Vés al contingut

Dit petit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:29, 18 juny 2021 amb l'última edició de Rebot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Dit petit o menovell

El dit petit, menovell o menuell[1] és normalment el dit més petit de la humana, oposat al polze i pròxim al dit anular. També és conegut com a auricular, dit gorrí, dit menut, dit xic, garranxet o corronxet.

Significació cultural

[modifica]

En certes cultures es vinculen els menovells de dues persones que realitzen una promesa. Tradicionalment, es considerava la promesa com a vinculant, i la idea original era que la persona que trencava la promesa havia de tallar-se el dit petit. D'una manera similar, entre els membres de la yakuza japonesa (gàngsters), el càstig per certes ofenses és tallar part de les falanges del menovell (conegut com a yubitsume).

L'aixecament del dit petit pot significar diverses coses segons la cultura del país on ens trobem:

  • Al Japó, tenir aixecat el menovell en parlar sobre dues persones significa que estan vinculades sentimentalment. Aquest gest és considerat antiquat i vulgar, no obstant això en certes escenes anime s'hi usa intencionadament.
  • A la Xina, es considera vulgar aixecar i ensenyar el dit petit a una altra persona, de la mateixa manera que en la cultura occidental es jutja com a vulgar o agressiu mostrar el dit mitger.
  • A l'Amèrica del Nord, dur un anell al dit petit té un significat simbòlic. El menovell és el dit de les relacions, i per tant dur-hi un anell indica que un és obert i afectuós.
  • A l'Índia, aixecar el menovell és un senyal de "katti" o amistat trencada, un signe que algú està enutjat, o un suggeriment en to de broma que la persona que li mostra el menovell a un altre no desitja parlar-hi.

Referències i notes

[modifica]
  1. Menyique és un castellanisme. Vegeu: «Castellanismes i barbarismes més freqüents». Bon català.

Enllaços externs

[modifica]