Vés al contingut

Castellgermà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.
Plantilla:Infotaula geografia políticaCastellgermà
Imatge
Tot el que queda del poble de Castellgermà: la seva església
Tipusantic assentament Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 42° 24′ N, 0° 54′ E / 42.4°N,0.9°E / 42.4; 0.9
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
ComarcaPallars Jussà
MunicipiSarroca de Bellera Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud1.078 m Modifica el valor a Wikidata

Castellgermà fou un poble del municipi de Sarroca de Bellera, a la comarca del Pallars Jussà. Formava part del terme primitiu de Sarroca de Bellera. Està despoblat des de molt antic. S'hi troben encara algunes ruïnes del Castell de Castellgermà i una petita ermita, la Mare de Déu de Castellgermà.[1][2]

Està situat a 2,3 km. en línia recta al nord-oest del seu cap de municipi. Per poder-hi accedir, des de Sarroca de Bellera cal seguir cap al nord-oest la carretera L-521, i, al cap d'1 quilòmetre, quan està a punt d'entroncar amb la N-260, surt cap al nord una pista rural asfaltada que mena al Xerallo en uns 600 metres. De Xerallo cal continuar cap al nord, i en uns 750 metres més s'arriba sota mateix del turó on hi hagué el castell de Castellgermà.

L'accés a Castellgermà és per un caminet que hi puja fàcilment des de les darreres cases –les més altes– d'una urbanització que hi ha al començament de la carretera de les Esglésies, a la dreta del riu, a ponent.

La senyoria del lloc, que el 1381 consta amb 3 focs (uns 15 habitants), consta del segle xiv al del segle xix, a l'extinció dels senyorius, en mans dels Erill.[3]

Referències

  1. «Castellgermà». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Ballo, Ricard; Tañá, Montserrat. «Castell de Castellgermà». Catalunya Medieval - Castells, Torres, Fortificacions i altres construccions. [Consulta: 18 gener 2020].
  3. García, Esther Redondo. El fogatjament general de Catalunya de 1378. Editorial CSIC, 2002, p. 62. ISBN 978-84-00-08097-6. 

Bibliografia

Enllaços externs