Aliina Salomaa

suomalainen poliitikko

Aliina Wilhemiina Salomaa (sukunimi vuoteen 1897 Sohlman; 26. maaliskuuta 1866 Loppi9. huhtikuuta 1909 Tampere) oli suomalainen kansakoulunopettaja ja raittiusliikkeen vaikuttaja.

Salomaan vanhemmat olivat suutari, urkujenpolkija Aleksander Viljaminpoika Sohlman ja Maria Leander. Salomaa toimi aluksi jonkin aikaa kiertokoulun opettajana Ylöjärvellä mutta kävi sitten 1885-1889 Jyväskylän seminaarin valmistuen sieltä kansakoulunopettajaksi. Hän oli opettajana Korpilahden Muuramen kansakoulussa 1889–1891, Espoon Åminnen kansakoulussa 1891–1893 ja vuodesta 1893 Tampereen Aleksanterin ylemmässä tyttökansakoulussa.

Tampereella Salomaa tutustui samassa koulussa opettajina toimineisiin Aaku Mäkeen ja Kyösti Huhtalaan jotka olivat mukana Raittiusyhdistys Liiton toiminnassa. Salomaa liittyi tähän yhdistykseen 1895 ja hänestä tuli yhdistyksen johtokunnan jäsen 1897. Salomaa johti yhdessä Mäen ja Huhtalan kanssa Raittiusyhdistys Liittoa ja Tampereen Raittiusseurain päätoimikuntaa yli kymmenen vuoden ajan. Aaku Mäki perusti Tampereelle myös Wäinämöinen-nimisen kristillisen raittiuslehden ja kirjankustannusosuuskunnan joissa molemmissa myös Salomaa oli mukana toimittajana.

Salomaa ajoi kieltolain voimaan saattamista ja hän kannatti yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta koska se oli hänen mielestään ainoa keino päästä tähän päämäärään. Kunnallisella tasolla raittiusväellä oli vähän vaikutusvaltaa koska varallisuuteen sidottu äänioikeus antoi vallan liikemiesten ja kauppiaiden edustamalle "viinapuolueelle". Salomaa oli mukana organisoimassa Tampereelle erityistä raittiuspuoluetta ja hän kampanjoi sen puolesta kunnallisvaaleissa.

Vuoden 1905 jälkeen sairastelu alkoi haitata Salomaan toimintaa. Hän oli kuitenkin mukana vielä ennen ensimmäisiä eduskuntavaaleja hankkimassa tukea raittiusmielisille ehdokkaille.

Teoksia

muokkaa
  • Vuorokeskusteluja 1. Wäinämöinen, Tampere 1900
  • Mitä sinä siitä hyödyt : kolme keskustelua. Wäinämöisen kirjakauppa, Tampere 1902
  • Wäinämöisen runokokoelma : edellinen osa. Sisältää 46 runoa koulujen nuorempia oppilaita y. m. lukijoita varten; toimittajat Kyösti Huhtala, Aliina Wilhelmiina Salomaa ja Minna Kunnas. Osuuskunta Wäinämöinen, Tampere 1903
  • Wäinämöisen runokokoelma : jälkimmäinen osa. Sisältää 64 runoa koulujen kehittyneempiä oppilaita y. m. lukijoita varten; toimittajat Kyösti Huhtala, Aliina Wilhelmiina Salomaa ja Minna Kunnas. Osuuskunta Wäinämöinen, Tampere 1903
  • Kaikuja elämästä : ensimmäinen osa. Osuuskunta Wäinämöinen, Tampere 1904
  • Muistoja 1884 - 1904 : juhlajulkaisu Tampereen raittiusseuran "Liitto"-yhdistyksen 20-vuotisen toiminnan muistoksi, toim. Aliina Salomaa. Tampere 1904
  • Ylöspäin : hengellisiä y.m. runoja sekä elämänkerrallisia piirteitä kirjailijasta. Tampere 1909

Suomennoksia

muokkaa
  • Charles M. Sheldon : Malkolm Kirk eli maailman voittaminen. Tampere 1900
  • Manuel : kertomus nykyisen evankelisen liikkeen ajalta Espanjassa. Tampere 1902
  • Frederick Wilhelm Farrar : Pakanat ja kristityt. Osuuskunta Wäinämöinen, Tampere 1903

Lähteet

muokkaa