Vés al contingut

Juan Martínez Silíceo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:45, 9 març 2024 amb l'última edició de EVA3.0 (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Plantilla:Infotaula personaJuan Martínez Silíceo

Retrat del cardenal Silíceo, per Francisco de Comontes a la catedral de Toledo Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1486 Modifica el valor a Wikidata
Espanya (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 maig 1557 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Toledo (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturaprovíncia de Toledo Modifica el valor a Wikidata
  Arquebisbe de Toledo
8 de gener de 1546 – 31 de maig de 1557

En el càrrec des de 2010 -
Dades personals
ReligióCatolicisme
FormacióUniversitat de la Sorbona
Es coneix perMatemàtic
Activitat
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat, sacerdot catòlic, filòsof Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsRobert Galbraith i Jean Dullaert Modifica el valor a Wikidata
AlumnesGómez Pereira Modifica el valor a Wikidata
Consagració20 de desembre de 1555 per Pau IV
Cardenal prevere dels Sants Nereu i Aquíl·les

Modifica el valor a Wikidata

Lloc webFitxa a catholic-hierarchy.org
Llista
Cardenal
20 desembre 1555 –
Arquebisbe de Toledo
8 gener 1546 – 31 maig 1557
← Juan Pardo de TaveraBartolomé de Carranza →
Bisbe de Cartagena
23 febrer 1541 –
← Matthäus Lang von WellenburgEsteban Almeida →
Modifica el valor a Wikidata

Juan Martínez Silíceo o Guijarro (Villagarcía de la Torre, 1477 - Toledo, 31 de maig de 1557), cardenal, matemàtic i lògic, arquebisbe de Toledo.

Biografia

[modifica]

De família humil, s'ignora on va transcórrer la seva infància i joventut, encara que es creu que va estudiar a Llerena; als setze anys va marxar a València i després, quan tenia vint-i-un anys, a París, on va residir alguns anys com alumne de llatí amb Luis Romano, de dialèctica amb Robert Caubraith i de lògica amb Juan Dullart, no podent-se precisar si va estudiar matemàtica i amb qui ho va fer, o bé si va ser autodidacte. Va arribar a ésser professor de la seva universitat i va tornar a Espanya quan la Universitat de Salamanca li va validar el seu títol de batxiller en Arts i li va oferir la Càtedra de Lògica nominalista; allà es va ordenar sacerdot. Posteriorment va exercir la càtedra de Filosofia Natural el 1522, que no va abandonar malgrat haver estat anomenat el 1529 Canonge Magistral a Coria. El 1534 Carles V el va anomenar preceptor del príncep Felip, que aleshores comptava sis anys. Va ser transigent amb la disciplina en els estudis, però molt estricte en matèria religiosa.[1] Més tard va ser designat bisbe de Cartagena (1541) i promogut a l'arxidiòcesi de Toledo (1545),[2] a on va morir com a cardenal el 31 de maig de 1557. Està enterrat al seu Col·legi de Donzelles Nobles que havia fundat allà, sota l'advocació de Nostra Senyora dels Remeis.

Estatut de puresa de sang

[modifica]

Declarat antisemita, en un conflicte entre cristians de natura i conversos, Silíceo, arquebisbe de Toledo, va acusar falsament els conversos d'estar confabulant amb els jueus de Constantinoble, i va mostrar la seva preferència per admetre a la catedral a cristians de natura en lloc de descendents de conversos per evitar que la Inquisició actués contra la Catedral de Toledo. Després d'obtenir el suport de Pau III, Pau IV, els ministres Perrenot de Granvela i Felip II va aconseguir que el seu criteri prevalgués, pel que es necessitava fer un complet estudi genealògic per a qualsevol que anés a accedir a un alt càrrec que demostrés que no descendia de jueus, gitanos o musulmans; aquests estudis van ser anomenats Estatut de puresa de sang, i es van estendre per tot Espanya, estant necessaris no solament per assolir càrrecs a l'Església, sinó també a l'àmbit militar i a l'administració, amb l'excepció de la Universitat de Salamanca.[3]

