Cava
Cava er en mousserende, frugtfyldt vin med en alkoholprocent mellem 10,8 og 12,8 %.
Hvor kommer cava fra?
[redigér | rediger kildetekst]Cava kommer i overvejende grad fra Catalonien men kan i princippet komme fra hele Spanien, da Cava er ikke på samme måde som champagne er bundet til et bestemt geografisk område.
Historie
[redigér | rediger kildetekst]Produktionen af cava som vi kender det kan føres tilbage til omkring 1872. [1] og da blev cava skabt med inspiration fra Champagne. Da europæiske vinmarker blev ramt af vinpest i slutningen af 1800-tallet, besluttede mange spanske vinbønder at genplante deres marker med lokale og hvide druer særligt: Macabeo, Xarel-lo og Parellada.
Hvordan produceres cava?
[redigér | rediger kildetekst]Cava produceres efter champagnemetoden eller "den klassiske metode" med 2. gæring på flasken på samme måde som eksempelvis champagne og crémant. Processen er beskrevet i nedenstående 6 procestrin:
- Druer høstes, presses og gæres på ståtanke ved en temperatur på ca. 20C som skaber de rene basisvine baseret på enkelt-druer med en alkoholprocent på 10,5 - 11,5.
- Basisvinene blandes til en færdig cuvée og hældes på flasker
- Sukker, druemost og gær tilsættes for at starte 2. gæring som foregår på flaske lukket med en metalkapsel eller monteret med korkprop. Processen tager 2-3 måneder og slutter når sukkeret har "spist" alt gæren.
- Vinene modner herefter på “bundfaldet” bestående af bl.a. døde gærceller i en periode (9+ mdr.) Processen hvor gærcellen nedbrydes og går i forbindelse med vinen kaldes “autolyse”.
- Bundfaldet opsamles og fjernes nu ved at flaskerne placeres med halsen nedad i metalbure eller "pupitre" som løbende roteres så bundfaldet samler sig i halsen. Efterfølgende fryses flasken og det frosne bundfaldet skydes ud ved hjælp af trykket i flasken. Processen kaldes "degorgering".
- Til sidst toppes flaskerne op med en blanding af basisvin, sukker og gær og lukkes med en korkprop og muselet for at bevare trykket i flasken. Blandingen af basisvine og sukker er i høj grad med til at definere slutproduktet.
Hvilke druer anvendes til produktion af cava?
[redigér | rediger kildetekst]Cava produceres overvejende på 3 lokale druer: Macabeo, Xarello og Parellada. Det er dog tilladt af anvende følgende 4 øvrige druetyper: Chardonnay, Pinot noir, Trepat og Subirat Parent.
Hvordan klassificeres cava
[redigér | rediger kildetekst]Cava klassificeres efter lagring og (rest)sukkerindhold. Minimuskravet til lagring er 9 måneder for Cava de Guarda mens minimumskravet for Cava de Guarda Superior er 18 måneder. Cava spænder i sukkerindhold fra Brut nature der maks. må indeholde 3 g. tilsat sukker/l til Dulce der der indeholder 50+ g tilsat sukker/l.[2]
Marked
[redigér | rediger kildetekst]Der blev i 2022 solgt 249 millioner flasker cava. Cava de Guarda udgør 87 % af salget, mens den resterende del af salget Cava de Guarda Superior udgør ca. 13%. Omkring 69 % af salget går til eksport mens 31 % sælges lokalt i Spanien. I Danmark udgjorde salget ca. 1,7 millioner flasker.[3]
Referencer
[redigér | rediger kildetekst]- ^ The story of CAVA is one of triumph over adversity på cava.wine/en
- ^ Brut Nature på cava.wine
- ^ Global report 2022