Ένας λαός είναι ένα πλήθος προσώπων που θεωρούνται ως ένα σύνολο, όπως γίνεται με μια περίπτωση οποιασδήποτε εθνικής ομάδας ή έθνους. Συλλογικά, για παράδειγμα, οι σύγχρονοι Φρίσιοι και Δανοί είναι δύο σχετικοί Γερμανικοί λαοί, ενώ οι διάφορες Μεσοανατολίτικες εθνοτικές ομάδες συχνά κατηγοριοποιούνται γλωσσικά ως Σημιτικοί λαοί.

Στην πολιτική

Επεξεργασία
 
Η Ελευθερία Οδηγεί το Λαό από τονΕυγένιο Ντελακρουά

Διάφορα κράτη κυβερνούν ή ισχυρίζονται ότι κυβερνούν στο όνομα του λαού. Τόσο η Ρωμαϊκή Δημοκρατία όσο και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χρησιμοποιούσαν το λατινικό όρο Senatus Populusque Romanus (η Σύγκλητος και ο Λαός της Ρώμης). Ο όρος αυτός καθορίστηκε στα ρωμαϊκά λεγεωνάρια πρότυπα ακόμα και αφού οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες πέτυχαν μια κατάσταση απόλυτης προσωπικής αυτάρκειας, συνεχίζοντας να ασκούν την εξουσία τους στο όνομα της Συγκλήτου και του Λαού της Ρώμης.

Μια λαϊκή δημοκρατία είναι συνήθως μαρξιστικό ή σοσιαλιστικό μονοκομματικό κράτος που ισχυρίζεται ότι κυβερνά εξ ονόματος του λαού, ακόμη και αν στην πράξη συχνά αποδεικνύεται ότι είναι δικτατορικό κράτος. Ο λαϊκισμός είναι άλλος ένας γενικός όρος για διάφορες πολιτικές τάσεις που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον λαό, συνήθως με μία υπόνοια ότι εξυπηρετούν τον κοινό λαό αντί της ελίτ.

Το κεφάλαιο 1 του άρθρου 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.[1]

Στο ποινικό δίκαιο ορισμένων χωρών οι ποινικές διώξεις που ασκούνται στο όνομα του Λαού. Αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Καλιφόρνια, Ιλινόι, Νέα Υόρκη και άλλων χρησιμοποιούν αυτό το στυλ.[2] Οι παραπομπές εκτός αυτών των πολιτειών συνήθως αντικαταθιστούν τη λέξη με το όνομα της πολιτείας στις λεζάντες των υποθέσεων.[3] Τέσσερις πολιτείες — η Μασαχουσέτη, Βιρτζίνια, Πενσυλβάνια και Κεντάκυ — αναφέρονται στους εαυτούς τους ως Κοινοπολιτεία στις λεζάντες των υποθέσεων και νομικές διαδικασίες.[4] Συνήθως, άλλες πολιτείες όπως η Ιντιάνα αναφέρονται στους εαυτούς τους ως πολιτεία στις λεζάντες των υποθέσεων και νομικές διαδικασίες. Έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι κατάδικοι στην Ιρλανδία και τις Φιλιππίνες διώκονται στο όνομα του λαού των αντίστοιχων κρατών.

Η πολιτική θεωρία στην οποία στηρίζεται αυτή η μορφή είναι ότι οι ποινικές διώξεις ασκούνται στο όνομα του κυρίαρχου. Συνεπώς, σε αυτές τις πολιτείες των ΗΠΑ, ο "λαός" κρίνεται να είναι ο κυρίαρχος. Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος οι ποινικές διώξεις συνήθως φέρουν το όνομα το Στέμμα. Ο όρος "Ο Λαός" προσδιορίζει ολόκληρο το σώμα των πολιτών μιας περιοχής επενδυμένοι με πολιτική εξουσία ή που είναι συγκεντρωμένη για πολιτικούς σκοπούς.[5]

Δείτε επίσης

Επεξεργασία

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. «Charter of the United Nations: Chapter I: Purposes and Principles». United Nations. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2013. 
  2. See, e.g., California v. Anderson 6 Cal. 3d 628; 493 P.2d 880; 100 Cal. Rptr. 152; 1972 Cal. LEXIS 154 (1972)
  3. See generally, The Bluebook: A Uniform System of Citation, rule 10.
  4. Βλέπε Κοινοπολιτεία (Ηνωμένες Πολιτείες)
  5. Black's Law Dictionary, 5th ed., "People".