Vés al contingut

George Frost Kennan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.
Plantilla:Infotaula personaGeorge Frost Kennan
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 febrer 1904 Modifica el valor a Wikidata
Milwaukee (Wisconsin) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 març 2005 Modifica el valor a Wikidata (101 anys)
Princeton (Nova Jersey) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Princeton Modifica el valor a Wikidata
Ambaixador dels Estats Units a Iugoslàvia
16 maig 1961 – 28 juliol 1963
← Karl RankinCharles Burke Elbrick →
Ambaixador dels Estats Units a la Unió Soviètica
14 maig 1952 – 19 setembre 1952
← Alan KirkCharles E. Bohlen →
Ambaixador
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Princeton
Universitat Humboldt de Berlín
Acadèmia Militar St. John's Northwestern Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballRelacions internacionals Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódiplomàtic, escriptor, professor d'universitat, politòleg, historiador, geopolític, polític Modifica el valor a Wikidata
OcupadorInstitut d'Estudis Avançats de Princeton Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
PareKossuth Kent Kennan Modifica el valor a Wikidata
Premis


Discogs: 2739100 Find a Grave: 10635130 Modifica el valor a Wikidata

George Frost Kennan (Milwaukee (Wisconsin), 16 de febrer de 1904Princeton (Nova Jersey), 17 de març de 2005) conegut com «el pare de la contenció» fou una de les figures més prominents de la Guerra Freda. Els seus escrits influïren en la Doctrina Truman i en la política exterior dels Estats Units de "contenció" envers la Unió Soviètica i el convertiren en una autoritat en la Guerra Freda. El seu "Llarg telegrama" des de Moscou el 1946, i el consegüent (1947) article "Les raons del comportament soviètic" a la revista Foreign Affairs (escrit sota el pseudònim "X") argumentava que el règim soviètic era intrínsecament expansionista i que la seva influència s'havia de "contenir", especialment a les àrees d'importància estratègica per als Estats Units. Aquest texts es consideren texts fundacionals de la política de la Guerra Freda i expressen la política antisoviètica de l'administració Truman. Kennan participà també en la formulació i fundació dels programes i institucions nascuts de la Guerra Freda, com ara el Pla Marshall.

Poc després que les seves idees cristal·litzessin com a política oficial dels EUA, començà a esdevenir crític de les polítiques que ell mateix havia ajudat a configurar. A mitjans de 1948, Kennan estava convençut que la situació a l'Europa Occidental havia canviat i que calia iniciar negociacions amb Moscou. Aquests suggeriments no foren escoltats per l'administració Truman i la influència de Kennan fou cada cop més marginal especialment després del nomenament de Dean Acheson com a Secretari d'Estat el 1949.

A mesura que els Estats Units assumien una estratègia militar més agressiva, Kennan va alertar que s'havien malinterpretat els seus escrits. Kenan mai estigué d'acord amb la cursa armamentista associada a la Guerra Freda, ja que ell no considerava la Unió Soviètica un rival, ni una amenaça, militar (ja que era un país molt desgastat per la guerra) sinó un fort rival ideològic i polític.

El 1950, abandonà el Departament d'Estat dels Estats Units, excepte per dos breus períodes en els quals fou ambaixador a Moscou (1952) i Iugoslàvia (1961-1963) i esdevingué un crític de la política exterior dels EUA. Continuà la seva tasca com a expert i creador d'opinió en afers internacionals fins a la seva mort a l'avançada edat de 101 anys al març del 2005.

Fou autor de disset llibres, dos dels quals guanyaren el Premi Pulitzer, i nombrosos articles sobre relacions internacionals. També va guanyar el Premi de la Pau del Comerç Llibreter Alemany.

Enllaços externs

Obituaris:

  • Obituari publicat a Washington Post (anglès)
  • Obituari publicat a The Economist (anglès)

Altres recursos: