Μετάβαση στο περιεχόμενο

Café Procope

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η εκτυπώσιμη έκδοση δεν υποστηρίζεται πλέον και μπορεί να έχει σφάλματα μορφοποίησης. Παρακαλούμε ενημερώστε τους σελιδοδείκτες του περιηγητή σας και παρακαλούμε χρησιμοποιήστε εναλλακτικά την προεπιλεγμένη λειτουργία εκτύπωσης του περιηγητή σας.
Καφέ Λε Προκόπ
Café Procope
Χάρτης
Είδοςεστιατόριο[1] και καφετέρια
Διεύθυνση13 Rue de l'Ancienne Comédie
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°51′11″N 2°20′20″E
Διοικητική υπαγωγή6ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Έναρξη κατασκευής1686
Προστασίαπρόσθετος κατάλογος ιστορικών μνημείο της Γαλλίας (από 1962)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Καφέ Προκόπ, Παρίσι (2011).
Καφέ Προκόπ: Εσωτερικό του καφέ (2011).

Το Café Procope είναι το παλαιότερο καφενείο του Παρισιού. Βρίσκεται στον αριθμό 13 της Ρυ ντε λ’ Ανσιέν – Κομεντί (Rue de l’ Ancienne – Comedie) στην περιοχή του Μονπαρνάς της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το Καφέ Προκόπ ιδρύθηκε το 1686, κατά την εποχή της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ΄, από τον Σικελό Φραντσέσκο Προκόπιο ντέι Κολτέλλι (γνωστό και ως Προκόπιο Κουτό) και πολύ σύντομα έγινε δημοφιλές ως το «θεατρικό» καφέ του Παρισιού, όπου σύχναζαν οι ηθοποιοί της Κομεντί Φρανσαίζ, η οποία κατά την εποχή του Διαφωτισμού, το 1689, εγκαταστάθηκε στον ίδιο δρόμο με το Καφέ Προκόπ. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο Μολιέρος και ο Ρακίνας.

Στο Καφέ Προκόπ αποσύρθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1752 ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, λίγο πριν το τέλος της παράστασης του έργου του «Νάρκισσος», που το έβρισκε αφόρητα βαρετό. Και το 1774, ο Μπωμαρσαί περίμενε εδώ την πρεμιέρα του έργου του «Οι Γάμοι του Φιγκαρό».

Το Καφέ Προκόπ ήταν από την ίδρυσή του τόπος συνάντησης ανθρώπων της διανόησης, της πολιτικής και των γραμμάτων. Κατά τη διάρκεια του Γαλλικού Διαφωτισμού (1715 – 1789), σύχναζαν εδώ οι «Εγκυκλοπαιδιστές» Ντιντερό και Ντ’ Αλαμπέρ, μαζί και ο Βολταίρος, οι οποίοι επεξεργάστηκαν την ιδέα της έκδοσης της περίφημης «Εγκυκλοπαίδειας».

Ο Βολταίρος, λέγεται, έπινε 40 κούπες από ένα μίγμα καφέ και σοκολάτας κάθε ημέρα, ενώ έναν αιώνα αργότερα ο Μπαλζάκ έπινε εδώ τον καφέ του με την πίντα. Ανάμεσα στους θαμώνες ήταν και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το Καφέ Προκόπ ήταν τόπος συγκέντρωσης των πρωταγωνιστών της επανάστασης Ροβεσπιέρου, Νταντόν και Μαρά. Ο νεαρός Ναπολέων άφηνε το καπέλο του ως ενέχυρο, όταν δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τον καφέ του. Στα 1820, μετά την Παλινόρθωση, ένας διάσημος θαμώνας ήταν ο Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, ο οποίος γευμάτιζε εδώ καθημερινά.

Το Καφέ Προκόπ διατήρησε το λογοτεχνικό χαρακτήρα του και σ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα: ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Αλφρέ ντε Μυσσέ, η Γεωργία Σάνδη, ο Τεοφίλ Γκωτιέ, ο Πωλ Βερλαίν, ο Ανατόλ Φρανς και ο πολιτικός φιλόσοφος Πιερ Λερού ήταν τακτικοί θαμώνες. Εδώ, ο Γάλλος πολιτικός Λεόν Γκαμπετά εξύφαινε τα σχέδιά του για κοινωνική μεταρρύθμιση.

Το Καφέ Προκόπ ανακαινίστηκε το 1989 σε ρυθμό του 18ου αιώνα. Σ’ αυτό διατηρείται ανέπαφο το γραφείο του Βολταίρου.

Δείτε επίσης

Παραπομπές

Πηγές

  • Noel Riley Fitch: "The Grand Literary Cafes of Europe", pp. 43 – 45, New Holland Publishers (UK) Ltd, London, 2006.
  • "ΠΑΡΙΣΙ" (Οδηγοί του Κόσμου), σελ. 140 “Λε Προκόπ” & 142 "Τα πιο διάσημα καφενεία του Παρισιού", Εκδόσεις Καθημερινή/Dorling Kindersley Ltd (Ελληνική έκδοση), Αθήνα, 1998.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Café Procope στο Wikimedia Commons


Συντεταγμένες: 48°51′09″N 2°20′20″E / 48.852496°N 2.3388112°E / 48.852496; 2.3388112