فهرست شهرستانهای استان فارس
فهرست شهرستانهای استان فارس شامل ۳۷ شهرستان در استان فارس است و این استان اولین استان ایران از لحاظ شمار شهرستانهاست.[۱] نام پنج شهرستان شیراز، آباده، اصطهبانات، جهرم و لار در دومین قانون تقسیمات کشوری ایران در آبان ۱۳۱۶ به عنوان بخشی از استان جنوب به میان آمد.[۲] دو ماه بعد در اصلاحیه این قانون اصطهبانات و جهرم از فهرست شهرستانها خارج شدند و فقط سه شهرستان شیراز، آباده و لار به اضافهٔ فسا، در کنار بوشهر و بهبهان (هماکنون خارج از استان قرار گرفتهاند) شش شهرستان استان هفتم را تشکیل دادند.[۳] سایر شهرستانها در طول زمان از چهار شهرستان باقیمانده از شهرستانهای اولیه (شیراز، آباده، لار و فسا) جدا شده و شکل گرفتهاند.
شهرستانهای فیروزآباد، جهرم و کازرون به ترتیب در ۱۳۲۲ و ۱۳۲۳ و ۱۳۲۵ پدید آمدند. تا انقلاب ۱۳۵۷ هفت شهرستان اصطهبانات، اقلید، داراب، سپیدان، مرودشت، ممسنی و نیریز ایجاد شدند. سایر شهرستانها به مرور از سال ۱۳۶۸ پدیدار شدند که جدیدترین آنها جویم است که در اسفند ۱۴۰۰ بنیانگذاری شد.[۴] در یک سدهٔ اخیر استانهای بوشهر[۵] و کهگیلویه و بویراحمد،[۶] نیمهٔ غربی استان هرمزگان،[۷] شهرستانهای بهبهان و آغاجاری در استان خوزستان،[۳] شهرستانهای سمیرم و دهاقان در استان اصفهان[۸] و شهرستان ابرکوه در استان یزد[۹] از استان فارس جدا شدهاند.
نام بیشتر شهرستانها از نام بزرگترین شهرشان گرفته شدهاست، هرچند استثناهایی میان شهرستانهای نوبنیادتر وجود دارد. برخی همانند قیر و کارزین، خرمبید و کوهچنار از ترکیب نام دو شهر یا منطقه و برخی نیز از نام قوم ساکن آن، همانند ممسنی و رستم، نامگذاری شدهاند. شهرستان بختگان به نام دریاچه بختگان نامگذاری شدهاست و پاسارگاد نیز یادآور نام منطقه تاریخی پاسارگاد است. زریندشت به دلیل حاصلخیز بودن و سپیدان نیز به دلیل داشتن زمستانهای پربرف اینگونه نامیده شدهاست. دو شهرستان پس از به وجود آمدن تغییر نام دادند: اصطهبانات در ۱۳۵۳ به استهبان تغییر نام یافت[۱۰] و نام لار نیز در ۱۳۸۰ به لارستان اصلاح شد.[۱۱]
هر شهرستان به ۱ تا ۵ بخش تقسیم شدهاست و هر بخش ۱ تا ۶ دهستان دارد. در مجموع استان فارس ۹۶ بخش، ۲۲۰ دهستان، و ۱۲۰ شهر دارد و این استان نه تنها از نظر شمار شهرستانها، بلکه از نظر شمار بخشها، دهستانها و شهرها در کشور اول است.[۱] همهٔ شهرستانها بخشی به نام مرکزی دارند که مرکز شهرستان در آن واقع است. هفت شهرستان آباده، جهرم، داراب، فسا، کازرون، لارستان و مرودشت فرمانداری ویژه دارند و از اختیارات گستردهتری نسبت به سایر شهرستانها برخوردارند.[۱۲][۱۳] شهرستان مرودشت با ۸ شهر، بیشترین نقاط شهری در استان را داراست. شیراز پرجمعیتترین شهرستان استان است که به تنهایی بیش از یکسوم (۳۷ درصد) از جمعیت استان را در خود جای دادهاست. کمجمعیتترین شهرستان استان، سرچهان است که فقط ۲۳٬۱۲۹ نفر جمعیت دارد. لارستان با مساحت ۱۰٬۸۰۹ کیلومتر مربع پهناورترین و کوهچنار با ۶۶۹ کیلومتر مربع کوچکترین شهرستانهای استان هستند. میانگین مساحت شهرستان در این استان ۳٬۳۱۴ کیلومتر مربع و میانگین جمعیت ۱۳۱٬۱۱۶ نفر است.
شهرستانها
[ویرایش]نقشهها
[ویرایش]-
نقشه استان فارس در سال ۱۳۳۵
-
تراکم جمعیت به تفکیک شهرستان در سال ۱۳۹۹
جستارهای وابسته
[ویرایش]منابع
[ویرایش]- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ «گزارش آماری عناصر و واحدهای تقسیماتی جمهوری اسلامی ایران (تاریخ گزارش ۱۱/۷/۱۴۰۰)» (PDF). مرکز آمار ایران. بایگانیشده از اصلی (PDF) در ۱ نوامبر ۲۰۲۰. دریافتشده در ۱۷ مهر ۱۴۰۰.
