Adverbi

verbin tai koko lauseen määritteenä toimiva taipumaton tai vajaasti taipuva sana

Adverbi eli seikkasana on verbin tai koko lauseen määritteenä toimiva taipumaton tai vajaasti taipuva sana, joka ilmaisee tyypillisesti aikaa, paikkaa, tapaa, syytä, varmuuden astetta tai keinoa[1]. Samanlaisessa tehtävässä käytetään usein myös nominien taivutusmuotoja, esimerkiksi paikallissijamuotoja, ja adverbejä syntyy myös kiteytymällä taivutetuista nomineista. Monet paikkaa ilmaisevat adverbit muodostuvatkin itse asiassa nominivartalosta, joka on taivutettu muuten suomen nykykielestä hävinneessä sijamuodossa, kuten latiivissa.

Adverbit on suomen kieliopissa ennen luettu kuuluvaksi partikkelien sanaluokkaan, mutta nykyään ne muodostavat oman sanaluokkansa.

Useimpia tapaa ja määrää ilmaisevia adverbejä voi taivuttaa vertailumuotoihin, esimerkiksi hitaasti : hitaammin : hitaimmin ja paljon : enemmän : eniten.

Adverbityyppejä

muokkaa

Tavallisimpia adverbityyppejä ovat

  • aikaa ilmaisevat, esimerkiksi eilen, tänään, huomenna, aina, joskus, harvoin, jo, yhä, nyt
  • paikkaa tai suuntaa ilmaisevat, esimerkiksi ylös, alas, ulos, ulkoa, ulkona
  • tapaa ilmaisevat, esimerkiksi lukuisat -sti-loppuiset sanat: nopeasti, kamalasti, varovasti
  • määrää ilmaisevat, esimerkiksi paljon, kosolti, hiukan.

Lähteet

muokkaa
  1. Hiidenmaa, Pirjo & Kuohukoski, Sari & Löfberg, Erkki & Ruuska, Helena & Salmi, Tiina: Piste. Lukion äidinkieli ja kirjallisuus 1-3, s. 250. Helsinki: Otava, 2006. ISBN 978-951121850-0

Aiheesta muualla

muokkaa


Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.