Albuquerque

kaupunki Yhdysvaltojen New Mexicossa

Albuquerque (engl. [ˈælbəˌkɜːrki], esp. [alβuˈkeɾke]; lyhennettynä lentoaseman mukaan ABQ) on New Mexicon osavaltion suurin kaupunki. Pääkaupunki Santa Fen ohella Albuquerque on merkittävä taloudellinen, poliittinen ja kulttuurillinen keskus. Kaupungissa on 564 559 asukasta.

Albuquerque
lippu
lippu
Albuquerquen sijainti New Mexicossa
Albuquerquen sijainti New Mexicossa

Albuquerque

Koordinaatit: 35°6′39″N, 106°36′36″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio New Mexico
Piirikunta Bernalillo
Hallinto
 – Pormestari Timothy M. Keller
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 469,5 km²
 – Josta vettä 1,7 km² 
Korkeus 1 619,1 m
Väkiluku (2014) 562 553
Aikavyöhyke UTC−7
 – Kesäaika UTC−6
Lempinimi: "ABQ", "The Duke City" (Herttuakaupunki), "Burque"









Albuquerque Plaza
KiMo
San Felipe de Neri

Kaupunki sijaitsee Rio Granden varrella Chihuahuan aavikolla. Espanjalaiset valloittajat perustivat kaupungin 1706, ja se sai nimensä Alburquerquen herttuan mukaan. Kaupungissa on varsin hyvin säilynyt meksikolaistyylinen vanha kaupunki, jota on 1990-luvulla siistitty. Samalla sinne on perustettu ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä.

Albuquerque on Bernalillon piirikunnan hallintokeskus. Metropolialueen muodostavat Bernalillon, Sandovalin, Torrancen ja Valencian piirikunnat. Metropolialueen asukasluku on 916 528 (2020).[1]

Historia

muokkaa

Vuonna 1706 Nuevo Méjicon kuvernööri Don Francisco Cuervo y Valdes lähetti alueelle Juan Ulibarrin, jonka tehtävänä oli tutkia alueen soveltuvuutta asutukselle. Seutu tunnettiin nimillä Bosque Grande de Doña Luisa, Estancia de Doña Luisa de Trujillo, San Francisco Xavier del Bosque Grande, tai vieläkin yleisemmin nimellä Bosque Grande.

Kuvernööri Valdes kirjoitti Espanjan kuninkaalle Felipe V:lle ja Uuden-Espanjan varakuninkaalle Don Francisco Fernández de la Cuevalle, että hän oli perustanut kylän soveliaalle paikalle Rio del Norten varrelle. Hän nimitti paikan varakuninkaan kunniaksi tämän arvonimen, Alburquerquen herttua, mukaan: San Francisco de Alburquerque. Alburquerque oli kolmas kylä Santa Fen ja Santa Cruzin jälkeen, jonka espanjalaiset perustivat New Mexicon alueelle.

Iberian niemimaalla Portugalin rajan läheisyydessä sijaitseva Alburquerque kuuluu nykyään Espanjan Badajozin provinssiin. Nimi Albu(r)querque johtuu todennäköisesti arabian kielen sanasta Abu al-Qurq, joka tarkoittaa "korkkitammen maata". Nimi saattaa johtua myös sanasta al-burquq, joka tarkoittaa "luumua".

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät Albuquerquen suvusta (portugalissa nimi kirjoitetaan vain yhdellä r-kirjaimella) ovat peräisin 1300–1400-luvuilta. Kuuluisin suvun jäsenistä oli Afonso de Albuquerque (1453–1515), joka valloitti Goan ja oli Intian ensimmäinen portugalilainen varakuningas.

Yhdysvallat julisti Meksikolle sodan ja otti New Mexicon territorion haltuunsa vuonna 1846. Aiemmin 1821 Meksiko oli itsenäistynyt Espanjasta. Kaupungin nimi vakiintui muotoon Albuquerque.[2] Rautatie kaupunkiin rakennettiin 1880. Lentoasema valmistui vuonna 1928.