- ↑ «قانون تقسیمات کشور و وظایف فرمانداران و بخشداران». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲ اکتبر ۲۰۲۰.
- ↑ ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ ۳٫۳ ۳٫۴ ۳٫۵ «قانون اصلاح قانون تقسیمات کشور و اصلاح قانون راجع به محصلین کلاس اختصاصی وزارت داخله». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۵ نوامبر ۲۰۲۰.
- ↑ ۴٫۰ ۴٫۱ «جویم شهرستان شد». میلاد لارستان. بایگانیشده از اصلی در ۱۶ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «بوشهر». دانشنامه جهان اسلام. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «آشنایی با استان کهگیلویه و بویر احمد». همشهری. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «بررسی تاریخ بندر لنگه و بستک در کرانهها و پسکرانههای خلیج فارس» (PDF). پیام بهارستان. بایگانیشده از اصلی (PDF) در ۲۱ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «بخشنامه وزیر دادگستری راجع به انتزاع سمیرم از آباده و شهرضا از اصفهان». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «انتزاع بخش ابرکوه از شهرستان آباده تابع استان فارس و الحاق آن به شهرستان تفت تابع استان یزد و ایجاد و تشکیل ۱۲ دهستان در این شهرستان». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۱۳ ژوئن ۲۰۲۱.
- ↑ امین فائضی (۲۲ مرداد ۱۳۹۵). «انجیر صابوناتی». فارس. بایگانیشده از اصلی در ۸ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه راجع به تغییر نام شهرستان لار به لارستان». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «دایر نمودن فرمانداری ویژه در شهرستانها». سامانه ملی قوانین و مقررات. بایگانیشده از اصلی در ۲ نوامبر ۲۰۲۰. دریافتشده در ۹ آبان ۱۳۹۹.
- ↑ «تکلیف وزارت کشور نسبت به دایر نمودن فرمانداری ویژه در برخی شهرستانها». سامانه ملی قوانین و مقررات. بایگانیشده از اصلی در ۷ نوامبر ۲۰۲۰. دریافتشده در ۹ آبان ۱۳۹۹.
- ↑ «سالنامهٔ آماری استان فارس – ۱۳۹۸، ص ۲۰۳» (PDF). سازمان مدیریت و برنامهریزی استان فارس. بایگانیشده از اصلی (PDF) در ۸ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «سالنامهٔ آماری استان فارس – ۱۳۹۸، ص ۶۱» (PDF). سازمان مدیریت و برنامهریزی استان فارس. بایگانیشده از اصلی (PDF) در ۸ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «ایجاد و تأسیس شهرستان ارسنجان به مرکزیت شهر ارسنجان در تابعیت فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ ۱۷٫۰ ۱۷٫۱ ۱۷٫۲ «انتزاع تعدادی بخش از شهرستان فسا و تبدیل آن به شهرستانهای درجه دوم وسوم». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ ۱۸٫۰ ۱۸٫۱ «موافقت با شهرستان شدن "مرودشت" و "اقلید" در استان فارس». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تقسیمات کشوری شهرستان لارستان استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تقسیمات کشوری شهرستان نیریز استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. ۱۵ مهر ۱۳۹۸. بایگانیشده از اصلی در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۲. دریافتشده در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۲.
- ↑ «اصلاحات تقسیماتی در استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تقسیمات کشوری شهرستان سپیدان استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «اصلاحات تقسیماتی در استان فارس (دهستان مشهد مرغاب، دهستان مادر سلیمان، دهستان ابوالوردی، بخش هخامنش، شهرستان پاسارگاد)». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «بخشنامه راجع به انتزاع بخش جهرم از شهرستان فسا». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تقسیمات کشوری در استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تغییرات تقسیمات کشوری در استان فارس». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه د رخصوص تقسیمات کشوری شهرستان جهرم استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «اصلاحات تقسیماتی در استان فارس». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص اصلاحات تقسیمات کشوری در استان فارس». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تقسیمات کشوری بخش زرقان شهرستان شیراز استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «تصویبنامه راجع به تغییرات در شهرستان داراب». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تأسیس شهرستانی بنام سپیدان بمرکزیت شهر «اردکان»». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تقسیمات کشوری شهرستان بوانات استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «اصلاحات تقسیمات کشوری در استان فارس». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «اصلاحات تقسیماتی در استان فارس». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «مشخصات بیمارستانهای استان فارس». سایت تخصصی بیمارستانسازی در ایران. بایگانیشده از اصلی در ۳۱ مارس ۲۰۲۲.
- ↑ ۳۷٫۰ ۳۷٫۱ «تصویبنامه راجع به تغییرات و اصلاحات تقسیماتی در استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه هیئت وزیران راجع به تبدیل بخش کازرون به شهرستان». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تقسیمات کشوری در شهرستان کوار استان فارس». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «تصویبنامه در خصوص تقسیمات کشوری شهرستان کازرون استان فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «ایجاد شهرستان گراش به مرکزیت شهر گراش در تابعیت استان فارس». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.
- ↑ «ایجاد و تأسیس شهرستان لامرد به مرکزیت شهر لامرد در تابعیت فارس». مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. بایگانیشده از اصلی در ۲۱ آوریل ۲۰۲۲.
- ↑ «انتزاع بخش ممسنی از شهرستان کازرون». سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران. بایگانیشده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۲۱.