Η FIAT είναι ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Τορίνο, της Ιταλίας. Το όνομά της αποτελεί ακρωνύμιο της ονομασίας «Fabbrica Italiana Automobili Torino» (Ιταλική Αυτοκινητοβιομηχανία του Τορίνο) και ιδρύθηκε από μία ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Τζιοβάννι Ανιέλλι το 1899.

FIAT
ΚλάδοςΑυτοκινητοβιομηχανία
Ίδρυση1899, πριν 125 έτη (1899)
ΙδρυτήςΤζιοβάννι Ανιέλλι
ΈδραΤορίνο, Ιταλία, Ιταλία
Σημαντικά πρόσωπαOlivier François
Προϊόντααυτοκίνητο
ΙδιοκτήτηςΌμιλος Stellantis.
ΜητρικήFCA Italy
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Ο εγγονός του, ο Τζιάννι Ανιέλλι, ήταν ο πρόεδρος της Fiat από το 1966 μέχρι και το θάνατό του στις 24 Ιανουαρίου 2003. Παρόλα αυτά, από το 1996, κατείχε τη θέση του επίτιμου προέδρου του oμίλου Fiat. Μετά την απομάκρυνσή του, πρόεδρος έγινε ο Πάολο Φρέσκο, ενώ διευθύνων σύμβουλος έγινε ο Πάολο Κανταρέλλα. Ο Ουμπέρτο Ανιέλλι, αδελφός του Τζιάνι Ανιέλλι, έγινε πρόεδρος από το 2002 μέχρι το 2004. Μετά το θάνατο του Ουμπέρτο Ανιέλλι στις 28 Μαΐου 2004, νέος πρόεδρος έγινε ο Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετζέμολο, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ferrari (Φερράρι), θυγατρικής του Ομίλου.

Όμως, οι κληρονόμοι της οικογένειας Ανιέλλι ανέλαβαν θέσεις - κλειδιά μέσα στον Όμιλο, μεταξύ των οποίων ο Τζον Έλκαν που έγινε αντιπρόεδρος της εταιρείας στα 28 του χρόνια. Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος Τζουζέπε Μόρκιο υπέβαλλε την παραίτησή του και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Σέρτζιο Μαρτσιόνε, την 1η Ιουνίου του 2004.

Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στον όμιλο Stellantis.

Δραστηριότητες

Επεξεργασία
 
Το Fiat Grande Punto.
 
Το Fiat Bravo του 2007 - 2014.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου, είχαν εστιασθεί αρχικά στην κατασκευή αυτοκινήτων, καθώς και άλλων αγροτικών ή βιομηχανικών οχημάτων. Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν σε μία ευρεία γκάμα τομέων της βιομηχανίας. Είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της Ιταλίας. Έχει επίσης σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής της και εκτός Ιταλίας. Χαρακτηριστικό είναι πως οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε 61 χώρες, με 1.063 εταιρείες που απασχολούν 223.000 άτομα, 111.000 εκ των οποίων απασχολούνται εκτός Ιταλίας.

Ο Όμιλος Fiat, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, έχει αποκτήσει έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών, μεταξύ των οποίων και οι ακόλουθες:

Τομέας οχημάτων

Επεξεργασία

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Ομίλου ελέγχονται από δύο εταιρείες: την Fiat Group Automobiles και τη Maserati. Η Fiat Group Automobiles έχει υπό την διαχείρισή της τις φίρμες Lancia, Alfa Romeo, Fiat και Abarth. Στο παρελθόν, και η Ferrari ανήκε στον Όμιλο της Fiat, όμως λειτουργούσε αυτόνομα και ήταν οικονομικά ανεξάρτητη, ενώ στις 3 Ιανουαρίου 2016 αποσχίστηκε από την Fiat και έγινε εντελώς ανεξάρτητη.

Αυτοκίνητα της Χρονιάς

Επεξεργασία
 
Fiat Panda του 2005.
 
Το σημερινό Fiat 500.

Το βραβείο του «Αυτοκινήτου της Χρονιάς» δημιουργήθηκε το 1964 και παραμένει το πιο σημαντικό βραβείο αυτοκινήτων εδώ και 50 χρόνια. Συνολικά, 11 αυτοκίνητα της Fiat Auto έχουν κατακτήσει αυτό το βραβείο μέχρι το 2008.

Αυτοκίνητα της εταιρείας Fiat έχουν κατακτήσει το βραβείο 9 φορές:

Αγροτικός εξοπλισμός και εξοπλισμός κατασκευών

Επεξεργασία

Ο Όμιλος Fiat κατέχει επίσης την CNH Global (που περιλαμβάνει τις Case Construction, Case IH, Flexi-Coli, Kobelco, New Holland, New Holland Construction και Steyr) και την Fiat - Hitachi Construction. Η CNH είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αγροτικού εξοπλισμού στον κόσμο, μετά την Deere & Company. Είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην παραγωγή εξοπλισμού κατασκευών μετά τις Caterpillar και Komatsu. Η CNH φέρνει στον Όμιλο το 20.9% των συνολικών εσόδων. Η εταιρεία αυτή είναι επίσης η πιο προνομιούχα εταιρεία του Ομίλου, λόγω της ανάπτυξης και των κερδών που φέρνει στη Fiat.

