Togsæt: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
Tilføjelse
Linje 4:
Et '''togsæt''' er – i snævreste definition – et [[tog]] bestående af to eller flere fast sammenkoblede vogne, heraf mindst én [[motorvogn]] og med overgang imellem vognene. Togsæt er beregnet til at køre selv og har ofte specialkoblinger, så de ikke umiddelbart kan kobles med almindelige vogne og [[lokomotiv]]er. Togsættenes vogne kan kun deles på værksted. I nogle tilfælde har vognene desuden fælles [[bogie]]r ([[Jakobs-bogie]]r), hvilket umuliggør adskillelse i driften.
 
Fordelen ved togsæt er, at man kun medbringer den nødvendige motorkraft. Man behøver altså ikke et 120 tons tungt lokomotiv med 3300 [[Hestekraft|hestekræfter]] til at trække sølle tre vogne, men kan nøjes med en passende motor. Desuden kan togsæt kobles og deles uden brug af rangerlokomotiver. Det benyttes bla.a. i det danske [[InterCity]]-system, hvor flere togsæt kører sammenkoblet fra [[København]] til [[Kolding]] eller [[Vejle]], hvor de bliver delt og fortsætter ad forskellige strækninger. Disse strækninger har ofte hver især ikke så mange passagerer og har derfor ikke behov for store lokomotivtrukne tog. Systemet med togsæt giver imidlertid mulighed for at benytte tog af passende størrelse lokalt, samtidig med at man ved koble dem sammen kan skaffe direkte forbindelser til/fra hovedstaden.
 
Ulempen er, at man ikke umiddelbart kan sætte en ekstra vogn på toget, og, hvis der er problemer med en af vognene, skal hele togsættet på værksted.