Vés al contingut

Estepona

La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.
Plantilla:Infotaula geografia políticaEstepona
Imatge
Tipusmunicipi d'Espanya Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 36° 25′ 28″ N, 5° 08′ 58″ O / 36.4244°N,5.1494°O / 36.4244; -5.1494
EstatEspanya
Comunitat autònomaAndalusia
ProvínciaProvíncia de Màlaga Modifica el valor a Wikidata
CapitalEstepona Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població76.975 (2023) Modifica el valor a Wikidata (561,86 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície137 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata
Altitud69 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataJose Maria Garcia Urbano Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal29680 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE29051 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webestepona.es Modifica el valor a Wikidata

Estepona és un municipi d'Andalusia, a la província de Màlaga. Limita al nord amb Jubrique i Júzcar, al nord-est amb Benahavís, a l'est amb Marbella, al sud-oest i sud amb la mar Mediterrània, al sud-oest i oest amb Casares i al nord-oest amb Genalguacil.

Història

Estepona ja era habitada durant la prehistòria, s'han descobert eines de sílex i dòlmens al llarg del curs de l'Arroyo Vaquero, a l'oest de la localitat. El seu origen és discutit, encara que les últimes hipòtesis, basades en l'existència d'una important ciutat iber amb un port natural, fan pensar a l'oppidum ibèric de Salduba com l'assentament d'època antiga més proper a l'actual localitat d'Estepona. No obstant això, en els últims anys, s'estan trobant restes romanes en el mateix nucli urbà de la localitat, que podrien correspondre a una important vila romana no només d'ús industrial (assalaments) sinó també defensiu.

A l'època musulmana, hi ha una fortalesa denominada Al-Extebunna, el primer esment escrit del topònim que va donar el nom a la ciutat. L'any 1342 hi ha un important combat naval d'una trentena de galeres en aigües d'Estepona. La flota d'Aragó (amb suport de Gènova i Castella s'enfronta amb victòria final, després de la derrota de les naus d'Alfons XI de Castella a l'Estret de Gibraltar. Al segle xv, durant el domini musulmà, els habitants de la vila es neguen a pagar impostos al rei Enric IV de Castella que finalment autoritza una incursió cristiana. Durant 1456 i el següent any, es conquista el castell i el poblat. Estant en plena època de reconquesta, es mana protegir la costa amb la construcció d'un nou poble, l'anterior havia estat pràcticament destruït, i una fortalesa. Amb els Reis Catòlics, Joana la Boja la sotmet sota dependència de Marbella fins a l'arribada de Felip V. Al voltant del mig miler de esteponers reben llavors, en 1729, la carta de vilatge[1] (es conserva a l'ajuntament).

Durant el segle xv fins al segle xix tot just es registra un augment demogràfic. En els dos últims segles s'estabilitza i comença a créixer lentament fins a final del segle xx, des de llavors el creixement de la població és important i ràpid.

Galeria d'imatges

Referències

  1. «La historia de Estepona, indestructible» (en espanyol europeu), 03-10-2011. [Consulta: 5 març 2023].

Enllaços externs