Vés al contingut

Viquipèdia:Proselitisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.
Per a altres significats, vegeu «Proselitisme».

A la Viquipèdia, es denomina proselitisme (també conegut com a sol·licitud de vot, enviament creuat o spam intern) a la sol·licitud excessiva d'opinions d'uns altres viquipedistes a les seves pàgines de discussió. Es tracta una acció controvertida. No obstant això, mai no és admissible la sol·licitud de vots amb la intenció de modificar de manera tendenciosa els resultats d'una enquesta o votació.

Tipus de spam intern

  Escala Missatge Audiència
Acceptat[Nota 1] Missatges limitats Neutral No partidista
No acceptat Enviament massiu Partidista Partidista
Terme Enviament de missatges excessiu Campanya Sol·licitud de vot
  1. Els missatges que compleixen tots els criteris són avisos amistosos.

Sol·licitud de vot

La sol·licitud de vot és l'enviament massiu de missatges a les pàgines de discussió de grups d'usuaris relacionats amb una opinió específica (com els identificats per una certa etiqueta d'usuari o els inclosos en una categoria d'usuari en particular) informant d'una votació actual o prevista. En el cas de les propostes d'esborrat, és també inacceptable l'enviament massiu de missatges a les pàgines de discussió dels editors, sol·licitant la seva participació o suggerint expressar un punt de vista particular en la consulta, com «mantenir» o «esborrar».

Campanya

Alguns viquipedistes han suggerit que informar a editors de tots dos «costats» del debat pot ser acceptable, atès que no existeix una norma pel que fa a la notificació selectiva a certs editors (que tenen o es creu que puguin tenir un punt de vista predeterminat) a les seves pàgines de discussió a fi i efecte d'influenciar en una votació. No obstant això, com més gran sigui el nombre d'editors contactats, aquesta conducta serà més evident i l'alteració del resultat serà major; pel que aquest comportament rebrà avisos o sancions.

Avisos amistosos

En ocasions és acceptable contactar amb un grup limitat d'editors pel que fa a una qüestió específica mentre que no es converteixi en una interrupció. És més acceptable si ells han sol·licitat mantenir-se informats, i és completament inacceptable si demanen que es deixi de fer.

Realitzar un avís a l'autor o principal col·laborador de l'article subjecte a debat és acceptable i recomanable.

Compra de fòrum

Deixar missatges en moltes pàgines de discussió d'administradors per aconseguir una segona o tercera opinió sobre una decisió administrativa es considera generalment com «spam intern» o «compra de fòrum» i pot donar resultat a un bloqueig. El lloc apropiat per a aquest tipus de discussions pot ser la taverna o el tauler d'anuncis dels administradors.

Guies generals

Algunes guies generals contra el proselitisme són:

  • Sigues sincer. No enviïs missatges creuats que inicialment semblen ser missatges individuals.
  • Sigues educat. Les qüestions sobre etiqueta són molt importants quan un missatge serà llegit per moltes persones.
  • Menys redundància. En lloc de copiar el mateix assaig de cinc pàgines en vint pàgines de discussió, escriu-ho una vegada, en el lloc que sigui més rellevant, i després afegeix enllaços.
  • No utilitzis un bot. Si no estàs disposat a gastar temps personalment enviant missatges, no forcis als altres a gastar temps llegint-ho o esborrant-ho.
  • No intentis influenciar el consens animant a la participació en la discussió de persones que ja coneixes que té un punt de vista determinat.

Hi ha millors alternatives que el proselitisme. Si, per exemple, has escrit un nou article, i vols que moltes persones el llegeixin, només has d'afegir enllaços a altres articles de l'enciclopèdia que siguin rellevants i afegir les categories apropiades. D'aquesta manera el teu article es relaciona amb uns altres, beneficia l'enciclopèdia i no es necessita molestar als altres col·laboradors.

Vegeu també