Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γατόψαρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γατόψαρο
Ictalurus punctatus
Ictalurus punctatus
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordate)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγια (Actinopterygii)
Τάξη: Σιλουρόμορφα (Siluriformes)

Με το όνομα γατόψαρα είναι γνωστά τα μέλη της τάξης Σιλουμόρφα (Siluriformes), μιας τάξης ακτινοπτερύγιων ιχθύων. Έχουν πάρει το όνομά τους από τα χαρακτηριστικά μουστάκια τους, τα οποία θυμίζουν αυτά της γάτας, όμως δεν έχουν όλα τα είδη μεγάλα μουστάκια. Χαρακτηρίζονται από το σχήμα του κεφαλιού τους, το οποίο είναι βαρύ και πλατύ, και το μικρό μέγεθος της νηκτικής κύστης. Πολλά γατόψαρα είναι νυκτόβια,[1][2] αλλά άλλα είδη είναι ημερόβια. Απαντούν σε παραθαλάσσια, ποτάμια και λιμναία ύδατα κάθε ηπείρου εκτός της Ανταρκτικής και έχουν αποικήσει όλες τις ηπείρους σε κάποια στιγμή.[3] Την μεγαλύτερη ποικιλομορφία παρουσιάζουν στους τροπικούς, ενώ μόνο μια οικογένεια είναι ιθαγενής στη Βόρεια Αμερική και άλλη μία στην Ευρώπη.[4]

Τα γατόψαρα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο στο μέγεθος όσο και στη συμπεριφορά, από το γιγάντιο γατόψαρο του Μεκόνγκ στη Νοτιοανατολική Ασία, τον γουλιανό στην Ευρασία και το πιραΐμπα στη Νότια Αμερική, που ξεπερνούν σε μήκος τα 2 μέτρα μέχρι σαπροφάγα είδη και μικρά παρασιτικά είδη, όπως το καντιρού. Όμως κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν λέπια. Τα γατόψαρα έχουν σημαντική εμπορική αξία, καθώς πολλά από τα μεγαλύτερα είδη εκτρέφονται και ψαρεύονται για τροφή. Πολλά από τα μικρότερα είδη, κυρίως το είδος Κορύδορας, είναι σημαντικά ως ψάρια ενυδρείου.

  1. Catfish Varieties. animal-world.com
  2. Wong, Kate (6 June 2001) "How Nocturnal Catfish Stalk Their Prey". Scientific American.
  3. Nelson, Joseph S. (2006). Fishes of the World. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 978-0-471-25031-9. 
  4. Lundberg, John G.· Friel, John P. (20 Ιανουαρίου 2003). «Siluriformes». Tree of Life Web Project. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2007.