Vés al contingut

MLDonkey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:41, 1 feb 2024 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
MLDonkey
Modifica el valor a Wikidata
Tipusclient de Bittorrent i programari lliure Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
3.2.1 (20 agost 2024) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGNU GPL 2.0 Modifica el valor a Wikidata
Part deprogramari KDE Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuMicrosoft Windows Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC i OCaml Modifica el valor a Wikidata
Biblioteca
d'interfície d'usuari
Qt Modifica el valor a Wikidata
Gestor de paquetsopam Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webmldonkey.sourceforge.net… (rus) Modifica el valor a Wikidata
SourceForgemldonkey Modifica el valor a Wikidata
Seguiment d'errorsSeguiment d'errors Modifica el valor a Wikidata

MLDonkey és en l'actualitat, un programa P2P multixarxa capaç de connectar-se a diverses xarxes simultàniament, i descarregar un sol fitxer de diverses xarxes a la vegada, gràcies al swarming.

Història

Va rebre el seu nom per haver estat dissenyat com a client per a la xarxa eDonkey, però la contínua incorporació de mòduls per accedir a altres xarxes P2P, va fer que es canviés la seva denominació per l'actual de mlnet, restant el nom de mldonkey per la versió que es compila amb suport només per a la xarxa eDonkey. Va ser el primer programari que implementà el protocol eDonkey, excloent el client oficial.

El desenvolupador original de MLDonkey és Fabrice Le Fessant de l'INRIA. Va iniciar el projecte a finals del 2001. Escrit en el llenguatge de programació Ocaml, es distribueix públicament sota llicència GPL.

Funcionament

Funciona en dues parts, per un costat un core o nucli fent feina de manera "invisible" i per altra banda una interfície gràfica o GUI opcional. El funcionament del nucli es pot gestionar via telnet, http o per mitjans d'altres GUIs independents (Sancho, Platero, KMLdonkey...). Aquesta funció de nucli independent de la interfície, permet gestionar MLDonkey remotament des d'una altra màquina, usar diferents interfícies gràfiques sense modificar o parar el nucli, o accedir simultàniamente des de les diferents interfícies.

Plataformes

MLDonkey pot executar-se en Windows, diverses distribucions *NIX (la majoria dels UNIX comercials, GNU/Linux, Free/OpenBSD), Mac OS X, etc.

Xarxes suportades

MLDonkey suporta els següents protocols, totalment o parcialment:

Existeix també un GUI anomenat Web-GMUI (deriva de Zuul, un altre GUI) que afegeix funcionalitats de multi-usuari a MLDonkey.

Enllaços externs