Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρμενική Αποστολική Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρμενική Αποστολική Εκκλησία
Ο Καθεδρικός ναός του Ετσμιαντζίν
Αγία Έδρα της Εκκλησίας
ΙδρυτήςΑπόστολοι Βαρθολομαίος και Θαδδαίος
ΑνεξαρτησίαΑποστολική Περίοδος
ΑναγνώρισηΑνατολίτικες Ορθόδοξες Εκκλησίες
ΠροκαθήμενοςΚαθολικός Πατριάρχης Απάντων των Αρμενίων Καρεκίν Β΄
ΈδραΑγία Έδρα του Ετσμιαντζίν, Αρμενία
ΕπικράτειαΑρμενία
ΚυριότητεςΑζερμπαϊτζάν, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιράν, Λίβανος, Ρωσία, Τουρκία
ΓλώσσαΚλασσικά Αρμένικα
Πιστοί9.000.000 (αυτοαναφορά)[1]
Δικτυακός τόποςwww.armenianchurch.org
Ο Ιερός Ναός Παναγίας Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη

Η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία[α] (Αρμένικα: Հայ Առաքելական Եկեղեցի, Hay Aṙak’elakan Ekeġec’i)[β] αποτελεί την παλαιότερη παγκοσμίως εθνική εκκλησία, καθώς η Αρμενία ήταν το πρώτο έθνος που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του.[2][3][4][5] Είναι τμήμα των Ανατολίτικων Ορθοδόξων Εκκλησιών και αποτελεί μία από τις παλαιότερες χρονολογικά Χριστιανικές κοινότητες.[6] Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό ως την επίσημη θρησκεία της στις αρχές του 4ου αιώνα (κατά παράδοση το 301), με την ίδρυση αυτή της Εκκλησίας.[7] Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι οι καταβολές της πηγάζουν από το αποστολικό έργο του Βαρθολομαίου και του Ιούδα Θαδδαίου κατά τον 1ο αιώνα και ότι αποτελεί πρώτο κέντρο του Χριστιανισμού. Προκαθήμενος της εκκλησίας είναι ο Καθολικός Πατριάρχης Απάντων των Αρμενίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται ως Γρηγοριανή Εκκλησία, ωστόσο η ονομασία αυτή δεν προτιμάται από την ίδια την Εκκλησία, καθώς θεωρεί τους Απόστολους Βαρθολομαίο και Θαδδαίο ως τους ιδρυτές της, ενώ τον Άγιο Γρηγόριο τον Φωτιστή ως τον πρώτο της επίσημο προκαθήμενο.

  1. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται εσφαλμένα ως Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πριν από την ίδρυση της Αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας τον 18ο αιώνα, ήταν απλά γνωστή ως Αρμενική Εκκλησία.
  2. Επισήμως αρμ.:: Հայաստանեայց Առաքելական Սուրբ Եկեղեցի, Hayastaniayts Aṙak̕elakan Surp Yekeġetsi
  1. «Catholicos of All Armenians». armenianchurch.org. Mother See of Holy Etchmiadzin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015. 
  2. The Journal of Ecclesiastical History – Page 268 by Cambridge University Press, Gale Group, C.W. Dugmore
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015. 
  4. The Armenian Massacres, 1894–1896: 1894–1896 : U.S. media testimony – Page 131 by A. Dzh. (Arman Dzhonovich) Kirakosian
  5. «Untitled Document». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2015. 
  6. The Antiquities of the Christian Church – Page 466 by Johann Christian Wilhelm Augusti, Georg Friedrich Heinrich Rheinwald, Carl Christian Friedrich Siegel
  7. Grousset, René (1947). Histoire de l'Arménie (1984 έκδοση). Payot. σελ. 122. . Οι εκτιμώμενες ημερομηνίες ποικίλουν από το 284 ως το 314. Ο Γκαρσοϊάν (op.cit. p.82), βασιζόμενος στις έρευνες του Ανανιάν, υποστηρίζει την δεύτερη ημερομηνία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]