Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές.Βοηθήστε συνδέοντας το κείμενο με τις πηγές χρησιμοποιώντας παραπομπές, ώστε να είναι επαληθεύσιμο.
Η σήμανση τοποθετήθηκε στις 07/02/2020.
Ο Τροπικός του Καρκίνου (ή βόρειος τροπικός) είναι ένας από τους πέντε βασικούς νοητούς κύκλους γεωγραφικού πλάτους στη χαρτογράφηση της Γης. Βρίσκεται παράλληλος με τον ισημερινό της Γης σε απόσταση 23° 26′ 22″ βόρεια (όση είναι η κλίση του άξονα περιστροφής της γης γυρω από τον εαυτό της ως προς το επίπεδο περιστροφής της γυρω από τον ήλιο), ενώ ορίζεται ως ο κύκλος με το βορειότερο γεωγραφικό πλάτος στο οποίο μπορεί να βρεθεί ο Ήλιος στο ζενίθ το μεσημέρι κατά το θερινό ηλιοστάσιο του Ιουνίου (22 ή 23 Ιουνίου). Κατά το θερινό ηλιοστάσιο έχει τη μέγιστη δυνατή έκθεση προς τον Ήλιο.
Το όνομα που δόθηκε σε αυτό το νοητό κύκλο προέρχεται από τη θέση του Ήλιου κατά το θερινό ηλιοστάσιο στον αστερισμό του Καρκίνου, την περίοδο ονομασίας του. Σήμερα, με τη σταδιακή μετάπτωση του άξονα της Γης, ο Ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου κατά το θερινό ηλιοστάσιο, έχοντας περάσει και από τον αστερισμό των Διδύμων νωρίτερα. Η ονομασία όμως παραμένει ως Τροπικός του Καρκίνου για ιστορικούς αλλά και βασικούς χαρτογραφικούς λόγους.
Ο αντίστοιχος νοητός κύκλος του Τροπικού του Καρκίνου στο νότιο ημισφαίριο είναι ο Τροπικός του Αιγόκερω. Ο Τροπικός του Καρκίνου διαχωρίζει τα γεωγραφικά πλάτη ως εξής: τα βορειότερα πλάτη ανήκουν στη βόρεια εύκρατη ζώνη, ενώ τα νοτιότερα πλάτη ως και τον Τροπικό του Αιγόκερω, περιλαμβάνοντας δηλαδή τις ζώνες ανάμεσα στους τροπικούς και τον ισημερινό, ανήκουν στη ζώνη των τροπικών.
Ξεκινώντας από τον πρώτο μεσημβρινό (Μεσημβρινός του Γκρίνουιτς) και με κατεύθυνση ανατολικά, παρακάτω παρουσιάζονται χώρες και περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο Τροπικός του Καρκίνου: