Vés al contingut

Portaavions Kaga

La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.
Infotaula de vaixellKaga
加賀 (província de Kaga)
Epònimprovíncia de Kaga Modifica el valor a Wikidata
DrassanaKawasaki Modifica el valor a Wikidata
Lloc de produccióYokosuka (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
País de registre
Historial
Col·locació de quilla
19 juliol 1920
Avarament
17 novembre 1921
Assignació
30 novembre 1929
Naufragibatalla de Midway,
4 juny 1942

30° 23′ 03″ N, 179° 17′ 02″ O / 30.3842°N,179.2839°O / 30.3842; -179.2839 Modifica el valor a Wikidata
Operador/s

  Kaga
? – 4 de juny 1942
OperadorMarina Imperial Japonesa
Destíenfonsat durant la batalla de Midway
Característiques tècniques
Tipusportaavions
dreadnought
derelicte Modifica el valor a Wikidata
ClasseTosa-class battleship (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Desplaçament38200 t (estàndard) Modifica el valor a Wikidata
Eslora239 m Modifica el valor a Wikidata
Mànega31,3 m Modifica el valor a Wikidata
Calat8,7 m Modifica el valor a Wikidata
Propulsió
Potència127.400 CV Modifica el valor a Wikidata
Velocitat31.25 kn Modifica el valor a Wikidata
Autonomia7000 mn a 12 kn Modifica el valor a Wikidata
Tripulació2.000 Modifica el valor a Wikidata
Característiques militars
BlindatgeCintura: 152 mm
Coberta: 38 mm
Armament
Aeronaus72(+18)
Més informació
ConflictesSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata

El portaavions Kaga (japonès: 加賀; batejat així per l'antiga província de Kaga, avui part de la Prefectura d'Ishikawa) va ser un portaavions de la Marina Imperial Japonesa. Va participar en l'atac a Pearl Harbor i va ser enfonsat durant la batalla de Midway, el 4 de juny de 1942.

El Kaga va ser inicialment construït a partir del buc d'un cuirassat de la classe Tosa com un portaavions de 3 cobertes, disseny que també seguiria inicialment l'Akagi, però el 1936 va ser totalment remodelat, deixant una única coberta. A més, posseïa 5 canons de 200mm per banda, en el terç de popa, com a reminiscència del seu passat com a cuirassat, però molt propers a la línia de flotació, la qual cosa els feia perdre eficàcia (sobretot amb mar grossa). Estava dotat d'una poderosa artilleria antiaèria, que demostrà la seva capacitat defensiva en la primera fase de la batalla de Midway.

Com a característiques a destacar, posseïa una alta superestructura amb una coberta suspesa a proa i popa a una alçada considerable. La xemeneia, situada al centre de la banda d'estribord (gairebé a l'alçada de coberta i inclinada cap al mar) desviava els fums de la coberta per a facilitar les operacions aèries,i comptava amb un enginyós sistema que bombejava aigua de mar cap al seu interior. El vapor resultant impedia que el fum fos molt fosc o espès i en reduïa la temperatura per a major seguretat dels aviadors, que no es trobaven un inesperat corrent d'aire calent. El problema principal d'aquest sistema era que comportava una gran corrosió. El pont estava ubicat a estribord, i era bastant petit en relació a la mida del navili.

El 19 de febrer de 1942 participà en bombardeig de Darwin,[1] a Austràlia. El 5 de juny de 1942, durant la segona fase de la batalla de Midway, el Kaga va ser sorprès pels bombarders en picat del USS Yorktown; va ser tocat per 4 bombes de 500 kg, una de les quals explotà a popa, al costat de la coberta de vol, arrencant part del buc i de les plataformes d'artilleria antiaeria i llençant-les al mar amb els seus servidors (descobertes al juliol del 2005 a 5.000m de fondària).

Una altra de les bombes va explotar al pont, matant al capità Jisaku Okada amb tots els oficials i servidors del pont de comandament. Les bombes van arribar als hangars, on hi havia els avions disposats per llançar un nou bombardeig contra la flota americana, amb la qual cosa els incendis i les explosions es van multiplicar. El Kaga s'enfonsà hores després per l'efecte de les innumerables explosions i incendis.

Referències

  1. Wiest, Andrew A.; Mattson, Gregory Louis. The Pacific War (en anglès). Zenith Imprint, 2001, p.166. ISBN 0760311463. 

Enllaços externs