Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαλεντίνος (σφετεριστής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η εκτυπώσιμη έκδοση δεν υποστηρίζεται πλέον και μπορεί να έχει σφάλματα μορφοποίησης. Παρακαλούμε ενημερώστε τους σελιδοδείκτες του περιηγητή σας και παρακαλούμε χρησιμοποιήστε εναλλακτικά την προεπιλεγμένη λειτουργία εκτύπωσης του περιηγητή σας.
Βαλεντίνος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος644
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντιβασιλιάς (641–644)
Οικογένεια
ΤέκναΦαύστα

Ο Βαλεντίνος ή Ουαλεντίνος (απεβ. 644) ήταν Ρωμαίος στρατηγός και σφετεριστής του θρόνου της Κωνσταντινούπολης.

Σόλιδος του Κώνστα Β΄ με επιγρ.: D N CONSTANTINVS PP AV. 19 χλστ., 4,39 γραμ. 651-654.

Βιογραφία

Σύμφωνα με τον Σεβεό ο Βαλεντίνος ήταν Αρμένιος στην καταγωγή, καταγόμενος από το γένος των Αρσακιδών. Αρχικά ήταν μέλος της συνοδείας του σακελλάριου Φιλάγριου και του ανατέθηκε στις αρχές του 641 από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Γ΄ (βασ. Φεβ.-Μαρ. 641) γιο του Ηρακλείου από τον 1ο γάμο εκείνου, να διανείμει χρήματα στους στρατιώτες, με σκοπό να εξασφαλίσει την πίστη τους στον ανήλικο γιο του Κώνστα (Β΄) και όχι στη μερίδα της Μαρτίνας, 2ης συζύγου του Ηρακλείου. Είναι δυνατό ότι είχε διοριστεί ως στρατηγός ή πληρεξούσιος επί του Ρωμαϊκού στρατού ή ότι είχε τη θέση του κόμη του Οψικίου (comes Obsequii).

Όμως τον Μάιο του 641 ο Κωνσταντίνος Γ΄ απεβίωσε και η Μαρτίνα κατέλαβε την εξουσία για τον γιο της Ηρακλεωνά, ενώ οι πιστοί στον Κώνστα, με προεξέχοντα τον Φιλάγριο, εξορίστηκαν. Τότε ο Ουαλεντίνος, που είχε εκτελέσει την αποστολή του και είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του στρατού, οδήγησε τα στρατεύματα στη Χαλκηδόνα, στον Βόσπορο, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη και ζήτησε να γίνει ο Κώνστας συναυτοκράτορας. Αφού υπέκυψε στην πίεση η Μαρτίνα, ο Κώνστας (Β΄) στέφθηκε συναυτοκράτορας με τον Ηρακλεωνά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε μία προσπάθεια να μειώσει τη σημασία της πράξης αυτής, ο Ηρακλεωνάς έκανε τους δύο μικρότερους αδελφούς του Δαβίδ και Μαρτίνο, συναυτοκράτορες ταυτόχρονα. Ο Βαλεντίνος αμείφθηκε με τον τίτλο του κόμη των Εξκουβιτόρων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την περιγραφή του Σεβεού, ο Βαλεντίνος ήταν αυτός που λίγους μήνες μετά σχεδίασε την τελική πτώση και ακρωτηριασμό της Μαρτίνας και των γιών της και επέβαλε τον Κώνστα Β΄ ως μόνο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Στις αρχές του 642 ο Βαλεντίνος ήταν ο πιο ισχυρός άνδρας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του δόθηκαν οιονεί αυτοκρατορικές τιμές: του επιτράπηκε να φορεί τον πορφυρό χιτώνα του Αυτοκράτορα. Ταυτόχρονα διορίστηκε αρχιστράτηγος του Ρωμαϊκού στρατού και η κόρη του Φαύστα παντρεύτηκε τον νεαρό Κώνστα Β΄ και έγινε Αυγούστα. Το 643/644 ο Βαλεντίνος οδήγησε μία εκστρατεία εναντίον των Αράβων, ενώ ταυτόχρονα για αντιπερισπασμό ένας άλλος στρατός με στρατηγό τον Δαβίδ τον Αρμένιο θα έκανε επίθεση από άλλη μεριά. Ο στρατός του Βαλεντίνου ωστόσο προωθήθηκε πιο πριν, πανικοβλήθηκε και έφυγε. Ο θησαυρός που εγκαταλείφθηκε, περιέπεσε στους Άραβες.

Το 644/645 ο Βαλεντίνος προσπάθησε να σφετεριστεί τον θρόνο του γαμπρού του. Εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη με ένα σώμα στρατού και ζήτησε να στεφθεί Αυτοκράτορας. Η προσπάθειά του ωστόσο απέτυχε, καθώς τόσο ο πληθυσμός της πρωτεύουσας, όσο και και η ηγεσία του κράτους, ο Πατριάρχης Παύλος Β΄ απέρριψε το αίτημά του. Σύμφωνα με τους χρονογράφους ο λαός λύντσαρε τον απεσταλμένο του Αντωνίνο, και μετά δολοφόνησε επίσης και τον Βαλεντίνο.

Πηγές

Περαιτέρω ανάγνωση

  • Kaegi, Walter Emil (1981). Byzantine Military Unrest, 471–843: An Interpretation. Amsterdam, The Netherlands: Adolf M. Hakkert. ISBN 90-256-0902-3.