Pulloposti
Pulloposti on tapa lähettää viestejä vesitse pullossa. Viesti pannaan kelluvaan säiliöön, yleensä lasi- tai muovipulloon, ja heitetään mereen tai muuhun vesistöön. Pullopostiviestejä ei ole tarkoitettu kenellekään erityisesti, vaan pullo kulkeutuu sinne, minne virtaukset sen kuljettavat.
Usein pulloposti yhdistetään tilanteisiin, jossa henkilö on haaksirikkoutunut autiolle saarelle ja pyytää apua pullopostilla, kun muita yhteydenottotapoja ei ole. Nykyään pulloposteja lähetetään yleensä vain huvin vuoksi. Lähettäjät haluavat tietää kuinka pitkälle heidän viestinsä kulkeutuu ja ehkä tutustua vastaanottajaan. Niitä käytetään myös merivirtojen tutkimuksessa.
Ilmapalloposti on pullopostia vastaava tapa lähettää viestejä ilmateitse. NASA on lähettänyt myös useita "tähtienvälisiä pulloposteja", graafisia viestejä, jotka on kiinnitetty avaruusluotainten kylkeen. Tällaisia viestejä mahdollisille ulkoavaruuden asukkaille kuljettavat Pioneer 10 ja Pioneer 11 sekä Voyager-luotaimet.
Historia
Ensimmäiset tunnetut pullopostiviestit lähetettiin noin vuonna 310 eaa. Asialla oli kreikkalainen filosofi Teofrastos, joka halusi saada selville oliko Välimeri yhteydessä Atlantin valtamereen.
Kun Kristoffer Kolumbus oli palaamassa Espanjaan Amerikan löytymisen jälkeen, hänen laivansa joutui vakavaan myrskyyn. Silloin hän heitti mereen raportin löydöstään ja toivomuksen, että viesti toimitettaisiin Espanjan kuningattarelle. Ei tiedetä, löydettiinkö tätä viestiä koskaan.
1500-luvulla muun muassa Englannin kuninkaallinen laivasto käytti pullopostia tiedottaakseen maihin vihollisen asemista. Kuningatar Elisabet I loi tarkoitusta varten erityisen viran: Uncorker of Ocean Bottles, "valtameripullojen avaaja". Muiden oli kuolemanrangaistuksen uhalla kiellettyä avata pulloja, koska ne saattoivat sisältää sotasalaisuuksia.
Toukokuussa 2005 88 haaksirikkoutunutta siirtolaista pelastettiin Costa Rican rannikolta. He olivat panneet avunpyynnön pulloon ja sitoneet sen kalastusaluksen pitkään siimaan.[1]
Lähteet
- ↑ Message in bottle saves drifting migrants 31.5.2005. CNN. Viitattu 24.3.2007. (englanniksi)
Aiheesta muualla
- Nigel Sadler: Message in a bottle (Turks- ja Caicossaarten kansallismuseo) (englanniksi)
- beachcombers.org (englanniksi)