Osmium, grundstof nr. 76, placeret i det periodiske systems 8. gruppe; atomtegn Os. Osmium er et af de seks platinmetaller. Det er hårdt, blåhvidt og det tungeste af alle metaller.

Faktaboks

Etymologi
Navnet osmium kommer af græsk osme 'lugt' og -ium til betegnelse af grundstof.

Osmium reagerer lettere end andre platinmetaller med luftens ilt. Allerede ved stuetemperatur overtrækkes metallet af osmium(IV)oxid, og ved opvarmning til 200 °C omdannes det til osmium(VIII)oxid.

Osmium anvendes i legeringer. Osmium(VIII)oxid benyttes som oxidationsmiddel. Dette oxid er meget giftigt og dannes let af metallet.

Osmiums egenskaber

egenskaber
Nummer 76
Atomtegn Os
Navn osmium
Relativ atommasse 190,2
Densitet 22,58 g/cm3 (20 °C)
Smeltepunkt 3027 °C
Kogepunkt 5027 °C
Opdagelse 1804 (S. Tennant)

Osmium blev opdaget i 1804 af S. Tennant. Når råplatin behandles med kongevand, bliver der en uanseelig rest af gråt pulver tilbage, som tidligere blev kasseret. Tennant undersøgte pulveret og fandt to nye grundstoffer: osmium og iridium. På grund af osmium(VIII)oxids stikkende lugt gav han metallet navnet osmium.

Geokemi

Osmium udgør gnsntl. 0,005 g/t af jordskorpen og udvindes sammen med de andre platinmetaller fra mafiske magmabjergarter. Det forekommer meget sjældent frit i naturen, men findes som sulfider og arsenider eller indgår i legeringer med andre af platingruppens metaller.

Forbindelser

Osmium optræder i forbindelser med oxidationstrin 0 som osmiumpentacarbonyl, Os(CO)5, samt i oxidationstrinnene 1-8. Oxidationstrin 1 forekommer i [Os(CO)4Br2]2, oxidationstrin 2 i det sorte osmiumdijodid, OsI2, samt i komplekser som fx K4[Os(CN)6]. I vandige opløsninger kendes komplekse ioner med oxidationstrin 3 og 4, fx OsCl63- og OsCl62-, men ingen simple aquaioner. I forbindelser af typen M[OsF6], hvor M kan være kalium, rubidium eller cæsium, har osmium oxidationstrin 5. Kaliumosmat med oxidationstrin 6 skrives K2[OsO2(OH)4], og oxidationstrin 7 er repræsenteret ved osmiumheptafluorid, OsF7. Højeste oxidationstrin, 8, opnås i det giftige og flygtige osmiumtetraoxid, OsO4, der med vand danner syren H2OsO5.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig