Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποταμός Κουάντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποταμός Κουάντο
Η συμβολή του Κουάντο με τον Ζαμβέζη
ΠηγέςΟροπέδιο Μπιέ
ΕκβολέςΖαμβέζης
ΧώραΑνγκόλα, Μποτσουάνα, Ναμίμπια και Ζάμπια
Μήκος731 χλμ[1]

Ο ποταμός Κουάντο (πορτογαλικά: Cuando‎) είναι ποταμός στη νότια-κεντρική Αφρική που διασχίζει την Ανγκόλα και τη λωρίδα του Καπρίβι στη Ναμίμπια και τον βάλτο Λινγιάντι στα βόρεια σύνορα της Μποτσουάνα.[2] Πέρα από τον βάλτο, ο ποταμός ονομάζεται ποταμός Λινγιάντι και, πιο ανατολικά, ποταμός Τσόμπε,[3] πριν εκβάλει στον ποταμό Ζαμβέζη.

Ηλιοβασίλεμα πάνω από τον ποταμό Τσόμπε στο εθνικό πάρκο Τσόμπε της Μποτσουάνα
Χάρτης του συστήματος του ποταμού Κουάντο-Λινγιάντι-Τσόμπε στην περιοχή της λωρίδας του Καπρίβι της Ναμίμπια βάσει δορυφορικής φωτογραφίας της NASA
Λίμνη Λιαμπέσι

Ο Κουάντο πηγάζει στο κεντρικό οροπέδιο της Ανγκόλας στις πλαγιές του όρους Τέμπο,[4] και από εκεί ρέει νοτιοανατολικά κατά μήκος των συνόρων της Ζάμπια. Κατά μήκος των συνόρων κυλά εντός ενός λαβυρίνθου καναλιών σε έναν βαλτώδη διάδρομο πλάτους 5-10 χιλιομέτρων. Όπως συμβαίνει με όλα τα ποτάμια στη νότια-κεντρική Αφρική, η ροή του ποικίλλει σημαντικά μεταξύ της περιόδου των βροχών όταν πλημμυρίζει και μπορεί να έχει πλάτος αρκετά χιλιόμετρα, και της περιόδου ξηρασίας όταν μπορεί να έχει ελάχιστο πλάτος σε μορφή έλους.

Ο Κουάντο συνεχίζει στο ελώδες κανάλι του απέναντι από το αυχένα της λωρίδας του Καπρίβι της Ναμίμπια και στη συνέχεια σχηματίζει τα σύνορα μεταξύ Ναμίμπια και Μποτσουάνα καθώς συνεχίζει νοτιοανατολικά. Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ο Κουάντο συγχωνευόταν με τον ποταμό Οκαβάνγκο και έρεε νότια στη λίμνη Μακγκαντικγκάντι (που πλέον είναι ένας εποχιακός υγροβιότοπος[5]), αλλά το έδαφος σε αυτήν την περιοχή ανυψώθηκε. Κατά συνέπεια, ο Κουάντο συναντά τώρα ελαφρώς υψηλότερο έδαφος και χωρίζεται σε πολλά κανάλια και βάλτους (που ονομάζεται βάλτος Λινγιάντι) γεμάτο προσχωσιγενείς νησίδες και σχεδόν εξαφανίζεται στην έρημο Καλαχάρι όπως ο Οκαβάνγκο. Στρέφεται ανατολικά και εκβάλει στον Ζαμβέζη. Ο ποταμός στρέφεται ανατολικά, σχηματίζοντας τα σύνορα με την Μποτσουάνα. Στην περίοδο της ξηρασίας υπάρχουν λίγα ανοιχτά κανάλια μέσω των βάλτων και των ελών. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο είναι γνωστός ως Λινγιάντι, και αφού ρέει μέσα από μια εποχική λίμνη, τη λίμνη Λιαμπέσι, ονομάζεται Τσόμπε. Στη συνέχεια, ο ποταμός κυλά στον Ζαμβέζη στο σημείο του πορθμείου Καζουνγκούλα.

Στη βόρεια πλευρά του ποταμού Τσόμπε βρίσκονται οι βάλτοι του Καπρίβι, στην άκρη των οποίων βρίσκεται η ερειπωμένη πρωτεύουσα των Κολόλο που κατέκτησε τη Μπαροτσελάνδη τον 19ο αιώνα.

Το σύστημα του Κουάντο είναι γνωστό για την άγρια ζωή του και για το μεγαλύτερο μέρος του μήκους της, το έδαφος και από τις δύο πλευρές προστατεύεται ως καταφύγιο ή ως περιοχές διαχείρισης άγριων ζώων. Μερικά από αυτά υπέστησαν λαθροθηρία κατά τη διάρκεια των πολέμων και των συγκρούσεων στη Ναμίμπια και την Ανγκόλα, αλλά με την αποκατάσταση της ειρήνης σε αυτές τις χώρες έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάστασή τους.

  1. www.britannica.com/place/Kwando-River.
  2. Afrique Centre et Sud, 1996
  3.  Chisholm, Hugh, επιμ.. (1911) «Chobe» Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα (11η έκδοση) Cambridge University Press 
  4. R. Mepham, 1992
  5. C.M. Hogan, 2008
  • "Afrique Center et Sud", Carte Routiere et Touristique Michelin, Παρίσι (1996)
  • C. Michael Hogan (2008) Makgadikgadi, ed. A. Burnham, Makgadikgadi Ancient Village or Settlement, The Megalithic Portal και Megalith Map
  • Robert Mepham, R. H. Hughes, G. M. Bernacsek (1992) A Directory of African Wetlands, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, United Nations Environment Programme, World Conservation Monitoring Centre, 820 σελ. (ISBN 2-88032-949-3)