پرش به محتوا

بحث الگو:نوارکناری دین در ایران

محتوای صفحه در زبان‌های دیگر پشتیبانی نمی‌شود
افزودن مبحث
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید، نسخهٔ فعلی این صفحه است که توسط Sayenevisande (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ۲۲ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۰۴:۵۲ ویرایش شده است. آدرس فعلی این صفحه، پیوند دائمی این نسخه را نشان می‌دهد.

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

آخرین نظر: ۳ سال پیش توسط طاها در مبحث اصلاحات

اصلاحات

[ویرایش]

موارد زیر مقالاتی کلی در مورد اسلام و ادیان هستند و به ایران ارتباط مستقیمی ندارند و بهتر است از الگو حذف شوند:

اگر قرار است نقد بیاید، باید نقد بابیه و نقد بهائیت هم بیایند. هرچند به نظرم ارتباطی با عنوان الگو ندارند. اگر کتاب‌های انتقادی ایرانیان از اسلام آمده، چرا کتاب‌های انتقادی ایرانیان از مثلاً مسیحیت نیامده؟ به عنوان مثال کتاب‌های میرزا محمدصادق فخرالاسلام بسیار مشهورند.

این موارد باید در این الگو بیایند:

موارد زیر جزو مکتب‌های عرفانی/مذهبی ایران‌زمین هستند و بهتر است در الگو بیایند:

از طرفی می‌توان به شاخه‌های اسلام مانند اسماعیلیه اشاره کرد که در دوران حسن صباح مرکز فعالیت‌شان ایران بود و ارتباط نزدیکی با ایران دارند. یا زیدیه در طبرستان. احتمالاً بتوان به تشکیل حوزه علمیه قم هم اشاره کرد که نقطهٔ عطفی در تاریخ تشیع و ایران محسوب می‌شود.

مقالهٔ تأثیر آیین‌های کهن ایرانی بر آیین زرتشت یک مقالهٔ برگزیده است و بهتر است در الگو بیاید.

طاها (بحث) ‏۱۸ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۲۰:۰۸ (UTC)پاسخ

  •  پاسخ:
(۱) اتفاقا این مقالات: نقد دین، آزار زرتشتیان، بابی‌ستیزی و بهائی‌ستیزی از جهت «سلبی»، به موضوع دین در ایران، ربط دارند.
(۲) هیچ ایرادی ندارد؛ مقالات نقد بابیه و نقد بهائیت... افزوده خواهند شد.
(صرفا برای آگاهی: من از مخالفان هر دین و مکتب خرافه‌پردازی هستم و اگر هم دربارۀ بابیت و بهائیت مقاله نوشته ام یا «نوار کناری دین در ایران» را پدید آورده‌ام، در راستای کمک به دانشنامه است.)
(۳) نام تک تک کتاب‌های انتقادی ایرانیان از (مثلاً) مسیحیت... یا کتاب های میرزا محمدصادق... نیامده است؛ زیرا در نظر داشتم که فقط مقالاتی را که دربردارنده «فهرست» کتاب‌های انتقادی هستند بیفزایم
و گر نه، منطقی و معمول نیست که نام تک تک کتاب‌های افراد-که بسی بسیار است-به این الگوی بسیار محدود، افزوده شود.
اگر مقالاتی همچون: کتاب‌های ایرانیان در نقد مسیحیت یا کتاب‌های ایرانیان نقد بهائیت...، در دانشنامه، وجود داشته باشد، می‌توانید پیوند دهید تا افزوده شود.
این موارد: مسیحیان ایران، یهودیان ایرانی، اهل سنت در ایران (البته به همراه بابیان و ازلیان و بهائیان ایرانی...) نیز به دلیل ربط داشتن، افزوده خواهند شد.
(۴) این موارد: حکمت متعالیه و فلسفه اشراق...، مربوط به الگوی فلسفه هستند و ربط اصلی به الگوی دین ندارند؛ پس افزوده نمی‌شوند.
(۵) مقالاتی مانند اسماعیلیه...، افزوده نمی‌شوند؛ چون مذهب هستند و زیرمجموعۀ دین هستند؛
افزون بر اینکه مایۀ طولانی شدن الگو می‌شوند.
(۶) این مقالات: حوزه علمیه قم... نیز چون تشکیلات هستند و تشکیلات دینی نیز بسیار هستند و هم پیوندهای بسیار مهمی نیستند و نیز باعث طولانی شدن الگو می‌شوند، نباید افزوده شوند.
(۷) این مقاله: تأثیر آیین‌های کهن ایرانی بر آیین زرتشت به دلیل ربط مهم به دین، آورده خواهد شد. Sayenevisande (بحث) ‏۱۹ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۰۱:۱۸ (UTC)پاسخ
@Sayenevisande: امکانش هست جملهٔ «از جهت «سلبی»، به موضوع دین در ایران، ربط دارند.» را بیشتر توضیح دهید؟ طاها (بحث) ‏۲۱ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۲۰:۴۷ (UTC)پاسخ
برای آنکه طولانی نشود، فقط مثال می‌زنم:
سلبی: دین، منتقدگرایی...؛
ایجابی: نقد دین، دگرستیزی... . Sayenevisande (بحث) ‏۲۲ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۰۴:۲۷ (UTC)پاسخ
@Sayenevisande: ممنون. منظورم این بود که عنوان این الگو «در ایران» هست، یعنی تمرکزش روی مقاله‌های مربوط به دین در ایران هست. نقد اسلام یک موضوع کلی هست و اگر قرار باشد در این الگو بیاید، واضحاً باید خود اسلام هم بیاید. به همین ترتیب مزدیسنا، یهودیت، مسیحیت، و الی آخر. یعنی آوردن مقالات کلی نقد منطق این الگو را با مشکل مواجه می‌کند. طاها (بحث) ‏۲۲ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۰۴:۳۷ (UTC)پاسخ
با احترام: مشکلی نیست؛ همان گونه که نام همه دین‌های ایرانی در این الگو آمده، می‌تواند نام دین‌های غیر ایرانیِ موجود در ایران هم بیاید؛ ولی دین‌های البته پرجمعیت تا الگو شلوغ نشود؛ به همین دلیل، فقط بهتر است که تنها نام اسلام افزوده شود (دین پرجمعیت پیشین یعنی مزدیسنا نیز پیش‌تر افزوده شده). Sayenevisande