Spring til indhold

Mogens Amdi Petersen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
småret
Tag: Hoar
Linje 4: Linje 4:
== Biografi ==
== Biografi ==
=== De tidlige år ===
=== De tidlige år ===
Han er søn af en skoleinspektør og ud af en [[borgerlig]] familie. Nysproglig [[student]] fra [[Odense Katedralskole]] i [[1957]], hvorefter han begyndte at læse til [[lærer]] på [[Haderslev Seminarium]]. Lærer på [[Kroggårdsskolen]] i [[Næsby (Odense)|Næsby]], nord for [[Odense]], hvor hans [[adfærd]] og påklædning vakte opsigt. Da han efter to års aspiranttid skulle vurderes med henblik på en fastansættelse, sagde skolekommissionen under stort postyr nej og begrundede det med hans udseende: Det lange hår, skæg, og den islandske sweater.
Han er søn af en skoleinspektør og ud af en [[borgerlig]] familie. Nysproglig [[student]] fra [[Odense Katedralskole]] i [[1957]] og studerende på [[Haderslev Seminarium]]. Lærer på [[Kroggårdsskolen]] i [[Næsby (Odense)|Næsby]] nord for [[Odense]], hvor hans [[adfærd]] og påklædning vakte opsigt. Da han efter to års aspiranttid skulle vurderes med henblik på en fastansættelse, sagde skolekommissionen under stort postyr nej og begrundede det med hans udseende: Det lange hår, skæg, og den islandske sweater.


=== Oprettelsen af Tvind ===
=== Oprettelsen af Tvind ===
Amdi var én af initiativtagerne til Danmarks første [[kollektiv]] og endte sammen med syv andre på Hunderupvej 78 i [[Hunderup (Odense)|Hunderupkvarteret]] midt i Odense – "Huset". I 1966 blev han optaget som [[filosofi]][[studerende]] ved [[Odense Universitet]], men forlod studiet allerede året efter og samtidig blev "Huset" solgt.
Amdi var én af initiativtagerne til Danmarks første [[kollektiv]] og endte sammen med syv andre på Hunderupvej 78 i det fine [[Hunderup (Odense)|Hunderupkvarter]] midt i Odense – "Huset". I 1966 blev han optaget som [[filosofi]][[studerende]] ved [[Odense Universitet]], men forlod studiet året efter og "Huset" blev solgt.


Kollektivets beboere foretog en rejse jorden rundt i en gammel [[Scania-Vabis]]-bus. Med på turen var flere af de personer, der senere var med i dannelsen af Tvind-skolerne.
Kollektivets beboere foretog en rejse jorden rundt i en gammel [[Scania-Vabis]]-bus. Med på turen var flere af dem, der var med i dannelsen af Tvind-skolerne.


I 1969 var han fængslet i [[Tyskland]] efter at have kastet med sten mod politiet under optøjer i forbindelse med et nynazistisk møde i [[Flensborg]].
I 1969 var han fængslet i [[Tyskland]] efter at have kastet med sten mod politiet under optøjer i forbindelse med et nynazistisk møde i [[Flensborg]].
En underret dømte ham et halvt års fængsel, men med advokaten [[Jørgen Jacobsen]] som Amdi Petersens forsvarer ændrede landsretten i [[Flensborg]] straffen til 6 ugers fængsel, og Amdi Petersen kunne forlade fængslet den 7. oktober 1969.<ref>{{Cite news
En underret dømte ham et halvt års fængsel, men advokat [[Jørgen Jacobsen]] fik i landsretten i [[Flensborg]] nedsat straffen til seks ugers fængsel, og Amdi Petersen kunne forlade fængslet den 7. oktober 1969.<ref>{{Cite news
| author = [[Birger A. Andersen]]
| author = [[Birger A. Andersen]]
| title = Amdi pakkede toiletpapir i tysk fængsel
| title = Amdi pakkede toiletpapir i tysk fængsel
Linje 20: Linje 20:
}}</ref>
}}</ref>


Efter hjemkomsten fik Amdi Petersen i 1970-71 arbejde som lærer på [[Rens]] [[Ungdomsskole]], under hvilket ophold han modtog UM's accept til oprettelse af "[[Det Nødvendige Seminarium]]".{{kilde mangler|dato=Uge 39, 2010}}
Efter hjemkomsten fik Amdi Petersen i 1970-71 arbejde som lærer på [[Rens]] [[Ungdomsskole]], under hvilket ophold han modtog Undervisningsministeriets tilladelse til oprettelse af "[[Det Nødvendige Seminarium]]".{{kilde mangler|dato=Uge 39, 2010}}
Dette blev fejret på Amdi-klanens skib Taata Ori, som lå i Sønderborg havn på daværende tidspunkt, med deltagelse fra flere elever fra Rens Ungdomsskole.
Det blev fejret på Amdi-klanens skib Taata Ori i Sønderborg havn med deltagelse af flere elever fra Rens Ungdomsskole.


De første tre måneder af skoleåret sad han i tysk fængsel for deltagelse i voldelige politiske optøjer i Flensborg, men blev frikendt på en teknikalitet (Politiet havde beskrevet hans udseende forkert) {{kilde mangler|dato=Uge 9, 2009}}. Under Amdis ophold på skolen blev eleverne grundigt sat ind i kommunistisk teori ([[Mao Zedong]]s variant, samt [[dialektisk materialisme]]), og der blev afholdt nattelange fællesmøder efter kinesisk forskrift (med en "varm stol" i midten af rundkredsen), som varede, indtil Amdi mente, at der nu var "[[konsensus]]" {{kilde mangler|dato=Uge 9, 2009}}
De første tre måneder af skoleåret sad han i tysk fængsel for deltagelse i voldelige politiske optøjer i Flensborg, men blev frikendt på en teknikalitet (Politiet havde beskrevet hans udseende forkert) {{kilde mangler|dato=Uge 9, 2009}}. skolen blev eleverne grundigt sat ind i kommunistisk teori ([[Mao Zedong]]s variant, samt [[dialektisk materialisme]]), og der blev afholdt nattelange fællesmøder efter kinesisk forskrift (med en "varm stol" midt i rundkredsen), som varede, til Amdi mente, at der nu var "[[konsensus]]" {{kilde mangler|dato=Uge 9, 2009}}


Erfaringerne fra busrejsen kom til at danne baggrund for Amdis mest kendte initiativer: Den Rejsende Højskole og Det Nødvendige Seminarium, som Amdi stiftede i 1970 og 1971 – det senere skolesamarbejde Tvind.
Erfaringerne fra busrejsen kom til at danne baggrund for Amdis mest kendte initiativer: Den Rejsende Højskole og Det Nødvendige Seminarium stiftet i 1970 og 1971 – det senere skolesamarbejde Tvind.


=== 1970'erne ===
=== 1970'erne ===
Frem til slutningen af [[1970'erne]] fik Tvind god omtale i pressen. Men da nogle [[elev]]er og lærere på skolerne og seminariet offentliggjorde klager over streng kollektiv [[disciplin]], [[økonomi]]sk udnyttelse, mangelfulde arbejdsforhold og [[ulykke]]r med forældede busser, vendte stemningen mod Tvind. Det fik Amdi til i [[1978]] at fraråde lærergruppen at læse aviser: ''Aviser og [[journalist]]er har ikke noget ordentligt mål. De laver aviser for at tjene penge, og alt det lort, de skriver, skal ikke få lov at gribe ind i vores liv. Vi vil ikke generes af de undermålere.''{{kilde mangler|dato=Uge 50, 2008}}
Til slutningen af [[1970'erne]] fik Tvind god omtale i pressen. Men da nogle [[elev]]er og lærere på skolerne og seminariet offentliggjorde klager over streng kollektiv [[disciplin]], [[økonomi]]sk udnyttelse, mangelfulde arbejdsforhold og [[ulykke]]r med forældede busser, vendte stemningen mod Tvind. Det fik Amdi til i [[1978]] at fraråde lærergruppen at læse aviser: ''Aviser og [[journalist]]er har ikke noget ordentligt mål. De laver aviser for at tjene penge, og alt det lort, de skriver, skal ikke få lov at gribe ind i vores liv. Vi vil ikke generes af de undermålere.''{{kilde mangler|dato=Uge 50, 2008}}


=== Arrestation ===
=== Arrestation ===
Amdi Petersen fratrådte stillingen som forstander for Det Nødvendige Seminarium i juni [[1979]], gik under jorden og havde ingen kontakt med nogen uden for Tvind, før han blev arresteret af [[FBI]] på en international arrestordre i lufthavnen i [[Los Angeles]] [[17. februar]] [[2002]]. [[14. september]] samme år ankom han til [[Danmark]].
Amdi Petersen fratrådte stillingen som forstander for Det Nødvendige Seminarium i juni [[1979]], gik under jorden og havde ingen kontakt med nogen uden for Tvind, før han blev arresteret af [[FBI]] på en international arrestordre i lufthavnen i [[Los Angeles]] [[17. februar]] [[2002]]. [[14. september]] samme år ankom han til [[Danmark]].


Mogens Amdi Petersen blev af anklagemyndigheden krævet fængslet i fem år for [[underslæb]] for 56 millioner kroner og [[skattesvig]] for 52 millioner kroner, samt fradømt retten til at sidde i bestyrelser og fonde. Han blev frikendt i byretten i Ringkøbing [[31. august]] [[2006]].
Anklagemyndigheden krævede ham fængslet i fem år for [[underslæb]] for 56 millioner kroner, for [[skattesvig]] for 52 millioner kroner og fradømt retten til at sidde i bestyrelser og fonde. Han blev frikendt i byretten i Ringkøbing [[31. august]] [[2006]].


Amdi forsvandt ud af landet og er igen gået under jorden. Han er fortsat eftersøgt, da sagen er anket til landsretten.
Amdi forsvandt ud af landet og er igen gået under jorden. Han er fortsat eftersøgt, da sagen er anket til landsretten.


== Omtale i medier ==
== Omtale i medier ==
Det danske band [[Nephew]] omtaler Amdi Petersen i deres sang "[[Superliga (sang)|Superliga]]" med teksten "Amdi P er rig", men på deres live CD/DVD ''[[07.07.07]]'' ændrer [[Simon Kvamm]] teksten til "Amdi P er fri".
Det danske band [[Nephew]] omtaler Amdi Petersen i deres sang "[[Superliga (sang)|Superliga]]": "Amdi P er rig", men på deres live CD/DVD ''[[07.07.07]]'' ændrer [[Simon Kvamm]] teksten til "Amdi P er fri".


Omtales i Ørkenens Sønner "Et skud i tågen".
Omtales i Ørkenens Sønner "Et skud i tågen".

Versionen fra 25. okt. 2015, 08:09

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Mogens Amdi Petersen (født 9. januar 1939 i Tønder) er mest kendt som stifter og leder af skolesamarbejdet Tvind.

Biografi

De tidlige år

Han er søn af en skoleinspektør og ud af en borgerlig familie. Nysproglig student fra Odense Katedralskole i 1957 og studerende på Haderslev Seminarium. Lærer på Kroggårdsskolen i Næsby nord for Odense, hvor hans adfærd og påklædning vakte opsigt. Da han efter to års aspiranttid skulle vurderes med henblik på en fastansættelse, sagde skolekommissionen under stort postyr nej og begrundede det med hans udseende: Det lange hår, skæg, og den islandske sweater.

