Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
(29 ενδιάμεσες εκδόσεις από 14 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''Κεντρικό Παρθεναγωγείο''' ήταν εκπαιδευτικό ίδρυμα στη [[Σμύρνη]].
Το '''Κεντρικόν Παρθεναγωγείον''' ήταν κορυφαίο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στη [[Σμύρνη]]. Λειτούργησε από το 1830 στη Σμύρνη έως τη [[Μικρασιατική Καταστροφή]] και αποκλήθηκε "Φάρος της Ανατολής".
[[File:Izmir ataturk lisesi by kemaldesign.jpg|thumb|To Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης, ο "Φάρος της Ανατολής".]]
[[File:Coloumns of school.png|thumb|Οι ιωνικοί κίονες στο εσωτερικό του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Σμύρνης.]]
[[File:Old highschool.jpg|thumb|To Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης, ο "Φάρος της Ανατολής".]]
==Ιστορικό==


Ιδρύθηκε το [[1830]] σαν Αλληλοδιδακτικό σχολείο και ήταν το πρώτο ελληνικό σχολείο για κορίτσια στη Σμύρνη. Τα πρώτα χρόνια στεγάστηκε σε μια αίθουσα του [[Γραικικό νοσοκομείο Σμύρνης|Γραικικού νοσοκομείου]] και το [[1837]] μεταφέρθηκε σε οίκημα που παραχωρήθηκε στον περίβολο της [[Αγία Φωτεινή Σμύρνης|Αγίας Φωτεινής]], γι'αυτό τον λόγo άλλαξε και ονομασία σε ''Παρθεναγωγείο της Αγίας Φωτεινής''. Αργότερα άλλαξε πάλι όνομα σε ''Κεντρικό Παρθεναγωγείο''. Το [[1886]] στεγάστηκε σε δικό του κτήριο. Το [[1874]] είχε γίνει γυμνάσιο. Ως το [[1922]] είχε και εξατάξιο δημοτικό σχολείο, τριτάξια αστική σχολή και τριτάξιο διδασκαλείο και επί Αρμοστείας Γυμνάσιο Θηλέων. Το [[1922]] με την καταστροφή της Σμύρνης σταμάτησε τη λειτουργία του.
Ιδρύθηκε το [[1830]] ως Αλληλοδιδακτικό σχολείο και ήταν το πρώτο ελληνικό σχολείο κοριτσιών στη Σμύρνη. Τα πρώτα χρόνια στεγάστηκε σε μια αίθουσα του [[Γραικικό νοσοκομείο Σμύρνης|Γραικικού νοσοκομείου]]. Το [[1837]] μεταφέρθηκε σε οίκημα που παραχωρήθηκε στον περίβολο της [[Αγία Φωτεινή Σμύρνης|Αγίας Φωτεινής]], γι'αυτό αρχικά ονομαζόταν "Παρθεναγωγείο της Αγίας Φωτεινής".<br />
Το [[1886]] το "Κεντρικόν Παρθεναγωγείον" στεγάστηκε σε καινούργιο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο, με αέτωμα, προπύλαια και κίονες ιωνικού ρυθμού στην πρόσοψη. Ήταν έργο του αρχιτέκτονα Καραθανασόπουλου.<br />
Το Κεντρικό διέθετε εξατάξιο δημοτικό σχολείο, τριτάξια αστική σχολή και επί Αρμοστείας (1919-1922) πλήρες Γυμνάσιο Θηλέων. Επίσης, λειτουργούσε τριτάξιο διδασκαλείο, στο οποίο εκπαιδεύονταν δασκάλες, που διορίζονταν στα σχολεία των μικρασιατικών πόλεων.<br />
Περίφημη διευθύντρια του Κεντρικού υπήρξε η κορυφαία Σμυρναία παιδαγωγός [[Ουρανία Δούκα]], στα χρόνια της οποίας το σχολείο αποκλήθηκε "Φάρος της Ανατολής". Στις αρχές του 20ού αιώνα στο σχολείο φοιτούσαν 2.000 μαθήτριες και δίδασκαν 23 εκπαιδευτικοί. Το [[1922]] με την [[Μικρασιατική Καταστροφή]] και την πυρπόληση της Σμύρνης διέκοψε τη λειτουργία του.

==Στη Νέα Σμύρνη==

Σε ανάμνηση του ιστορικού Παρθεναγωγείου της Σμύρνης το 1973 δόθηκε η ονομασία "Κεντρικόν" στο Β' Γυμνάσιο Θηλέων [[Νέα Σμύρνη|Νέας Σμύρνης]], το οποίο το 1979 που έγινε μικτό μετονομάστηκε σε 3ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης.<br />
Σήμερα την επωνυμία "Κεντρικό" φέρουν το 3ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης και το 3ο Ενιαίο Λύκειο Ν. Σμύρνης.

== Παραπομπές ==
<references />


==Πηγές==
==Πηγές==
*Εφημερίδα Καθημερινή, ένθετο «Επτά ημέρες», 3 Μαΐου 1998
*Εφημερίδα Καθημερινή, ένθετο «Επτά ημέρες», 3 Μαΐου 1998.
*Θ. Μπελίτσου, "Τα σχολεία της ελληνικής Σμύρνης στις αρχές του 20ού αιώνα", 1993.
*Θ. [[Θεόδωρος Μπελίτσος|Μπελίτσου]], "Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη", 1997.


[[Κατηγορία:Σμύρνη]]
[[Κατηγορία:Σχολεία στη Σμύρνη]]
[[Κατηγορία:Σχολεία]]
[[Κατηγορία:Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα]]
[[Κατηγορία:Εκπαιδευτήρια στη Νέα Σμύρνη]]
[[Κατηγορία:Ελληνικά σχολεία κατά την Τουρκοκρατία]]
[[Κατηγορία:Μικρασιατικός Ελληνισμός]]

Τρέχουσα έκδοση από την 14:53, 3 Αυγούστου 2023

Το Κεντρικόν Παρθεναγωγείον ήταν κορυφαίο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Σμύρνη. Λειτούργησε από το 1830 στη Σμύρνη έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και αποκλήθηκε "Φάρος της Ανατολής".

To Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης, ο "Φάρος της Ανατολής".
Οι ιωνικοί κίονες στο εσωτερικό του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Σμύρνης.
To Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης, ο "Φάρος της Ανατολής".

Ιδρύθηκε το 1830 ως Αλληλοδιδακτικό σχολείο και ήταν το πρώτο ελληνικό σχολείο κοριτσιών στη Σμύρνη. Τα πρώτα χρόνια στεγάστηκε σε μια αίθουσα του Γραικικού νοσοκομείου. Το 1837 μεταφέρθηκε σε οίκημα που παραχωρήθηκε στον περίβολο της Αγίας Φωτεινής, γι'αυτό αρχικά ονομαζόταν "Παρθεναγωγείο της Αγίας Φωτεινής".
Το 1886 το "Κεντρικόν Παρθεναγωγείον" στεγάστηκε σε καινούργιο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο, με αέτωμα, προπύλαια και κίονες ιωνικού ρυθμού στην πρόσοψη. Ήταν έργο του αρχιτέκτονα Καραθανασόπουλου.
Το Κεντρικό διέθετε εξατάξιο δημοτικό σχολείο, τριτάξια αστική σχολή και επί Αρμοστείας (1919-1922) πλήρες Γυμνάσιο Θηλέων. Επίσης, λειτουργούσε τριτάξιο διδασκαλείο, στο οποίο εκπαιδεύονταν δασκάλες, που διορίζονταν στα σχολεία των μικρασιατικών πόλεων.
Περίφημη διευθύντρια του Κεντρικού υπήρξε η κορυφαία Σμυρναία παιδαγωγός Ουρανία Δούκα, στα χρόνια της οποίας το σχολείο αποκλήθηκε "Φάρος της Ανατολής". Στις αρχές του 20ού αιώνα στο σχολείο φοιτούσαν 2.000 μαθήτριες και δίδασκαν 23 εκπαιδευτικοί. Το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης διέκοψε τη λειτουργία του.

Σε ανάμνηση του ιστορικού Παρθεναγωγείου της Σμύρνης το 1973 δόθηκε η ονομασία "Κεντρικόν" στο Β' Γυμνάσιο Θηλέων Νέας Σμύρνης, το οποίο το 1979 που έγινε μικτό μετονομάστηκε σε 3ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης.
Σήμερα την επωνυμία "Κεντρικό" φέρουν το 3ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης και το 3ο Ενιαίο Λύκειο Ν. Σμύρνης.


  • Εφημερίδα Καθημερινή, ένθετο «Επτά ημέρες», 3 Μαΐου 1998.
  • Θ. Μπελίτσου, "Τα σχολεία της ελληνικής Σμύρνης στις αρχές του 20ού αιώνα", 1993.
  • Θ. Μπελίτσου, "Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη", 1997.