Vés al contingut

Figura (heràldica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:08, 13 juny 2024 amb l'última edició de CommonsDelinker (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

Una figura, en la ciència heràldica, és qualsevol de les càrregues o objectes que apareixen dins l'escut d'armes. Les figures estan emparentades amb els mobles. De fet, sovint es considera que les figures pròpiament dites fan referència a realitats i objectes del món natural, artificial o fantàstic, mentre que els mobles són tan sols aquelles figures de tipus geomètric; alguns d'aquests objectes són definits com a figures o mobles segons els diversos autors o tractats, cas de la rosa, el roc, el mont o la vall. En moltes llengües, figura i moble són, en heràldica, termes sinònims.

Poden estar disposades sobre el camp heràldic de l'escut o damunt alguna peça, o bé damunt altres figures o mobles. Quan estan posades sobre una peça, acostumen a seguir l'orientació d'aquesta.

Tipus de figures

[modifica]

Hi ha una veritable munió de figures heràldiques, que es poden dividir segons la seva tipologia genèrica. Com ja s'ha dit més amunt, en alguns casos un mateix objecte pot ser considerat figura o moble segons la font, especialment els objectes més figuratius (el món, la petxina, el trèvol, la rosa, el mont, la vall, el coll, etc.).

Figures naturals

[modifica]

Entren dins aquest apartat tota mena d'éssers humans i animals i els seus membres (cap, mà, cama, pota, urpa, ala, etc.), espècies vegetals, elements de la natura (terra, foc, aigua i aire) i astres.

Figures artificials

[modifica]
  • Figures pròpiament heràldiques com la barrera (que representa l'estacada d'un camp de torneigs), el carboncle, el crancelí (segment d'una corona), el roc (la torre dels escacs, sovint considerat un moble), el quinquefoli i el sextifoli (flors de cinc i sis pètals respectivament, sovint considerats un moble), etc.
  • Figures comunes, relacionades amb la guerra, la cacera, la religió i el cerimonial, la música, la navegació, l'arquitectura, les arts i els oficis, la indústria, el comerç, l'agricultura, etc.

Figures imaginàries

[modifica]

També anomenades quimèriques o fantàstiques, entren dins aquesta categoria figures com el griu, l'amfisbena, l'unicorn, el drac, l'harpia, l'àngel, etc.

Enllaços externs

[modifica]