Spring til indhold

Satyricon: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Indhold slettet Indhold tilføjet
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 22 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q246732
Artikler (diskussion | bidrag)
mIngen redigeringsopsummering
 
(8 mellemliggende versioner af 6 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{kursiveret titel}}
{{harflertydig}}
{{harflertydig}}
[[File:SatyriconPithou1587.jpg|thumb|Titelblad til udgave af ''Satyricon'' fra 1587]]
'''Satyricon''' er en [[Antikken|antik]] [[Satire|satirisk]] [[roman]], skrevet af den [[romersk]]e forfatter [[Petronius]] i løbet af [[1. århundrede]] e.Kr.
'''''Satyricon''''' er en [[Antikken|antik]] [[Satire|satirisk]] [[roman]], skrevet af den [[romersk]]e forfatter [[Petronius]] midt i [[1. århundrede]] e.Kr.


Romanens fortæller og hovedperson er den unge mand Encolpius. Han beretter om sin rejse rundt i [[Italien]] sammen med sin ven Aschyltos og den 16-årige Giton. Under rejsen kommer de tre ud for mange bizarre oplevelser, og desuden er der også indlagt andre historier, sagn, digte mv. i romanen.
Romanens fortæller og hovedperson er den unge mand Encolpius. Han beretter om sin rejse i [[Italien]] sammen med sin ven Aschyltos og den 16-årige Giton. Under rejsen kommer de tre ud for mange bizarre oplevelser, og desuden er der også indlagt andre historier, sagn, digte mv. i romanen.


Den dag i dag har vi desværre kun fragmenter af romanen overleveret; det længste af disse fragmenter er beretningen om Trimalchios Middag ''(Cena Trimalchionis)'': De tre rejsende kommer med til en middag hos den stenrige frigivne slave Trimalchio, som nyder at underholde selskabet ved at prale med sin rigdom og snakke om sig selv.
I dag er kun fragmenter af romanen overleveret; det længste er beretningen om Trimalchios Middag (''Cena Trimalchionis''): De tre rejsende kommer med til en middag hos den stenrige frigivne slave Trimalchio, som nyder at underholde selskabet ved at prale med sin rigdom og snakke om sig selv.


Selve fortællingen er skrevet på et almindeligt dannet, men hverdagsagtigt og ikke højstemt [[latin]], mens direkte tale ofte er gengivet på decideret [[vulgærlatin]] (dvs. jævnt folkeligt latin) – faktisk er Satyricon en af vores vigtigste kilder til viden om, hvordan vulgærlatin lød i denne periode.
Selve fortællingen er skrevet på et almindeligt dannet, men hverdagsagtigt og ikke højstemt [[latin]], mens direkte tale ofte er gengivet på [[vulgærlatin]] (dvs. jævnt folkeligt latin). ''Satyricon'' en af vores vigtigste kilder til viden om, hvordan vulgærlatin lød i denne periode.


== Kilder/Eksterne henvisninger ==
* [https://denstoredanske.lex.dk/Petronius Opslag 'Petronius' på] lex.dk
* [https://www.gutenberg.org/files/5225/5225-h/5225-h.htm ''Satyricon'' på] Projekt Runeberg med bogens tekst på engelsk

{{Bogstub}}
{{autoritetsdata}}
[[Kategori:Latinsk litteratur]]
[[Kategori:Latinsk litteratur]]
[[Kategori:Litteratur fra Romerriget]]
[[Kategori:Litteratur fra Romerriget]]
[[Kategori:Romaner]]
[[Kategori:Romaner]]
[[Kategori:Satire]]
[[Kategori:Satire]]

{{Link FA|fr}}

Nuværende version fra 6. dec. 2021, 14:28

For alternative betydninger, se Satyricon (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Satyricon)
Titelblad til udgave af Satyricon fra 1587

Satyricon er en antik satirisk roman, skrevet af den romerske forfatter Petronius midt i 1. århundrede e.Kr.

Romanens fortæller og hovedperson er den unge mand Encolpius. Han beretter om sin rejse i Italien sammen med sin ven Aschyltos og den 16-årige Giton. Under rejsen kommer de tre ud for mange bizarre oplevelser, og desuden er der også indlagt andre historier, sagn, digte mv. i romanen.

I dag er kun fragmenter af romanen overleveret; det længste er beretningen om Trimalchios Middag (Cena Trimalchionis): De tre rejsende kommer med til en middag hos den stenrige frigivne slave Trimalchio, som nyder at underholde selskabet ved at prale med sin rigdom og snakke om sig selv.

Selve fortællingen er skrevet på et almindeligt dannet, men hverdagsagtigt og ikke højstemt latin, mens direkte tale ofte er gengivet på vulgærlatin (dvs. jævnt folkeligt latin). Satyricon en af vores vigtigste kilder til viden om, hvordan vulgærlatin lød i denne periode.

Kilder/Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
Spire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.