Vés al contingut

Nòctul gegant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nyctalus lasiopterus)
Infotaula d'ésser viuNòctul gegant
Nyctalus lasiopterus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Vulnerable
UICN14918 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreChiroptera
FamíliaVespertilionidae
GènereNyctalus
EspècieNyctalus lasiopterus Modifica el valor a Wikidata
(Schreber, 1780)
Nomenclatura
Sinònims
ProtònimVespertilio lasiopterus Modifica el valor a Wikidata
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata

El nòctul gegant (Nyctalus lasiopterus) és el ratpenat més gros d'Europa. També es troba al nord d'Àfrica i a l'Àsia occidental. A Catalunya se n'han documentat des de 2005 a la Fageda d'en Jordà, dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i no arriben a la quinzena.[1]

Descripció

[modifica]

El seu tret més característic són les orelles: curtes, de forma triangular i amb la punta arrodonida, van proveïdes d'un tragus que s'eixampla per la part superior en forma de bolet.

Les ales són llargues i estretes i presenten pèls a la part inferior.

Com tots els nòctuls, té uns polzes curts i robustos que l'ajuden a desplaçar-se per terra.

Pelatge espès i força llarg. La regió dorsal és de color marró o marró vermellós i el ventre és més clar, de color marró groguenc. El musell, les orelles i les membranes alars són de color marró fosc. Les cries presenten tonalitats més fosques que els adults.

Dimensions corporals: cap + cos (84 - 104 mm), cua (55 - 65 mm), avantbraç (61 - 69 mm) i envergadura alar (410 - 500 mm).

Pes: 41 - 76 g.

Hàbitat

[modifica]

Boscos ben conservats, sobretot caducifolis, però també pinedes i avetoses. Arborícola, generalment cerca refugi als forats dels arbres, però ocasionalment també es pot amagar en esquerdes de les roques i en edificis.

Costums

[modifica]

Surt d'hora del seu refugi, abans de fer-se fosc i roman actiu tota la nit. Vola entre els 15 i els 50 m d'altura o més amunt i tot, amb un vol ràpid i rectilini que incorpora alguns picats per a caçar insectes i ocells petits.

Forma colònies d'unes desenes d'individus, a tot estirar, que sovint comparteixen el refugi amb altres nòctuls i, més rarament, amb altres vespertiliònids.

Es retira a hivernar entre desembre i febrer.

Espècies semblants

[modifica]

La resta de nòctuls són de mida més petita: la longitud de l'avantbraç no arriba als 60 mm.

El tragus en forma de bolet, característic dels nòctuls, fa que sigui impossible de confondre'ls amb altres ratpenats.

Bibliografia

[modifica]
  • Dondini, G. i Vergari, S.: "Carnivory in the greater noctule bat (Nyctalus lasiopterus) in Italy". Any 2000, Journal of Zoology, núm. 251: p. 233-236.
  • Ibáñez, C., Juste, J., García-Mudarra, J. L. i Agirre-Mendi, P. T.: "Bat predation on nocturnally migrating birds". Any 2001, PNAS 98:9700-9702. Article sencer. Discussió.
  • Popa-Lisseanu, A. G., Delgado-Huertas, A., Forero, M. G., Rodriguez, A. i Arlettaz, R. & Ibanez: "Bats' conquest of a formidable foraging niche: the myriads of nocturnally migrating songbirds". PLoS ONE 2(2): e205, any 2007. Article sencer.

Referències

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]