پژوهش: تفاوت میان نسخه‌ها

محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز واگردانی خودکار خرابکاری بر پایه امتیاز خرابکاری. واگردانی اشتباه ربات را همراه با پیوند تفاوت در کاربر:Dexbot/گزارش اشتباه اعلام کنید. همچنین توصیه میشود حساب کاربری بسازید.
برچسب‌ها: واگردانی پیوندهای ابهام‌زدایی
جزبدون خلاصۀ ویرایش
 
(۱۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۱۰ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱:
{{ویکی‌سازی}}
{{تغییرمسیر|محقق}}
{{الگو:پژوهش}}
[[پرونده:Wikimedia Deutschland icon explore.svg|بندانگشتی|نماد یک پژوهشگر]]
'''پژوهش''' یا '''تحقیق''' {{به انگلیسی|Research}} یا گاهی بازجُستن،بازجُستَن، (از فعل پژوهیدن به معنای جستجو کردن) یک جستجوی منظم و هدفدار است؛ یعنی مراحلی دارد که باید به ترتیب طی شوند تا به [نتیجه] و هدف برسد. به این مراحل «[[روش علمی]]» می‌گویند.<ref>بهی، خاطره. ''خودت پژوهش کن''. تهران: نشر طلایی، ۱۳۹۸.</ref>
 
پژوهش یک روند هوشمندانه، هوشیارانه، خلاقانه و سامان مند برای یافت، بازگویی و بازنگری [[پدیده]]‌ها، رخدادها، [[رفتار]]ها و [[فرضیه|انگاشته‌ها]] است.
 
== تعریف ==
دربارهٔ پژوهش، تعاریف متعددی صورت گرفته‌است و در اکثر [[خودت پژوهش کن|کتاب‌های روش تحقیق و پژوهش]] ابتدا به تعریف آن پرداخته می‌شود. گاه برای تعریف پژوهش به صورت خاص و با جامعه هدفی ویژه بهره برده می‌شود.<ref>جغرافیا و برنامه‌ریزی، شماره11، ص37 تا 64. مقاله: تعریف پژوهش در نظر اعضای هیئت علمی و رابطه آن با تمایل به انواع فعالیت علمی. بهار 1398.</ref>
 
== فواید پژوهش ==
سطر ۳۴ ⟵ ۳۵:
منبع: [[خودت پژوهش کن|کتاب خودت پژوهش کن]]
 
- این مراحل نشان دهنده یک تحقیق کامل است و اگر یک تحقیق یکی یا دو تا از موارد بالا را نداشته باشد به همان میزان از اعتبار آن کاسته می شودمی‌شود.
 
- این مراحل نشان دهنده یک تحقیق کامل است و اگر یک تحقیق یکی یا دو تا از موارد بالا را نداشته باشد به همان میزان از اعتبار آن کاسته می شود.
 
== پژوهش پایه (بنیادی) و پژوهش کاربردی ==
خط ۴۲:
'''مطالعهٔ اکتشافی و مطالعهٔ تفصیلی (مطالعهٔ اصلی)
 
مطالعهٔ اکتشافی، مطالعه‌ای مقدماتی است؛ که بنا بر نوع تحقیق عمدتاً از طریق مطالعات کتابخانه‌ای، مشاهده،[[مشاهده]]، یا [[مصاحبه]] شکل می‌گیرد. علت انجام مطالعات اکتشافی عبارتند از:
 
۱- غنی کردن پرسش پژوهش خود.
خط ۵۰:
۲- مطالعه و پرس و جو از اهل فن به جهت شناخت منابع و متون اصلی پژوهش.
به عبارت دیگر امکانات مورد نیاز پژوهش و امکانات موجود خود را می‌شناسیم. (مصاحبه می‌تواند در مطالعات اجتماعی با نمونه‌ای از افرادی باشد که قرار است تا دربارهٔ موضوعی پیرامون ایشان به تحقیق بپردازیم)
مطالعهٔ اکتشافی، کوشش پژوهشگر به جهت کسب آگاهی اجمالی از کاری است که درصدد انجام آن می‌باشد. مطالعهٔ اکتشافی شبیه مطالعهٔ اجمالی یک کتاب است که در آن با مروری اجمالی بر عنوان کتاب،[[کتاب]]، فهرست مطالب آن و فصول مختلف آن آمادهٔ مطالعهٔ تفصیلی می‌گردیم. مطالعات اکتشافی پیش زمینهٔ مطالعات اصلی می‌باشند. بسیاری تصور می‌کنند که پژوهش یافتن پاسخ پرسش‌های آن است. در حالی که پژوهش در درجهٔ اول یافتن پرسشی اصیل و شایستهٔ پرسیدن و پژوهش کردن است. شخصیت علمی دانشجو در گرو استحکام رسالهٔ پژوهشی وی و شخصیت رسالهٔ پژوهشی وی در گرو پرسش‌های مندرج در آن است. از این رو هر چه پژوهش‌های اولیه جدی‌تر گرفته شوند، بر ارزش نهایی کار علمی شما افزوده می‌شود.
 
== پژوهش‌های توصیفی و پژوهش‌های تحلیلی ==
خط ۵۶:
برخی از محققان، مطالعات توصیفی در حوزهٔ وقایع تاریخی (زمان گذشته و نه زمان کنونی) را تحت عنوان پژوهش‌های تاریخی جدا از پژوهش‌های توصیفی مورد مطالعه قرار می‌دهند. صرف نظر از جنبهٔ [[روش‌شناسی]] خاص مطالعات تاریخی، بسیاری از آن‌ها هم واجد ویژگی گزارشی بودن می‌باشند.
 
یکی از روش‌هایی که در [https://tarjome100.ir/%D8%A7%D9%86%D8%AC%D8%A7%D9%85-%D8%AA%D8%AD%D9%82%DB%8C%D9%82/ انجام تحقیق] به تازگی مورد توجه محققان قرار گرفته‌است، پژوهش‌های آنلاین می‌باشد.
 
در این پژوهش‌ها توزیع پرسشنامه آنلاین محور پژوهش را تشکیل می‌دهد.
خط ۸۶:
# بر اساس بازخوردهایی که می‌گیرید، در پرسشنامه آنلاینتان بازنگری کنید.
# تحقیق را به همه پاسخ دهندگان بفرستید.
تحقیقات [[آنلاین و آفلاین|آنلاین]] یک گزینه فوق‌العاده در برابر تحقیقات گران پستی و تلفنی است. تنها چند هشدار در مورد این نوع از تحقیقات وجود دارد که به هر حال باید از آن‌ها آگاه باشید. اگر تلاش می‌کنید که تحقیقی را بر اساس نمونه‌ای که نماینده جامعه اصلی باشد، به انجام رسانید، لطفاً این را در نظر داشته باشید که همه افراد آنلاین نیستند. همین‌طور تحقیقات آنلاین مورد قبول همه نیست. تحقیقات نشان داده‌است که بافت جمعیتی که به دعوتنامه‌های تحقیقات آنلاین پاسخ می‌دهند، تحت سوگیری افراد جوان‌تر است.
 
== منابع ==
خط ۹۷:
[[رده:پژوهش|*]]
[[رده:روش‌های پژوهش]]
[[رده:فلسفه اخلاق]]
[[رده:ویکی‌سازی رباتیک]]