Vés al contingut

Atelins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 09:33, 9 abr 2024 amb l'última edició de Leptictidium (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Infotaula d'ésser viuAtelins
Atelinae Modifica el valor a Wikidata

mona aranya de cap bru Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaAtelidae
SubfamíliaAtelinae Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1825
Gèneres

Els atelins (Atelinae) són una subfamília de micos del Nou Món de la família dels atèlids, que inclou diverses espècies de mones aranya i mones llanoses.[1] El tret distintiu d'aquests animals és la seva llarga cua prènsil, que és capaç de sostenir el seu pes.

Els atelins viuen a les Amèriques, en un àmbit geogràfic que s'estén des del sud de Mèxic fins al centre del Brasil i Bolívia. Són animals diürns i arborícoles que es mouen de manera ràpida i acrobàtica pels arbres, gràcies a la seva cua prènsil. Juntament amb els aluates, els atelins són els micos del Nou Món més grossos.

Referències[modifica]

  1. Robinson, John G.; Janson, Charles H.. «Capuchins, Squirrel Monkeys and Atelines: Socioecological Convergence with Old World Primates». A: Smuts, B.B., Cheney, D.L.; Seyfarth, R.M.; Wrangham, R. W., Struhsaker, T. T. (editors). Primate Societies. University of Chicago Press, 1987, p. 69–82.. ISBN 0-226-76715-9.