فیزیک چوب

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Wikimostafa (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ۱۸ نوامبر ۲۰۱۶، ساعت ۱۳:۰۴ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

فیزیک چوب

رنگ چوب یکی از مهمترین خواصهای فیزیکی است و مواد استخراجی درچوب باعث ایجاد رنگ چوب می‌شود مواد استخراجی به مقدار کم در چوب وجود داشته ودر رنگ بو و طعم تاثیر دارد البته به دلیل تجمع بیشتر مواد استخراجی چوب درون تیره تر از چوب برون است هرچه چوب تیره تر باشد معمولاً بادوام تر است مثلاً خرمندی و بلندمازو به دلیل وجود مواد تاننی تیره و با دوام هستند و چوبهای روشنی مثل نمدار و پلت و بید و صنوبر کم دوام هستند. البته چوب روشنی مثل سروخمره‌ای به دلیل مواد اولورزین آن بادوام است و چوبی مثل توسکا در اثر تماس با اکسیزن هوا و اکسیداسیون تغییر رنگ می‌دهد.

این دو خاصیت رنگ و بو نیز از خواص فیزیکی بوده وبه مواد استخراجی وابسته‌است وبه طور کلی وجود مولکولهای بیشتری از جسم جدا شده ودر هوا منتشر شود بوی بیشتری از آن ماده ایجاد خواهد شد. به دلیل تغییر ساختار مواد استراجی در چوبهای مختلف بو و طعم‌های مختلفی وجود دارد که برخی از آنها برای انسان قابل تشخیص است و موارد استعمال مختلفی دارند مثلاً چوب سرو خمره‌ای و زربین و چوب کافوروچوب صندل و چوب عود دارای بوهای خاصی هستند که جهت تشخیص و شناسایی وکاربرد خاصی استفاده می‌شوند وچوب بداغ بوی نامطبوعی دارد مدادهای گران قیمت را از چوب ارس ویرجینا درست می‌کنند وچوب صندل را در ساخت وسایل تزئینی و سوزاندن در معابد از عود و صندل استفاده می‌کنند برای لایه‌های بسیار نازک چوب سدرلا به دلیل بو و طعم خوب در سیگار برگ استفاده می‌شود وبرخی از چوبها مثل زربین خاصیت حشره گریزی داردند ودر کمد لباس استفاده می‌شوند و بادوام هستند.

قابلیت هدایت الکتریکی(مقاومت الکتریکی چوب):

چوب خشک ماده‌ای است عایق و قابلیت رسانائی در آن وجود ندارد یعنی مقاومت الکتریکی بالائی دارد در حالی که با افزایش رطوبت رسانائی چوب بیشتر می‌شود. رسانائی به جهت الیاف و مخصوصا به مقدار رطوبت چوب بستگی دارد و در رطوبتهای زیر ۷% چوب مقاومت الکتریکی بسیار زیادی داشته در حالی که در رطوبت ۲۵% مقاومت الکتریکی آن کم می‌شود البته خود آب در صورت خالص بودن مقاومت الکتریکی زیادی داشته و عایق می‌باشد ولی به دلیل وجود املاح در آب رسانائی در آب ایجاد شده و چوب مرطوب به همین صورت رسانا می‌شود.

قابلیت هدایت حرارت: چوب به طور کلی یک عایق حرارتی است و هرچه وزن مخصوص چوب کمتر باشد مقدارهدایت حرارتی آن کمتر می‌شود و به طور کلی هدایت حرارتی در گونه‌های مختلف جهت الیاف و مقدار رطوبت متفاوت است رابطه هدایت حرارتی به صورت زیر می‌باشد

 H=KAT(T2-T1)/d

هرچه هوای موجود در چوب بیشتر باشد هدایت حرارتی آن کمتر می‌شود یعنی چوبهای سبک ومتخلخل هدایت حرارتی کمتری دارند و اگر و اگر رطوبت در چوب زیاد شود به دلیل کاهش هوای موجود درچوب هدایت گرمایی بیشتر می‌شود.

قابلیت انبساط در چوب:

چوب نیز مانند سایرمواد با حرارت جنبش مولکولی آن در اثر افزایش انرزی بیشتر شده و به دلیل جنبش و برخورد مولکولها فاصله متوسط بین آنها بیشتر شده ودرنتیجه ابعاد چوب افزایش می‌یابد ولی در چوب انبساط در جهتهای مختلف یکسان نیست در حالی که اکثر اجسام انبساط حرارتی جهتهای مختلف آنها یکسان است و انبساط وانقباض چوب در اثر حرارت ناچیز است وافزایش طول چوب در اثر انبساط حرارتی به صورت زیر بدست می‌آید.

 L=LλΔθ∆							

قابلیت سوخت چوب: به علت وجود مواد هیدروکربن ومواد استخراجی آلی چوب قابلیت سوخت دارد ولی داشتن رطوبت باعث کاهش انرزی سوخت چوب می‌شود چون بخشی از انرزی باید مصرف تبخیر آب از چوب شود. قدرت وکارائی چوب در حالت مطلق عبارت است ازمقدار کالری یا انرزی ایجاد شده دراثر سوخت یک واحد وزنی از چوب وقدرت مخصوص انرژی ایجاد شده از یک واحد حجمی چوب است وحدودا نقطه اشتعال۲۷۵ درجه سانتیگراد است ورطوبت به شدت گرمازائی راکم کرده ومواد استخراجی آلی و صمغ ورزین قدرت گرمازائی را بیشتر می‌کند ودر شرایط رطوبت یکسان پوست از چوب قدرت گرمازائی بیشتری دارد و سوزنی برگان به علت صمغ بیشتر قدرت گرمازائی بیشتری دارند برای احتراق به اکسیزن نیاز است واز همین خاصیت برای ذغال گیری استفاده می‌کنند وچوب را در کوره‌های ذغال گیری وبه وسیله جلوگیری ازورود اکسیزن عمل ذغال گیری انجام می‌شود.

خاصیت طنین چوب: چوب دارای خاصیت طنین یا تشدید صوت است ودر بیشتر سازه‌های موسیقی به عنوان وسیله تشدید صوت استفاده می‌شود وصوت از طریق سیم یا تار ساز اغلب ایجاد شده وفرکانس صوتی با ضربه به سیم ایجاد می‌شود وچوب وظیفه تشدید و تقویت آنرا دارد و زیبائی خا صی به صوت می‌دهد البته فقط در یک نوع سنتور چوبی ضربه به قطعات چوب وارد شده و چوب هم نقش تشدید آنرا دارد ولی در اکثر سازهای موسیقی چوب وظیفه طنین و تشدید را دارد.

خاصیت آکوستیک چوب: چوب خاصیت آکوستیک یا جذب صوت را داشته و می‌تواند بخشی از انرژی صوتی را جذب کند و شدت صوت را کاهش دهد و چوبهای سبک و تخته فیبر عایق به عنوان عایق استفاده می‌شود و در سالنهای اجتماعات و سینماها و غیره از چوب یا تخته فیبر عایق در سقف ودیوار استفاده می‌شود و باعث جذب و عدم انعکاس صوت و گاهی به منظور جلوگیری ازنفوذ صدا از اتاقی به اتاق دیگر استفاده می‌شود. هر چه تخلخل بیشترو وزن مخصوص کمتر باشد جذب صوت بیشتر بوده و خاصیت اکوستیک بهتری دارد