Obres

[modifica]
  • Ars Arithmética. Edició de J. M. Cobos y E. Sánchez, Madrid, Editora Regional de Extremadura y Servicio de Publicaciones de la Universidad de Extremadura, 1996.
  • Calculatoris Suiset Anglici sublime et prope divinum opus in lucem recenter emissum, a multis quibus antes hac conspesum fuerat medii expitum et novis compendiosisque titulis illustratum novo tandem ordine quo lucidius foret digestum atque distinctum, cura atque diligentia philosophi Silicei. Salamanticae, Porras, 1520. Traducció, i correcció de l'obra de Swineshead (o Suisset).
  • In Aristotelis Perihermeneias, Piores, Topica et Elenchos, publicados en París, s. a.. Són comentaris als llibres d'Aristòtil mencionats al títol;
  • Siliceus in eius primem Alfonseam sectionem in qua primaria dyalectrices elementa comperiuntur argutissime disputata, (Salamanca, por Laurentius de Hondedeis, 1517). Enciclopèdia de lògica que està dividida a quatre seccions.
  • Lógica breuis J. M. Silicei in artibus et sacra theologia M. Nunc demum ab eodem mundior et in multis locupletata prodiit (Salamanca, 1518). Conté les lliçons explicades en la seva Càtedra de la Universitat de Salamanca. Altra edició nunc vero ab eodem recognita et multis in locis auctam prodiit [Index sectionum: De terminis; De praedicabilibus; De praedicamentis; De suppositionibus; De cathegoricis; De hypotheticis; De consequentiis; De exponibilibus; De syllogismis; De divisionibus; De diffinitionibus; De demonstrationibus; De topicis; De fallaciis; De insolubilibus; De obligationibus] (Salmanticae, 1520)
  • Ars Arithmetica... in theoricen et praxim scissa, omni hominum conditionis perque utilis et necessaria (Parisiis, 1513); (Parisiis, 1514); (Parisiis, 1519); (Parisiis, s.a. 1526); (Valentiae, 1544). Traducció moderna Ars arithmetica, dividida en teórica y práctica, utilísima y necesaria para hombres de toda condición, introd., traducción y notas de J. Cobos / E. Sánchez Salor (Badajoz/Cáceres, Universidad de Extremadura / Editorial Regional de Extremadura, 1996)
  • Arte calculatorio (Salmanticae, 1520).
  • Declaracion del Pater noster, y Aue María (Toledo, 1551).
  • Defensorium Statuti Toletani (Toledo, s.a.).
  • De divino nomine Iesu per nomen Tetragrammaton significato, In Canticum Magnificat, In Orationem Dominicam et Salutationem Angelicam (Toleti, 1550).
  • Opúsculos Marianos del Cardenal Siliceo, Arzobispo de Toledo; traducidos por D. Ramón Riu y Cabañas; y publicados por l'Acadèmia Bibliogràfica Mariana (Lleida, 1891).

Referències

[modifica]
  1. Fernández Álvarez, p.646
  2. Nombramiento de D. Juan Martínez Siliceo como arzobispo de Toledo, 23 d'octubre de 1545, a la Colección de documentos inéditos para la historia de España, vol. I, p. 151-152.
  3. Fernández Álvarez, Manuel. «Los instrumentos del estado». A: Felipe II y su tiempo. Madrid: Espasa Calpe, 2006, p. 267. ISBN 84-670-2292-2. 

Enllaços externs

[modifica]
  • Dades publicades a www.catholic-hierarchy.org a la pàgina Juan Martínez Silíceo (anglès)
  • Retrat de Juan Martínez Silíceo amb un epítom sobre la seva vida al llibre Retratos de Españoles ilustres, publicat l'any 1791.


Precedit per:
Matthäus Lang von Wellenburg
Bisbe
Bisbe de Cartagena

23 de febrer de 1541 - 8 de gener de 1546
Succeït per:
Esteban Almeida
Precedit per:
Juan Pardo de Tavera
Bisbe
Arquebisbe de Toledo

8 de gener de 1546 – 31 de maig de 1557
Succeït per:
Bartolomé de Carranza y Miranda
Precedit per:
Francesco Sfondrati
Bisbe
Cardenal prevere de Sants Nereo e Achilleo

20 de desembre de 1555 – 31 de maig de 1557
Succeït per:
Jean Bertrand