia
muokkaaStudioalbumit
muokkaaNimi | Albumin tiedot | Parhaat listasijoitukset | Myydyt levyt | ||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
GER | FRA | AUT | SWI | SWE | NOR | NLD | BEL (WA) | BEL (FL) | |||||||||||
The Final Experiment |
|
— | — | — | — | — | — | — | — | — | |||||||||
Actual fantasy |
|
— | — | — | — | — | — | — | — | — | |||||||||
Into the Electric Castle |
|
— | — | — | — | — | — | 49 | — | — | |||||||||
Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer |
|
90 | — | — | — | — | — | 64 | — | — | |||||||||
Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator |
|
87 | — | — | — | — | — | 61 | — | — | |||||||||
The Human Equation |
|
50 | 160 | — | — | — | — | 7 | — | — | |||||||||
01011001 |
|
18 | 90 | — | 85 | 54 | — | 2 | 96 | 80 | |||||||||
The Theory of Everything |
|
21 | — | 37 | 41 | 46 | 26 | 3 | 36 | 58 |
| ||||||||
The Source |
|
10 | 95 | 21 | 17 | 27 | 21 | 1 | 36 | 38 | |||||||||
Transitus |
|
15 | 161 | 39 | 11 | — | 33 | 1 | 142 | 42 | |||||||||
"—" tarkoittaa levyä, joka ei päässyt listoille tai jota ei julkaistu kyseisellä alueella. |
EP:t
muokkaaNimi | EP:n tiedot |
---|---|
Elected |
|
Singlet
muokkaaNimi | Vuosi | Listasijoitukset | Albumi | ||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
NLD | |||||||||||||||||||
"Sail Away to Avalon" | 1995 | — | The Final Experiment | ||||||||||||||||
"The Stranger from Within" | 1996 | — | Actual fantasy | ||||||||||||||||
"Temple of the Cat" | 2000 | — | Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer | ||||||||||||||||
"Day Eleven: Love" | 2004 | 39 | The Human Equation | ||||||||||||||||
"Loser" | — | ||||||||||||||||||
"Come Back to me" | 2005 | — | |||||||||||||||||
"Hopelessly Slipping Away" | 2020 | — | Transitus | ||||||||||||||||
"Get out! Now!" | — | ||||||||||||||||||
"This Human Equation" | — | ||||||||||||||||||
"Talk of the Town" | — | ||||||||||||||||||
"—" tarkoittaa singleä, joka ei päässyt listoille tai jota ei julkaistu kyseisellä alueella. |
Kokoelma-albumit
muokkaaNimi | Albumin tiedot |
---|---|
Ayreonauts Only |
|
Timeline |
|
Live-albumit
muokkaaNimi | Albumin tiedot |
---|---|
The Theater Equation |
|
Ayreon Universe – The Best of Ayreon Live |
|
Electric Castle Live and Other Tales |
|
01011001 - Live Beneath the Waves |
|
Aiheesta muualla
muokkaa- Virallinen Ayreonin kotisivu (englanniksi)