Väestö

muokkaa

Valkoihoisia on 69,7 %, (valkoihoisia pois lukien latinot 42,1 %), intiaaneja 4,6 %, mustia 3,3 % ja aasialaisia 2,6 %. Latinoja (mitä tahansa rotua; alkuperä espanjankielisessä Latinalaisessa Amerikassa tai Espanjassa)[3] on 46,7 %.[4]

Maantiede

muokkaa

Albuquerque sijaitsee noin 1 615 metrin korkeudessa. Rio Grande -joki virtaa kaupungin länsilaidalla. Sandia Mountains -vuoristo, jonka korkein huippu on 3 254 metrin korkeudessa, sijaitsee kaupungin itäpuolella.[5]

Seudun vallitseva ilmasto on Köppenin ilmastoluokituksessa aroilmasto, jossa talvet ovat leutoja ja kesät kuumia. Kasvillisuus on kuivuuden takia niukkaa.

Kaupungissa on yli 300 aurinkoista päivää vuodessa. Heinäkuu on keskimäärin lämpimin kuukausi. Talvisin satava lumi sulaa yleensä päivässä.[5] Korkein mitattu lämpötila on 42 °C (1994) ja alin −27 °C (1971).[6]

Koulutus

muokkaa

Osavaltion suurin oppilaitos, New Mexicon yliopisto, toimii kaupungissa. Muita oppilaitoksia ovat muun muassa Central New Mexico Community College, Southwest University of Visual Arts, Southwestern Indian Polytechnic Institute, Trinity Southwest University ja St. Norbert College.

Talous

muokkaa

Albuquerquen teknologiateollisuus alkoi kehittyä 1940-luvulla, jolloin Kirtland Air Force Base ja Sandia National Labs perustettiin. Ohjelmistoalan yritys Microsoft perustettiin Albuquerquessä vuonna 1975.[7]

Kaupungin suurimmat työnantajat ovat Kirtland Air Force Base, University of New Mexico ja Sandia National Laboratories. Muita suuria työnantajia ovat muun muassa julkinen koululaitos, Presbyterian Health Services, Albuquerquen kaupunki ja Wal-Mart -vähittäiskauppaketju.

Kulttuuri ja nähtävyydet

muokkaa

Central Avenue kulkee kaupungin halki. Kuuluisa Route 66, joka merkittiin vuonna 1926, on osoitettu neon-kyltein Central Avenuellä. Reittiä pitkin kulkemalla voi tutustua kaupungin länsipuolen vulkaanisiin alueisiin, Rio Granden kasvitieteelliseen puutarhaan, Albuquerquen akvaarioon, keskustan kaupalliseen keskukseen ja historialliseen vanhaan kaupunkiin.

Historic Old Town sijaitsee paikalla, jonne kaupunki perustettiin. Nykyinen San Felipe de Neri -kirkko on rakennettu vuonna 1793.

Nob Hill on vanha, mutta trendikäs kaupunginosa ravintoloineen ja muotiliikkeineen.

Vuonna 1927 avattu, keskustassa sijaitseva KiMo Theater on rakennettu omaperäiseen Pueblo deco -tyyliin, ja siellä järjestetään konsertteja, elokuvia ja teatteriesityksiä.

Indian Pueblo Cultural Center esittelee laajasti alkuperäisasukkaiden historiaa näyttelyineen ja tanssiesityksineen. Espanjalaisten kulttuuriperintöön voi tutustua National Hispanic Cultural Centerissä, joka on monipuolinen kulttuurikeskus niin paikallisille kuin turisteillekin.

Albuquerquessa on 19 museota, muun muassa Albuquerque Museum, Anderson-Abruzzo International Balloon Museum, Casa San Ysidro ja Holocaust & Intolerance Museum of New Mexico. Museoiden lisäksi kaupungissa on paljon taidegallerioita.

Albuquerquessa pidetään vuosittain kansainvälinen kuumailmapallofestivaali (Albuquerque International Balloon Fiesta).[8]

Acoma Pueblo sijaitsee kaupungista 45 minuutin ajomatkan päässä. Pueblon sanotaan olevan Yhdysvaltain vanhin yhtäjaksoisesti asuttu alue.

Albuquerqueen sijoittuvat televisiosarjat Breaking Bad ja Better Call Saul.

Ystävyyskaupungit

muokkaa

Lähteet

muokkaa

Aiheesta muualla

muokkaa