Spring til indhold

Almindelig hjertemusling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hjertemusling)
Almindelig hjertemusling
Videnskabelig klassifikation
DomæneEukaryota
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeMollusca (Bløddyr)
KlasseBivalvia (Muslinger)
OrdenVeneroida
FamilieCardiidae
SlægtCerastoderma
ArtC. edule
Videnskabeligt artsnavn
Cerastoderma edule
Linnaeus, 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Den almindelige hjertemusling (latin: Cerastoderma edule) er en 4-6 centimeter stor, marin musling, der er udbredt langs Europas kyster. I Danmark er det en af de almindeligste muslinger. Den lever nedgravet få centimeter nede i sandbunden, oftest på lavt vand. De hvide eller gule skaller er mere eller mindre hjerteformede med karakteristiske ribber. Arten er fundet almindeligt i køkkenmøddinger.

Hjertemuslingen lever af at filtrere encellet planteplankton fra vandet. Som mange andre muslinger har hjertemuslingen to ånderør til henholdsvis ind- og udstrømmende vand. Når den er nedgravet i sandet, rager de to ånderør op over havbunden, så den har adgang til frisk vand. Hjertemuslingen bliver 2-3 år gammel.

Formeringen sker i foråret, hvor æg og sæd gydes frit i vandet. De befrugtede æg klækker som larver, der lever pelagisk i den første tid. Senere får larven skal og slår sig ned på bunden.

I Vadehavet har man fundet op til 5.000 individer pr. kvadratmeter bund. Den store tæthed hænger sammen med rigelige mængder plankton og tidevandet, som flere gange i døgnet bringer frisk vand ind over muslingerne.[1]

Kilder/Henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ Mandahl-Barth, Skytte Christiansen, Østergaard. Hvad finder jeg på stranden. Side 126. Politikens Forlag. 12. udgave 1986.