Maanselkä (vedenjakajaseutu)

Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 2. tammikuuta 2011 kello 19.04 käyttäjän Boheemitaiteilija (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.

Maanselkä on vedenjakajaseutu Vaara-Suomessa, Pohjois-Savon ja -Karjalan sekä Kainuun maakuntien alueella. Varsinaisesti nimi Maanselkä tarkoittaa vedenjakajaa, joka erottaa toisistaan Itämereen ja Pohjoiseen jäämereen laskevat vesistöt, mutta Koillis-Suomessa sillä tarkoitetaan usein myös vedenjakajaa yleensä[1]. Niinpä nimitystä käytetään myös Suomenselän itäisimmästä osasta, joka erottaa toisistaan Oulujoen vesistön ja Vuoksen vesistön vedet; Oulujärven vedet jäävät sen pohjoispuolelle ja Pielisen vedet eteläpuolelle. Maanselän alueella on muiden vedenjakajien tapaan paljon soita ja karua maastoa, Karjalan tapaan Maanselällä on vaaroja. Alue on varsin harvaan asuttua. Alueella on Maanselän kylä.

Alueen kunnat

Tiedosto:Suomenselkä ja Maanselkä.jpg
Suomenselkä ja Maanselkä kartalla

Nähtävyydet ja luonto

Alueella on Hiidenportin kansallispuisto Sotkamossa ja Tiilikkajärven kansallispuisto Sotkamon ja Rautavaaran kuntien alueella sekä Vuokatin rinnekeskus Sotkamossa. Alueella on myös paljon erälampia ja muita virkistysalueita kuten Raesärkät Nurmeksessa. Alueen ainutlaatuinen luonto tarjoaa paljon nähtävää. Kajaanin kaupunki on paikkakunnista suurin ja tarjoaa paljon kulttuuria ja nähtävyyksiä.

 
Sukevan rautatieasema Sonkajärvellä
 
Tiilikkajärven kansallispuistoa
 
Rautavaaran kirkko
 
Bomba-talo Nurmeksessa
 
Valtimon kirkko
 
Kajaanin linnaa
 
Paltaniemen puukirkko
 
Vuokatin rinnekeskus
 
Kuhmon kulttuuritalo
 
Lentiiran erämaakirkko

Viitteet