Oprettelsen af Tvind

Amdi var én af initiativtagerne til Danmarks første kollektiv og endte sammen med syv andre på Hunderupvej 78 i det fine Hunderupkvarter midt i Odense – "Huset". I 1966 blev han optaget som filosofistuderende ved Odense Universitet, men forlod studiet året efter og "Huset" blev solgt.

Kollektivets beboere foretog en rejse jorden rundt i en gammel Scania-Vabis-bus. Med på turen var flere af dem, der var med i dannelsen af Tvind-skolerne.

I 1969 var han fængslet i Tyskland efter at have kastet med sten mod politiet under optøjer i forbindelse med et nynazistisk møde i Flensborg. En underret dømte ham et halvt års fængsel, men advokat Jørgen Jacobsen fik i landsretten i Flensborg nedsat straffen til seks ugers fængsel, og Amdi Petersen kunne forlade fængslet den 7. oktober 1969.[1]

Efter hjemkomsten fik Amdi Petersen i 1970-71 arbejde som lærer på Rens Ungdomsskole, under hvilket ophold han modtog Undervisningsministeriets tilladelse til oprettelse af "Det Nødvendige Seminarium".[kilde mangler] Det blev fejret på Amdi-klanens skib Taata Ori i Sønderborg havn med deltagelse af flere elever fra Rens Ungdomsskole.

De første tre måneder af skoleåret sad han i tysk fængsel for deltagelse i voldelige politiske optøjer i Flensborg, men blev frikendt på en teknikalitet (Politiet havde beskrevet hans udseende forkert) [kilde mangler]. På skolen blev eleverne grundigt sat ind i kommunistisk teori (Mao Zedongs variant, samt dialektisk materialisme), og der blev afholdt nattelange fællesmøder efter kinesisk forskrift (med en "varm stol" midt i rundkredsen), som varede, til Amdi mente, at der nu var "konsensus" [kilde mangler]

Erfaringerne fra busrejsen kom til at danne baggrund for Amdis mest kendte initiativer: Den Rejsende Højskole og Det Nødvendige Seminarium stiftet i 1970 og 1971 – det senere skolesamarbejde Tvind.

1970'erne

Til slutningen af 1970'erne fik Tvind god omtale i pressen. Men da nogle elever og lærere på skolerne og seminariet offentliggjorde klager over streng kollektiv disciplin, økonomisk udnyttelse, mangelfulde arbejdsforhold og ulykker med forældede busser, vendte stemningen mod Tvind. Det fik Amdi til i 1978 at fraråde lærergruppen at læse aviser: Aviser og journalister har ikke noget ordentligt mål. De laver aviser for at tjene penge, og alt det lort, de skriver, skal ikke få lov at gribe ind i vores liv. Vi vil ikke generes af de undermålere.[kilde mangler]

Arrestation

Amdi Petersen fratrådte stillingen som forstander for Det Nødvendige Seminarium i juni 1979, gik under jorden og havde ingen kontakt med nogen uden for Tvind, før han blev arresteret af FBI på en international arrestordre i lufthavnen i Los Angeles 17. februar 2002. 14. september samme år ankom han til Danmark.

Anklagemyndigheden krævede ham fængslet i fem år for underslæb for 56 millioner kroner, for skattesvig for 52 millioner kroner og fradømt retten til at sidde i bestyrelser og fonde. Han blev frikendt i byretten i Ringkøbing 31. august 2006.

Amdi forsvandt ud af landet og er igen gået under jorden. Han er fortsat eftersøgt, da sagen er anket til landsretten.

Omtale i medier

Det danske band Nephew omtaler Amdi Petersen i deres sang "Superliga": "Amdi P er rig", men på deres live CD/DVD 07.07.07 ændrer Simon Kvamm teksten til "Amdi P er fri".

Omtales i Ørkenens Sønner "Et skud i tågen".

Eksterne kilder/henvisninger

  1. ^ Birger A. Andersen (21. februar 2002). "Amdi pakkede toiletpapir i tysk fængsel". bt.dk.
Artiklen om Mogens Amdi Petersen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi