Vés al contingut

Viquiprojecte:Bibliowikis/Activitats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Bibliowikis

#bibliowikis


Els Viquipedistes són una comunitat mundial de voluntaris del coneixement. Aquí, a la Biblioteca de Palafrugell

Hi ha moltes maneres de col·laborar amb la Viquipèdia. No només es tracta d'ampliar articles, sinó que l'objectiu és obrir la institució i els seus fons a una comunitat de voluntaris del coneixement i facilitar l'accés al coneixement a la ciutadania en general. Aquí es llisten algunes de les activitats que podem organitzar plegats, ordenades més o menys per ordre de complexitat. Recordeu, però, que cada institució és diferent i aquestes activitats s'adapten sempre a les necessitats de cada centre.

Afanyeu-vos, les biblioteques més actives rebran el distintiu BiblioWiki!

Aquí... BiblioWiki!
Aquí... BiblioWiki!


Taller d'edició wiki

[modifica]
Bibliotecàries aprenent a editar la Viquipèdia a Roquetes

Perquè organitzar un taller d'edició sobre Viquipèdia a la teva biblioteca? Perquè ajudaràs a difondre el coneixement mitjançant l'eina més usada actualment per accedir a la informació. Les bibliotecàries sou el pont amb la comunitat local i sabeu millor que ningú qui pot ajudar a mostrar en públic tot aquest saber que d'altra manera es perdria. Perquè la informació ha de viure en format paper i en digital i la biblioteca és el lloc on es creuen tots els formats de tots els temes en un afany de servei públic. Perquè les biblioteques són cada cop més l'espai social on acollir tothom, sense importar qui sigui, per apropar i difondre la cultura.

Un voluntari d'Amical Wikimedia anirà a la teva biblioteca a fer el taller. Contacta amb nosaltres!!

Viquimarató

[modifica]

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc -sovint una biblioteca- per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l'enciclopèdia. Ja s'han fet viquimaratons per ampliar l'article sobre Xavier Miserachs, Joan Miró, Ángeles Santos Torroella o Modest Cuixart, entre d'altres. És una bona manera de fer créixer un article d'una manera ràpida i també de socialitzar. Els bibliotecaris proporcionen bibliografia de qualitat, i els viquipedistes només necessiten connexió a Internet, una taula i una cadira. És una activitat molt adient per a biblioteques, arxius i museus.

Concursos

[modifica]

Els concursos sempre són una bona manera de gamificar l'edició wiki. El 2015, per exemple, es va organitzar un concurs per traduir les biografies dels darrers guanyadors del Premi Sant Jordi de Novel·la al màxim número d'idiomes. Voluntaris d'arreu van crear més de 80 articles en una vintena d'idiomes.

Wiki takes

[modifica]

És tracta d'una gimcana fotogràfica amb el propòsit d'obtenir imatges en llicència lliure sobre un indret particular (edifici protegit, espai natural, monument destacat...), on els participants competeixen per prendre fotografies de tantes vistes locals com sigui possible per a complementar articles. Aquí teniu una pàgina on s'explica com organitzar un esdeveniment d'aquest tipus. És una activitat molt recomanada per a organitzar des de biblioteques o d'altres centres de patrimoni local. Després fins i tot es pot pensar en crear els articles relacionats sobre els monuments destacats.

Ajuda: Penseu que ja tenim llistes de monuments creades per a gairebé cada municipi dels Països Catalans: Podeu buscar el vostre municipi aquí

Ajuda: Com organitzar un wikitakes, per la directora de la Biblioteca de Gelida

Programes educatius

[modifica]

El sector cultural pot col·laborar perfectament amb centres educatius de diversos nivells. Actualment estem duent a terme diversos projectes educatius com Viquiescoles o WikiArs, i també estem començant projectes on Universitats, Museus, Arxius, Biblioteques i centres de documentació col·laboren conjuntament per millorar camps de coneixement determinats dins de l'enciclopèdia. Contacteu-nos per a més informació.


Wiki Club de lectura

[modifica]
Converteix el Club de lectura de la teva biblioteca en un Wiki Club de lectura

Tens a la teva biblioteca un club de lectura? Aprofita-ho per animar-los a contribuir a la Viquipèdia! Fes que els membres del Club de lectura aprofundeixin més en el text creant l'article del llibre que estan llegint, o el del seu autor.



Viquipedista resident

[modifica]

Un Viquipedista resident és un editor de Viquipèdia que treballa conjuntament amb una institució cultural determinada per a posar en valor a la Viquipèdia el coneixement que aquesta genera, seguint i respectant els principis i objectius tant de la institució com de l'enciclopèdia. Es tracta d'una persona que afavoreix que es creïn ponts entre la comunitat d'editors i els professionals de la institució cultural.

Institucions com el Museu Britànic, la Smithsonian Institution, el Museu Picasso i el Museu Nacional d'Art de Catalunya ja tenen o han tingut el seu Viquipedista resident. També el municipi de Palafrugell té un Viquipedista resident per a les institucions culturals locals. Podeu veure la llista completa mundial de Viquipedistes residents aquí.

Traduccions

[modifica]
Un petit museu comarcal de la ciutat de Derby, a Anglaterra, la Derby Museum and Art Gallery, ha aconseguit que l'article sobre la seva institució i les seves obres més destacades estiguin traduïdes a més de 50 idiomes.

La Viquipèdia és actualitzada contínuament per una comunitat internacional. Existeixen edicions de Viquipèdia en 281 idiomes: hi ha tot un món on fer arribar els vostres continguts. Això us pot permetre fer arribar els vostres continguts a una comunitat global i també poder accedir al contingut generat per milers de persones arreu del món i traduir-ho a la vostre llengua materna.

S'han fet diversos experiments multilingüístics des d'institucions culturals, com per exemple el Derby Challenge, on un museu dels Països Baixos va entrar en contacte amb la seva comunitat local per crear en neerlandès les entrades a Viquipèdia de les seves obres més destacades, posteriorment les van traduir a l'anglès i des de la Viquipèdia en anglès es va fer una crida a nivell mundial per a traduir aquests continguts. Per a que fos més divertit, aquesta crida es va fer organitzant un concurs, on els viquipedistes que traduïen més articles guanyaven més punts, que es traduïen en premis (objectes de la botiga del museu, per exemple). Els Viquipedistes Catalans som molt actius en aquest tipus de concursos i som coneguts a nivell mundial com la Catalan Army, ja que han guanyat diversos d'aquests premis. A Catalunya es va fer un procés similar amb els codis QR de la Fundació Joan Miró, aconseguint tenir els articles relacionats traduïts entre 4 i 25 idiomes, depenent de l'entrada.

Projectes conjunts fets

[modifica]