Vés al contingut

Artilleria autopropulsada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:22, 18 nov 2011 amb l'última edició de EmausBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Un M109 estatunidenc

Artilleria autopropulsada (també anomenada artilleria mòbil) és una classe d'artilleria que no depèn de cap altre vehicle per al transport. L'artilleria autopropulsada té integrat el seu propi sistema de transport un xassís blindat de tracció a erugues o rodes, això li dóna l'avantatge de ser a prop d'altres unitats blindades i alhora li dóna protecció a tancs contra unitats d'artilleria enemigues. L'artilleria autopropulsada usualment s'usa per al bombardeig indirecte i pot estar armada amb morters, artilleria pesada o fins i tot artilleria de coets.

Història

El concepte d'artilleria autopropulsada blindada va començar des de la Primera Guerra Mundial quan l'Exèrcit Britànic va modificar alguns tancs model Mark I amb una peça d'artilleria, aquesta artilleria mòbil podria ser disparada des de l'interior del tanc o es podria desmuntar i usar com a artilleria normal.

Durant la Segona Guerra Mundial gairebé tota l'artilleria encara era transportada per cavalls o altres vehicles i encara que el Blitzkrieg Alemany era basat en ràpid desplaçament de tropes i tancs, molta part de l'artilleria era portada a càrrec amb bombarders com l'Stuka. Una de les primeres artilleries autopropulsades consistia en camions normals que no tenien protecció ni per als seus tripulants. Els alemanys van ser uns dels primers en experimentar amb artilleria blindada, van inventar diversos vehicles com el SdKfz 124 Wespe i el Hummel. Els soviètics també van ser uns dels primers en usar aquest concepte i van produir tancs com el SU-85 i el SU-100. Els americans i els anglesos també van produir els seus tancs com el M7 Priest i el Sexton (25 pdr); els soviètics també van inventar una nova forma d'artilleria autopropulsada, l'artilleria de coets amb el Katyusha.

Artilleria moderna

En temps moderns els atacs de llarg abast mes efectius es poden dur a terme amb avions o míssils però a curt abast l'artilleria que dispara projectils sense guia és mes efectiva, principalment perquè costa menys que els míssils o bombes disparades per avions. Exemples de vehicles d'artilleria autopropulsada moderna inclouen el M109 dels Estats Units i el Panzerhaubitze 2000 Alemany.

Vegeu també