Μη επιβατικά οχήματα

Επεξεργασία
 
Fiat Grande Punto στο Auto Moto Show Katowice του 2006.

Ο τομέας αυτός του Ομίλου αναλαμβάνει την κατασκευή επαγγελματικών οχημάτων (εταιρείες Iveco και Seddon Atkinson), λεωφορείων (Iveco και Irisbus) και πυροσβεστικών οχημάτων (Camiva, Iveco και Magirus).

Ανταλλακτικά

Επεξεργασία

Η μεγάλη εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών Magneti-Marelli ανήκει στη Fiat, και εκείνη με τη σειρά της έχει στην κατοχής της άλλες φίρμες όπως η Carello, η Automotive Lighting, η Siem, η Cofap, η Jaeger, η Solex, η Veglia Borletti, η Vitaloni και η Weber. Άλλη εταιρεία ανταλλακτικών του Ομίλου είναι η Riv - SKF.

Μεταλλουργικά προϊόντα

Επεξεργασία

Ο Όμιλος Fiat δραστηριοποιείται και στα προϊόντα μεταλλουργίας, μέσω μιας θυγατρικής της, της Teksid.

Βιομηχανικά προϊόντα

Επεξεργασία

Συστήματα παραγωγής δημιουργούνται από μια θυγατρική του Ομίλου, της Comau S.p.A. (τώρα Comau Systems), η οποία εξαγόρασε τις American Pico, Renault Automation και Sciaky και παράγει βιομηχανικά συστήματα αυτοματοποίησης. Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η εταιρεία έγινε πρωτοπόρος στην χρησιμοποίηση ρομποτικών συστημάτων για την συναρμολόγηση αυτοκινήτων. Τα εργοστάσια παραγωγής της Fiat συμπεριλαμβάνονται στα πιο ανεπτυγμένα και τεχνολογικά προηγμένα στον κόσμο.

Υπηρεσίες

Επεξεργασία

Μια πολύ σημαντική ασφαλιστική εταιρεία, η Toro Assicurazioni ανήκει στον Όμιλο και του επιτρέπει να ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς (μαζί με άλλες εταιρείες όπως η Lloyd Italico και η Augusta Assicurazioni) και να αλληλεπιδρά με κάποιες τράπεζες.

Εκδόσεις και επικοινωνίες

Επεξεργασία

Ο Όμιλος Fiat περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες φίρμες στον τομέα των εκδόσεων, όπως τη La Stampa (που δημιουργήθηκε το 1926 για την έκδοση της ομώνυμης εφημερίδας), την Itedi και την Italiana Edizioni. Μία εξειδικευμένη διαφημιστική εταιρεία είναι η Publikompass, η οποία υποστηρίζεται από το Κέντρο Τύπου της Fiat.

Άλλες δραστηριότητες

Επεξεργασία

Οι Fiat Gesco, KeyG Consulting, Sadi Customs Services, Easy Drive, RM Risk Management και Servizio Titoli είναι μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον οικονομικό τομέα. Άλλη δραστηριότητα του Ομίλου, είναι και η εταιρεία Fiat Information & Communication Services, στον τομέα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Η Fiat υποστηρίζει και το Ίδρυμα Τζιοβάννι Ανιέλι, ένα σημαντικό ίδρυμα για κοινωνικές και οικονομικές έρευνες. Το Palazzo Grassi, ένα διάσημο αρχαίο κτίριο στη Βενετία, τώρα μουσείο και υποστηριζόμενο μέχρι πρότινος από τον Όμιλο, πωλήθηκε τελικά στο καζίνο της Βενετίας τον Ιανουάριο του 2005.

Ο Όμιλος είναι δηλώνει δυναμικό παρόν σε πολλές χώρες και όχι μόνο στη Δυτική και στη Νότια Ευρώπη. Ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασε εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων σε Σοβιετικές χώρες, με μονάδες παραγωγής στο Βλαδιβοστόκ και στο Κίεβο. Η ρωσική κυβέρνηση συνέχισε την συνεργασία με τη Fiat, προχωρώντας σε δημιουργία εταιρείας από κοινού με τον ιταλικό Όμιλο, με το όνομα AvtoVAZ (γνωστή και ως Lada σε χώρες εκτός Ρωσίας). Ο Όμιλος έχει επίσης μία θυγατρική στην Πολωνία, όπου παράγονται τα μικρά μοντέλα της εταιρείας. Η Fiat έχει επίσης εργοστάσια στην Αργεντινή, στη Βραζιλία και φυσικά στην Ιταλία. Άλλες χώρες όπου βρίσκονται εργοστάσιά της είναι και οι Κίνα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Βιετνάμ. Το 2005, η εταιρεία βρισκόταν στην πρώτη θέση των πωλήσεων στη βραζιλιάνικη αγορά, με ποσοστό κοντά στο 25%.

Λογότυπο

Επεξεργασία

Το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Παραπομπές

Επεξεργασία


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία